E, ovako treba... > Brodogradnja
Korita
STG:
--- Citat: zankiki 11, 04, 2014, 08:29:43 pre podne ---
--- Citat: Gorance 10, 04, 2014, 11:23:29 pre podne ---Poenta prve recenice je:tabanas bez kobilice je kao fosna na vodi.Nema tu "ispravljanja",slazes se onako kako vetar i voda hoce.
Imas li objasnjenje kako/koliko veze ima krajnja brzina (mala) sa time sto je camac tabanas?
--- Kraj citata ---
1. I gliseri kada plove u deplasmanskom režimu imaju isti problem, moraš stalno ispravljati brod i vraćati na kurs. Ne znam kako misliš nema tu ispravljanja, treba da pustim brod da ide gde hoće?
2. Imam. Ali mislim da i ti to vrlo dobro znaš, samo mi nije jasno zašto pitaš? Naravno, ne govorimo o slučaju kad tabanaš glisira, to je sasvim druga priča.
--- Kraj citata ---
Ovo je jedna od "onih" diskusija kada zaboravis kako je sve pocelo i o cemu je tacno rec.... sha
Nesto ili svasta si pobrkao(Zankiki):
1.Gliser i tabanas nisu isto-ideja glisera jeste da glisira.smanjivanjem broja obrtaja gubi se na brzini,upravljivosti,ali se smanjuje potrosnja pa je zato ovakav vid plovidbe("deplasmanski")omiljen u Srba.
Tacno tako,pustis brod da ide gde hoce,a kada se dohvatis obale cekas prvu priliku da napravis kobilicu kako bi plovidba imala vise smisla od jurcanja u cik-cak.
2.Pitam jer me zanima tvoje misljenje,zaista ne znam kako da shvatim-tabanas je spor zato sto je tabanas?I gde je uopste granica male/velike brzine?
Zoran:
Bas sam se navozao sa ribarskim camcima (tabanasima).Ajde nemojte da za-
majavate ljude.Tabanasem se lepo upravlja,pa on je i pravljen za male brzina i za lak
pristup obali.
Strasno me nervira poredjenje glisera sa tabanasima.Zasto ne poredite ficu i
porse?Svaki camac je napravljen za pojedine potrebe.To sto bi hteli da ga koristimo za
svasta je problem u nama.
maverick:
A ja gledam s svog stajalista...lakse mi napraviti brod kao tabanas ali nemam dovoljno iskustva u odnosu na tu upravljivost...vidim da se cesto spominje a vidim da u Srbiji 90 posto plovila su tabanasi....mada kod nas u Hr nema bas takav izbor majstora kao kod vas i kod nas su takva plovila relativno rijetka....na moru je vec neka druga priča....
Zoran:
To ti mislis da ih nema kod vas.Svrati u neku luku na dunavu,i pogledaj malo radne
ladje i ,pomocne ladje i izgled njihovih korita.
STG:
--- Citat: Zoran 11, 04, 2014, 12:46:26 posle podne --- To ti mislis da ih nema kod vas.Svrati u neku luku na dunavu,i pogledaj malo radne
ladje i ,pomocne ladje i izgled njihovih korita.
--- Kraj citata ---
Valjda covek zna cega/koga ima u njegovoj okolini.
Sve te ladje su stare onoliko...
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju