Lazo, ako si gradjanin koji svoje obaveze prema državi ispunjava a ta država ne preduzme ništa da te zaštiti zašto je bruka tužakati. Ne da treba tužakati nego treba i podneti tužbe pa i krivične prijave protiv odgovornih za ovakvno nepoštovanje gradjanskih i ljudskih prava. Ako napraviš marinu moraš da obezbediš i normalan saobraćaj do nje. Ko to ne uradi prevario je ljude naplaćujući im vez.
Prevara je krivično delo.
Čukarički rukavac više nije marina a uplatnice stužu svakog meseca.
Pisanje pisama na adrese ambasada je tužakanje i po meni to jeste iznošenje naše bruke.
Podnošenje tužbe nadležnom organu je nešto sasvim drugo. To je već ozbiljna stvar i neko bi morao da reaguje na to. Pa, ako neće naši, e onda postoje medjunarodni sudovi koji rešavaju konkretne probleme.
Koliko znam, naša država je do sada izgubila više stotina sporova pokrenutih pred medjunarodnim sudovima (istina, nisam čuo da je država u medjuvremenu postupila po rešenjima medjunarodnih sudova ali postoje izvršne presude u korist tužitelja.
Stara je i poznata narodna izreka: Dok beba ne zaplače, neće je majka posisati!
I naše kolege iz rukavca moraju da "zaplaču".
Dopada mi se ideja da se održi protestna manifestacija koju bi mediji snimili i prikazali ali ako niko ne ode do pomenutih direktora i gradskih sekretara i ne obavi razgovore sa njima, a zatim, ako to ne urodi plodom, ne podnese tužbu - ništa od svega neće biti. Leto će proći, jesenje kiše će napuniti rukavac ali tada će biti kasno. Biće to samo prilika za one koji odluče da plovilo presele na neku drugu lokaciju da to učine dok bude moguće.
I još nešto, ako pišete pisma ambasadama, onda bih ukazao na nešto u vezi teksta koji je Kapetan predložio.
Ma šta mi mislili o tome, u svetu diplomatije postoje neka davno uspostavljena pravila i gospoda ambasadori i danas drže do toga.
Zato ako im pišete, nije dobro napisati: "Dear Mr. Ambasador" - ambasadora ima i muških i ženskih.
Bolje je upotrebiti obraćanje: "Your Excellency" ili nešto slično.
Nemojte upotrebljavati amerikanizme tipa "u" umesto "you" i tome slično.
I obavezno vodite računa o tzv. spelling-u - pravilnom pisanju reči.
Vaše pismo treba da pokaže da ga je pisala osoba koja ima dovoljno obrazovanja i koja zaslužuje pažnju ljudi na visokim državnim funkcijama - ne zaboravite da je ambasador/ka najviši predstavnik jedne strane države ovde kod nas i da obraćajući se njemu/njoj, mi se obraćamo njegovoj/njenoj državi.
Nemojte zameriti na ovom komentaru - krajnje je dobronameran i zasnovan na iskustvu u komunikaciji sa tim ljudima.
Barba, reč "oracle" pored značenja: proročanstvo, ima i značenje: sveto mesto, svetilište, pa se u tom smislu može upotrebiti u ovom kontekstu iako se to može reći i jednostavnije, ukazujući da se radi o jednom od najomiljenijih mesta na teritoriji grada.