Autor Tema: Johnson 30 2t  (Pročitano 36058 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže barbanesa

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
  • Pol: Muškarac
    • Lence
  • Brod tip: Metalni
  • Marina: Dsrv Karaburma
  • Veličina: 9,5m
Odg: Johnson 30 2t
« Odgovor #30 poslato: 08, 05, 2011, 19:20:55 posle podne »
Pa brate moj za sve postoji sredstva prinude,tj oces milom ili silom.Probaj tako mozda bude i pre.. :nono:
Blago onom ko mlad poludi ceo mu zivot u veselju prodje

Van mreže njegos68

• Kapitalac Dunavski
  • Krapolovac
« Odgovor #31 poslato: 08, 05, 2011, 19:25:19 posle podne »
Хвала ти брате мој, него убија ме оно мајсторско, полако - завршићемо - извини искрсло ми нешто хитно - немој да бринеш и тд...... А што се тиче туре да те исправим биће тураааа, само да решим ову муку, по свој прилици, ако опет нешто не измисли, следећи викенд.  :drinks:  :drinks:  :drinks:  :drinks:  :drinks:  :drinks:
Mijenjaj majstora..  :wild: a i nije neki majstorluk montirati motor ali eto.. ako neće on ,traži ko hoce..  :drinks: uzdravlje  :drinks:

Van mreže Zoran

• Kapitalac Dunavski
  • BEOGRAD
    • Jedrilica
  • Brod tip: sam napravio
  • Marina: Ada Ciganlija
  • Veličina: 6m
« Odgovor #32 poslato: 08, 05, 2011, 19:28:06 posle podne »

Pa nije valjda problem okaciti motor.
Vazno je ploviti,ploviti i ploviti.

Van mreže zoki novus

• Predsednik ф odeljenja
  • Drekavac sa Srednjih voda
    • Nemo
  • Brod tip: Carver
  • Marina: Ada Ciganlija VK Partizan
  • Veličina: 33ft
« Odgovor #33 poslato: 08, 05, 2011, 20:08:03 posle podne »
a i sta ces kad ga okacis?
nemozes nigde iz marine
neces izgleda bas mnogo benzina potrositi ove godine  :stop:

Van mreže srsa

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
    • SRSA 2
  • Brod tip: Plastični čamac AQ 575
  • Marina: Stari Slankamen
  • Veličina: 5,75 x 1,72
« Odgovor #34 poslato: 08, 05, 2011, 20:54:23 posle podne »
Ма ја сам за мирољубиву политику. Ако кренем силом плашим се претераћу. А што се тиче вожње и трошења горива, па Новусе, возићу га у круг по рукавцу ако не буде могло ван истог. Ето доћи ћу чамцем код тебе на пиће, али само ако ми на исти начин узвратиш посету.  :drinks:

Van mreže Barba

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
« Odgovor #35 poslato: 27, 05, 2011, 11:41:54 pre podne »
Sta je bilo na kraju? Jel si uspeo da izglisiras?
"Niko nije tako beznadezno porobljen kao onaj koji pogresno veruje da je slobodan" - Gete.

Van mreže srsa

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
    • SRSA 2
« Odgovor #36 poslato: 27, 05, 2011, 18:48:22 posle podne »
Sta je bilo na kraju? Jel si uspeo da izglisiras?

Е мој Барба, још га нисам ни монтирао. Првог мајстора сам отерао, јер ме је завлачио и покушао да да ме превари. Други је окачио мотор, а затим ме звао да ми каже да мора пластичар да прошири рупу на месту где врх телефлекс сајле улази у бок задње кадице чамца, као и да направи "чашу" са унутрашње стране бока. Нашао сам пластичара и ево вечерас чекам да ми јави да ли је одрадио. Уколико јесте, сутра палим мотор на сувом, да видимо како реагују сајле команде и телефлекса. Ако све буде у реду спуштам чамац и пробам га у води. Иначе мајстор је приметио да сајла мењача нешто запире, као и да контакт брава за паљење мотора на јуедноручној команди заглављује па повремено остаје упаљен анласер. Све у свему ништа још нисам довршио до краја, изузев што су моји живци у вези са чамцем веоома близу краја. Наравно и финансије.  :sorry:  :diablo:

Van mreže srsa

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
    • SRSA 2
« Odgovor #37 poslato: 13, 06, 2011, 17:59:40 posle podne »
Ево тек сад сам успео да пробам овај мој мотор и чамац.  Чамац је Елан 495 са кабином, а мотор Јохнсон 30 2т. Пропелер би требало да је (по речима Угљеше-Јонсона) 15-ица.  Укупна тежина чамца са мотором и помоћним  је мени непозната (ваљда око 400-500 кг), а ту сам и ја са бољом половином (додати још око 230 кг),
Ово су први утисци:
Нисам уопште задовољан. Брзина под пуним гасом, узводно Савом је по мојој слободној процени (без правог мерења јер немам чиме) негде око 15-ак км/h., низводно је нешто занемарљиво брже. Сложићете се да ово није никаква брзина. Пошто немам обртомер којим би измерио број обртаја мотора, рекао бих да по звуку нема више од 3000-3500 обртаја, наравно под пуним гасом. Ово су само моје претпоставке и утисци јер ни брзину ни број обртаја мотора немам чиме да измерим.  Јел могуће да је оваква ситуација само због пропелера (15-ица). Имам утисак да ради као на пола снаге.
Иначе, мотор ради перфектно, пали ко мина на пола кључа, уопште не дими, са те стране сам презадовољан.

Van mreže maverick

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #38 poslato: 13, 06, 2011, 18:29:34 posle podne »
tesko i da je 15 picha propeler jer cini mi se za te snage je to definitino preveliko....ako je i blizu tom broju nemoze ga izvrtiti...a sigurno ga treba glisirati samo mora sve biti uskladjeno

Van mreže njegos68

• Kapitalac Dunavski
  • Krapolovac
« Odgovor #39 poslato: 13, 06, 2011, 18:55:37 posle podne »
 SRSA,čamac od 500 kila sa dvije osobe i motor od 30 ks  mora da glisira,i da ide od 35 do 40 km na sat...probaj sa elisom 13".. proveri i trim..   :)

Van mreže Mezija

• Veliki dugodlaki Drekavac
« Odgovor #40 poslato: 13, 06, 2011, 20:11:10 posle podne »
Ako je to elisa sa fotke na prvoj strani tesko da je 15 -najstica ako pricamo o dijametru, neverujem da uopste fizicki moze da stane .
Ako pricamo o koraku trebao bi da izvrti.
Bez fotki samo nagadjamo (a i sa fotkama)
Mozda te zeza sto je duga osovina.

Van mreže retfala

• Mali od Roštilja
  • Osijek
« Odgovor #41 poslato: 13, 06, 2011, 20:55:47 posle podne »
Pošto imam čamac slične težine i motor iste snage mogu reći da taj Džonika ne može izvrtit ni propeler od 13 piča. Optimalno bi bilo 10X11 ili 10X11,5. Maverick ima takve propelere pa bi bilo najpametnije da se nekako dogovorite o zamjeni jer njemu treba baš takav od 15

Van mreže srsa

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
    • SRSA 2
« Odgovor #42 poslato: 13, 06, 2011, 21:01:52 posle podne »
Што се проклете елисе тиче, ја као велики познавалац предметне тематике, могу да изјавим следеће:
приликом монтаже мотора на чамац, мајстор Угљеша (син Милета Џонсона) ми је рекао да је елиса 15-ица и да се то односи на закривљеност крилаца, да иста није одговарајућа за мој чамац јер је тежак и да је та елиса предвиђена за лакше чамце. Том приликом ми је рекао да би мом чамцу највероватније одговарала 11-ица. Колико чујем(из више постова чланова који се разумеју у глисере и глисирање) мени би одговарала или 13-ица или можда заиста 11-ица. Не знам која би ми више одговарала. Напомињем да сам утиска да мотор нема довољан број обртаја (као да ради са пола снаге иако је ручица гаса гурнута до краја).
Пре овог мотора сам користио Јохнсон 6 2т.  Сада иде брже, али да то није ни  приближно брзина која би требало да се развије.

Van mreže srsa

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
    • SRSA 2
« Odgovor #43 poslato: 13, 06, 2011, 21:05:34 posle podne »
Мезија, овом чамцу је неопходна дуга осовина, тако да то није проблем.  :suicide:

Van mreže maverick

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #44 poslato: 13, 06, 2011, 21:10:37 posle podne »
da li ima kakva oznaka na elisi