Nautika opšta... > Zakoni i Propisi
Uvoz polovnih vanbrodskih motora iz inostranstva-sta treba od papira??
LSI:
Vlado, moji komentari nisu bili vezani samo za ono što ste vi pisali.
I u mom komentaru nije sve rečeno, pa otuda i stoji i to da i to što sam ja napisao je delimično tačno. Siguran sam da i vi i ja možemo još dosta toga da napišemo o tim procedurama ali to sve ne pomaže čoveku oko donošenja odluke.
Zato sam i pokušao da u najkraćim crtama (!!!! - ja i kratko, nekako ne ide mi od ruke) samo objasnim zašto ne bi trebalo da ubacujemeo nove elemente jer tako samo opterećujemo temu.
Mislim da je na postavljeno pitanje dat odgovor i da sada svako ko razmišlja o uvozu polovnog motora zna proceduru i šta mu valja činiti.
Svi mi pokušavamo da na svaki način nešto uštedimo, a posebno kad znamo da nas čeka plaćanje nekih taksi. I zato često ljudi krenu pogrešnim putem koji na kraju košta dosta više nego da su se obratili onima kojima je to posao...
Svako ko namerava da uveze polovan motor treba da zna da će prilikom carinjenja biti izložen sledećim troškovima:
- troškovi transporta motora - koliko dogovori sa prodavcem ili svojim vozarem
- troškovi carinskog posutpka
- carina - po tarifnom broju 8407 21 xx xx je 1% na vrednost motora iz fakture (za motore ispod i preko 30 kW) ili 5% (za ostale motore);
- carinske takse - nekoliko stotina dinara
- PDV (18% na vrednost motora iz fakture uvećanu za troškove transporta motora do granice i obračunatu carinu)
- troškovi špeditera - verovatno oko 50-tak evra
Što se tiče papira - špeiditer je taj koji će klijentu sve pripremiti i nema potrebe da se kupac mnogo oko toga brine.
Bitno je da kupac zna da carina, kao i kod uvoza automobilskih motora i drugih proizvoda, ne mora da uvaži iznos koji je napisan u fakturi ukoliko proceni da je iznos nerealan. U takvim situacijama carina ima pravo da izvrši procenu u skladu sa kataloškim vrednostima i podacima koji su carini dostupni.
Sa overenom carinskom deklaracijom i fakturom vlasnik motora odlazi u kapetaniju i to je to.
Eto, opet sam bio kratak koliko sam mogao.
latin:
Nema potrebe da se neko opterećuje dodatnim objašnjenjima oko carinjenja vanbrodskih motora zato što se za fizičko lice carinjenje obavlja na samoj granici u skraćenom postupku bez usluga špeditera. Plate se dažbine na samoj granici u banci ili auto moto savezu po CPD-u koji računar izbaci na osnovu unete vrednosti robe sa svim podacima vezanim za robu. Da bi se obavilo takvo carinjenje potrebno je priložiti pasoš ili ličnu kartu,fakturu i plovidbenu dozvolu na vaše ime. Sa dobijenim obrascem se motor registruje u kapeteniji.
barbanesa:
A sto da bude prosto kad moze da se zakomplkuje pa da raspredamo danima.. :suicide:
LSI:
--- Citat: latin 01, 11, 2011, 10:39:00 pre podne ---Nema potrebe da se neko opterećuje dodatnim objašnjenjima oko carinjenja vanbrodskih motora zato što se za fizičko lice carinjenje obavlja na samoj granici u skraćenom postupku bez usluga špeditera. Plate se dažbine na samoj granici u banci ili auto moto savezu po CPD-u koji računar izbaci na osnovu unete vrednosti robe sa svim podacima vezanim za robu. Da bi se obavilo takvo carinjenje potrebno je priložiti pasoš ili ličnu kartu,fakturu i plovidbenu dozvolu na vaše ime. Sa dobijenim obrascem se motor registruje u kapeteniji.
--- Kraj citata ---
Ovo su i meni rekli kada sam nameravao da kupim motor u Beču.
Ali to važi kad čovek ode lično preko grane, nadje motor, stavi ga u prtljažnik i stigne na granicu sa njim.
Ako motor dolazi kao pošiljka, tada važe one stvari o kojima smo pisali Vlada i ja...
latin:
Čini mi se da ću na ovom forumu mnogo toga naučiti o svom poslu koji već godinama unazad radim!!! :suicide: :heat:
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju