Autor Tema: Višnjički dunavac - obeležavanje plovnog puta  (Pročitano 14647 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže ronac

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
  • Pol: Muškarac
  • Vucedolski vuk
Višnjički dunavac - obeležavanje plovnog puta
« poslato: 14, 09, 2011, 22:34:06 posle podne »
"Nizak vodostaj je ugrozio plovidbu i na ulasku u Višnjićki dunavac. Da nas ne bi zadesila sudbina Čukaričkog rukavca, Aka i ja smo rešili da pokušamo primitivnim metodama pronaći neko rešenje.

Izašli smo BigFoot-om sa Garminovim FF140 da detaljno izmerimo dubinu i pronađemo najdublji kanal za prolazak. Rezultat je sledeći:

Pri vodostaju 236cm na vodomernoj stanici Pančevo, maksimalna dubina je 85cm u dužini od nekih 15-17m. Pošto smo detaljno sonarom ispitali dubine, obeležili smo prolaz šticnama i potom izmerili i veslom da proverimo tačnost merenja. Sve se slagalo. Potom smo rešili da ipak ozbiljnije obeležimo taj prolaz tako da sada sa leve i desne strane postoje po tri šticne koje obeležavaju plovni koridor, sa najvećom dubinom.

E, sad, zašto ovo sve pišem? Ne da bi se hvalili, nego da apelujemo na sve nautičare u Višnjičkom dunavcu da koriste taj prolaz. Nadamo se da ćemo uspeti dodatno da ga produbimo ako svi budemo išli tim putem. Nadamo se da će svaki motor "oduvati" barem neki milimetar mulja i blata... zakon velikih brojeva."
Lisica je najmudrija životinja, ali je njenih koža najviše na prodaju!

Van mreže ronac

• Vucedolski vuk
Odg: Višnjički dunavac - obeležavanje plovnog puta
« Odgovor #1 poslato: 14, 09, 2011, 22:35:46 posle podne »
Na ovoj poslednjoj slici sa Google-a se lepo vidi kako Dunav pravi liman i polako spušta špic ada Huje nizvodno, dok lagano produbljuje desni deo. Do prošle godine je uz same vrbe bilo najdublje, ali sada je oplićalo. Prolaz se pomerio par metara nizvodno (desno na slici).

Van mreže taxi

• Rečni Drekavac
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #2 poslato: 14, 09, 2011, 23:17:36 posle podne »
hvala za ovu informaciju ja sam do bad prolazio otprilike uz samu ovu bticnu do vrbe sad cu da se korigujem. dobro je i ovo sa gugl-a lepo bi bilo da neko iscrta komplet putanju do dunava . jedne godine sam zakacio elisu tamo na izlazu u dunav.

Van mreže toske66

• Mornar
  • **
« Odgovor #3 poslato: 14, 09, 2011, 23:24:03 posle podne »
Hvala Ronac za ulozeni trud i na ovim korisnim informacijama.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #4 poslato: 15, 09, 2011, 00:57:22 pre podne »
ronac , bora sa akva marine je hteo sam da plati prokopavanj plovnog puta (jer nas par clanova ima problema pri ulasku) imali smo mini sastanak pre nego sto sam otisao u egipat i jedva smo ubedili boru da ne plati sam prokopavanje nego da organizujemo sve marine da ucestvuju u toj prici ...

cim se vratim imacemo jos jedan sastanak kada cemo znati ukupnu cenu a odmah potom cemo videti sa kojim predlogom izlazimo pred ostale marine

plovni put o kome pricamo je 5 x 5 x 10 metara na postojeci mulja (znaci ne na vodostaj) , to bi trebalo da izdrzi 3-5 godina po nekim proracunima... prosle godine smo ispitivali mulj i dubine mulja

ujedno trebalo bi da je gotovo 3d sceniranje tog prolaza sa svim relevantnim podacima ali to cu okaciti tek kada se vratim iz egipta

ako se ne sloze sve marine sto je realna opasnost ideja je da se uradi sistem kao za ciscenje snega i da se tako sredi taj problem u reziji nas par

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #5 poslato: 15, 09, 2011, 01:06:25 pre podne »
hm sad tek vidim sliku ... bice tu gadnih problema , izgleda da se mulj tu krece ako je to moguce....

pre mesec dana sam prosao tom putanjom trazeci dubinu i kobilica na 110 cm mi je zaorala za medalju jedva prodjoh u povratku sam isao po onom cuvenom 5 metar uz vrbu i prosao bez problema ... ista situacija je bila za vreme zokijeve regate u prolazu smo tu orali a u povratku prosli pored vrbe bez problema

nepunih mesec dana kasnije situacija je drasticno drugacija koliko vidim

pokusacu da nadjem MY TRACK log puta ako sam snimao pa cu uporediti

Van mreže ronac

• Vucedolski vuk
« Odgovor #6 poslato: 15, 09, 2011, 08:15:06 pre podne »
Kao sto sam rekao,samo kada bi svi prolazili obelezenim putem sami bi sebi prokopali put. :this:

Van mreže sloba72

• Veliki rečni berberin
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #7 poslato: 15, 09, 2011, 09:39:26 pre podne »
Juče sam prošao neposredno nakon vašeg obeležavanja, čak ste meni i mom drugaru koji je bio ispred mene u čamcu skrenuli pažnju i dali sugestije u vezi prolaska. Ja nemam sonar i bio sam poprilično u frci i jedino sto mogu da kažem SVAKA VAM ČAST MAJSTORI. Pozdrav

Van mreže broker975fx

• DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
  • Brod tip: Mali rečni remorker
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
  • Veličina: 13m
« Odgovor #8 poslato: 15, 09, 2011, 10:42:26 pre podne »
Jbg ako nema drugog rešenja onda stvarno svi tucite tuda pa će te ga dodatno produbiti. Predpostavljam da je put pored Paradajz ostrva uzvodno nemoguć - ja greškom pre par meseci krenuo pa je i tad bio problem od trave.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #9 poslato: 15, 09, 2011, 12:01:48 posle podne »
tu je mulj jako zitak ... a ta varijanta svi da prolazimo nece da pije vodu jer ce se mulj slivati levo i desno tako da je to mrka kapa za sve koji imaju gaz preko 100 cm ... znaci mora da se kopa ili rilja ...postoje i resenja sa vodenim pumpama ali ne verujem da ce biti interesnata da samo ulose pare ...

evo kako izgleda mulj u koji bez problema ronilac zabije ruku a posle i veslo ... inace se radi o mestu gde ste obelezili plovni put, a i mi smo ga tada  smo predvideli za kopanje a ronilac je prosle godine ispitivao dubinu mulja , posle smo sa sipkama dosli do dubine od 5-6 metara ...

Van mreže ronac

• Vucedolski vuk
« Odgovor #10 poslato: 15, 09, 2011, 13:39:29 posle podne »
Mislim Kapetane da nisi u pravu.  :nono:
Svako ce za sobom odneti na vodeni tok par kilograma mulja,i mi mozemo sami,ako tu prolazimo stalno da dovoljno produbimo kanal. :stop:

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #11 poslato: 15, 09, 2011, 15:21:00 posle podne »
ronac javicu mojima sa marine za ideju ali mislim da je mrka kapa, naravno prolazicu tuda jer nema sanse da se zavlacim iza tih sticni  :sajkaca: ...  ali evo da ti iznesem par cinjenica

1 prolazak ka dunavu ce nanositi mulj u rukavac i produzavati problematican deo(motori ce ga bacati iza sebe to jest u dunavac) , samim time samo ulazak u dunavac ima efekat izbacivanja mulja koji je kratkog veka jer se tu mulj ocito stalno nanosi (od visnjice ka vrbi)

2 kao sto rekoh tu se menja stalno dubina a kada sam malo bolje pogledao sliku koju si ostavio videh da tu dunav sam pravi vrtlog i stalno nabacuje , evo pogledaj ovu sto si okacio tacno se vidi kako dunav tu vtlozi (druga boja vode ), znac sve sto se izbaci Dunav ce jako brzo da nanese

3 deo kod vrbe koji smo do sada koristili je bolji za celu akciju jer se tu najmanje nanosi mulja , godinama je taj deo najplici (5-10 metara od vrbe)

4 i najbitnije cinjenica pod  cetri  :taunt: zadnjih X godina svi idemo pored vrbe, i tu i jeste obicno najplice ali nista nismo postigli da bude drasticno plice kako se planira na ovom delu 

tu je ako idemo na takvu vrstu resenja najbolje da brodovi sa sirokim koritom i dubljim gazom prolaze naizmenicno kao sto je draza svake godine probijao plovni put kroz led, al od toga nema nista ...

postoji jos par ideja ali posto jos uvek nemam tacne informacije ne bih ih iznosio ...

i jos jedna stvar, mi sa sajta sada znamo gde su ali vecina ljudi nece proci nocu a da ne zakaci neku od sticni stavite neke bele kese oko njih ili nesto slicno da budu vidljivije (uvijte ih selotejpom da ih vetar ne raznese)

ajd cim dodjem pravim par krugova gore dole kroz taj deo  :good:

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #12 poslato: 15, 09, 2011, 15:52:00 posle podne »
Na ovoj poslednjoj slici sa Google-a se lepo vidi kako Dunav pravi liman i polako spušta špic ada Huje nizvodno, dok lagano produbljuje desni deo. Do prošle godine je uz same vrbe bilo najdublje, ali sada je oplićalo. Prolaz se pomerio par metara nizvodno (desno na slici).

sad tek vidim ovo ... to se desilo u zadnjih mesec dana ... ko zna gde ce se taj plicak zaustaviti cim je krenuo da se krece

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #13 poslato: 16, 09, 2011, 21:48:39 posle podne »
slazem se to moze da pomogne jos ako se lapo podesi trim da bije u dno , ronac ako hoces daj da se organizujemo ja sam tu u ponedeljak vazno je samo da se dobro ukotvimo,  jebo 10 20 litara ako cemo da uradimo pravu stvar !

Van mreže ronac

• Vucedolski vuk
« Odgovor #14 poslato: 19, 09, 2011, 11:47:41 pre podne »
Kao sto smo i predvideli,brodovi su svojim prolazima produbili taj deo prolaza pa sada bez problema prolaze brodovi do 1.3 m,gaza. :good: