Nautika opšta... > Zakoni i Propisi

Uvoz polovnih vanbrodskih motora iz inostranstva-sta treba od papira??

<< < (9/12) > >>

Alexa:
Ako kupujes od firme (marine, servisa) treba ti njihov racun kao i za sve drugo sto bi kupio. Ako kupujes od fizickog lica, treba ti ugovor overen kod notara. Nemozes ga overiti bez da si licno prisutan jer notar ne overava sadrzaj ugovora vec verifikuje potpise ugovaraca. Bez tebe a u tvoje ime je moguce jedino ako nekome posaljes ovlascenje (volmacht) da u tvoje ime i za tvoj racun obavi kupovinu i izvadi potrebna dokumenta. Sa racunom ili ugovorom se javlja nekoj spedicionoj firmi i trazi tzv "export papir" (izvoznu carinsku deklaraciju). Tu navodi na kom ce granicnom prelazu izaci iz EU (u tvom slucaju Bajakovo ili Batrovci). To ce sve biti sadrzano u bar-kodu koji ce dobiti na izvoznoj deklaraciji i hrvatski carinik (ili madjarski) ce samo skenerom to ocitati i sa tim si zavrsio sto se tice izvoza iz EU. Ta procedura (sa izvoznom deklaracijom) je neophodna jer se tako eliminise mogucnost da vozilo (motor, camac) koji se iznosi iz EU bude npr. ukradeno. Kod nasih carinika prijavljujes robu za carinjenje i odredjujes carinarnicu u Srbiji gde ces obaviti carinski postupak (u roku od 72 sata). Tu se javljas spediciji, oni formiraju ulaznu carinsku dekllaraciju, podnose carini na pregled, ovi overavaju i ides. Ako neko drugi to radi u tvoje ime, mora imati overeno ovlascenje i kopiju tvoje licne karte. Spediter u mestu gde zelis da carinis ce ti pripremiti dokumentaciju i podneti carini na pregled i overu. Dobices uplatnice a kad izvrsis uplatu i carinski racun i uvoznu carinsku deklaraciju. Sa tim ides u kapetaniju i registrujes. Neznam kako je sa skracenim carinskim postupkom, pretpostavljam da moze ali do koje vrednosti neznam pa nebih da ti dam netacne informacije. Koja ce cena biti navedena u racunu ili ugovoru je nebitno, carina ce osnovicu odrediti po katalogu. Deluje komplikovano a ustvari nije, spediteri znaju svoj posao i to ide brzo i lako. Srecno  114

MiletaStamat:
Hvala na informacijama, sa prijateljima na forumu je sve lakše.

yogi:
Šta je sve potrebno za uvoz polovnog čamca i motora iz Bosne. Naime video sam povoljan motor koji je registrovan sa camcem u BIh ali vlasnik nema nikakve druge papire za njega. Sta bi bilo potrebno da ga prevezem preko granice sa BIH i da li je moguće carinjenje na granicnom prelazu Kotromana (Mokra gora)?

LSI:
Јоги,

На ваше питање, одговоре ћете наћи у самој овој теми, само мало прелистајте, али има конкретно о моторима из увоза и овде: http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,14446.0.html.

Што се тиче тога да ли се може то завршити на прелазу Котроман, не знам. У начелу, то се обавља на граничном прелазу где мотор улази на територију Републике Србије.
Уколико купац/власник мотора жели да царињење обави по редовном поступку у некој другој испостави у земљи, поступак је дужи и обично скупљи.

neptun:
Pozdrav, kupio sam prosle godine jedan skroz mali motor,da bude pomocni na jedrilici, a i da gura pomocni camac koji jos nemam.tj nemam takav na koji moze motor.imam za njega carinske papire i prebacio sam ga na sebe. necu da ga upisujem u plovidbenu.
Ja se nadam da su ti papiri dovoljni ako nekad ipak resim da upisem taj motoric.valjda su to trajni papiri?
A sad bih promenio i glavni motor i pregovaram oko jednog,polovan motor,ali sa papirima je kriticno.motor je u srbiji ima racun iz inostranstva,prodavac kaze da moze da ga ocarini.sad je pitanje dal da uzmem motor koji je ocarinjen na takav nacin.prvo nekako presao granicu,pa tek onda carina.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju