Autor Tema: D4D - Datawarehouse for Danube Waterway  (Pročitano 7550 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže ZoranPlovput

• Mornar
  • **
  • http://www.deutschekriegsmarine.de/
D4D - Datawarehouse for Danube Waterway
« poslato: 15, 03, 2011, 09:06:23 pre podne »
Poštovani ljubitelji nautike, posle dužeg vremena praćenja ovog foruma, odlučio sam da se registrujem i da malko doprinesem diskusijama a na temu primene nekih novih tehnologija koje se koriste u plovidbi/nautici.

Evo za početak, postavljam jedan interesantan link:
http://rs.d4d-portal.info

U pitanju je jedna lepa baza podataka na kojoj već par godina zajedno rade administracije podunavskih zemalja, a koje se bave plovnim putevima, a čija je vizuelna prezentacija data kroz web portal skriven iza gornjeg linka.

Sugestija je da probate da skrolujete kartu uzvodno ili nizvodno, ili da promenite u web adresi prefiks rs u recimo de , at, sk, hu, ro....

Svaka kritika, primedba, sugestija je dobrodosla. Istina, nije skroz nauticka tema, ali verujem da ima ljudi kojima bi moglo biti interesantno.

Van mreže LSI

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
Odg: D4D - Datawarehouse for Danube Waterway
« Odgovor #1 poslato: 15, 03, 2011, 09:11:34 pre podne »
Zorane, ne znam da li sam medju prvima posetio link koji ste nam dali ali verujem da će Vašu pojavu na forumu mnogi pozdraviti.

Želim Vam iskrenu dobrodošlicu i nadam se da ćete se dugo družiti sa nama.

Ono što sam za par trenutaka video meni se veoma dopada i kad budem imao više vremena detaljnije ću pogledati sve što nam ta mapa pruža.
Hvala što ste odlučili da ovo podelite sa nama.
Verujem da će biti dosta pitanja u vezi sa kartom i najboljim načinima da iskoristimo sve što nam ona pruža.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #2 poslato: 15, 03, 2011, 09:41:26 pre podne »
Pozdrav Zorane i dobro dosao !

Ujedno bih zeleo da ti se u ime svih nas zahvalim na dolasku na forumu , a ja kao jeda od kriticara PlovPuta cu gledati da pomognem maximalno koliko je u mojoj moci  :good:

E sad ono glavno cestitke na ovom projektu , bilo bi dobro da se sto vise ovakvih projekata radi u saradnji sa ljudima sa vode kako bi projekti imali siru primenu , ima par gresaka ali nista strasno (vecers kad se vratim cu ih pobrojati )

Ujedno da li mozemo da urgiramo za neke usluge koje plovput moze da ucini za nas? Ne boj se necemo traziti nista nelegalno ali bi recimo konverzija ENC mapa u KMZ bila vise nego pozeljna ! Mi smo u vise navrata pokusali da mape Plovuputa prekonvertujemo u KMZ i koristimo ih na mobilnim telefonima ali zbog nekompatibilnosti nismo uspeli u potpunosti, mape ujedno ne rade ni na MAXSEA i FUGAWI softweru :(

Ono sto smo uspeli to je konverzija granica dunava , i plovnog puta dok je vecina oznaka "ispala"

Kakve su sanse za ubacivanje POI tacaka od strane korisnika , u mape na zasebnom serveru ? Mislim da bi to bila prava stvar u priblizavanju jedne institucije obicnom coveku sa reke,  nauticaru.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #3 poslato: 15, 03, 2011, 09:46:38 pre podne »
evo ovde mozes videti o cemu pricam :

http://www.mojaladja.com/map/

entuzijazanm ipak nije dovoljan da nasa mapa izgleda kao ova koju si okacio  :good:

a ovde mozes videti probleme o kojima sam gore pisao :

http://www.mojaladja.com/forum/index.php?topic=3646.msg41548#msg41548

ili pokusaj da otvoris na mobilnom , otvori na Molbinom GOOGLE MAPS pa onda tu pokreni search i umesto imena nekog grada ukucaj   ovaj link http://www.mojaladja.com/ml.kmz   , naravno omoguci internet konekciju na mobilnom :)

Van mreže ZoranPlovput

• Mornar
  • **
« Odgovor #4 poslato: 15, 03, 2011, 14:30:52 posle podne »
Hvala na dobrodošlici, svima.

Da probam malo da razjasnim, i izbegnem nesporazume u samom startu: ja sam izabrano nick koji u sebi ima Plovput, da bi me pojedinci koji su već članovi ovog foruma razlikovali/prepoznali.
To nije zvanični dolazak institucije na forum. Ja sam građanin isto kao i svi vi ovde koji plaća porez i puni budžet, pa je loše da se interpertira to na način da je institucija zvanično na forumu.
Pogrešno bi bilo reći i da je MUP zvanično na forumu, jer ovde ima članova koji rade u MUPu.

Ipak, na raspolaganju sam za pitanja, kritike, razmenu informacija i iskustava, barem iz oblasti u kojoj radim.
Sve kritike na račun mog rada primam, mogu samo da posluže da ocenim šta bi trebalo unaprediti.

Još nešto: Imajte u vidu da Plovput (ili po novom Direkcija za vodne puteve) ima jasno definisane nadležnosti Zakonom o plovidbi i lukama unutrašnjih voda, kao i Zakonom o ministarstvima (ako ga sad već nisu izmenili zbog peripetija oko rekonstrukcije Vlade). I ovo ne govorim kako bi se branio, niti kao portparol Plovputa, već kao obićan građanin koji nekad i svoje želje mora malo da sputava.

Ajmo dalje na temu sad:
U vezi ove mape koju kapetan spominje sa sajta mojaladja, pre par meseci sam bezuspešno pokušavao da kontaktiram vlasnika/osnivača sajta preko email adrese koja je bila na raspolaganju kao kontakt, nudeći posao onome ko je dekodirao Inland ECDIS Standard i izvršio konverziju u KMZ. Ostao sam bez ikakvog odgovora, a u međuvremenu svatih da je korišćena neka gotova alatka...

Odgovor Kapetanu na pitanje "Kakve su sanse za ubacivanje POI tacaka od strane korisnika , u mape na zasebnom serveru ? Mislim da bi to bila prava stvar u priblizavanju jedne institucije obicnom coveku sa reke,  nauticaru" glasi: Nikakve, kada je u pitanju D4D. Stvar je dogovorena na novou 7 evropskih država, sa idejom da se prikažu neke druge stvari, koje nisu od prevashodnog interesa za rekreativce i nautičare.

Ako smem da preporučim, probajte Open CPN, http://Opencpn.org, radi lepo sa Inland ECDIS kartama, mada je pomalo nestabilan. Besplatan, i omogućava integraciju GPS uređaja. Nisam probao da li mogu da se dodaju POI.

Van mreže HOGAR

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
    • Hogar Strasni
  • Brod tip: Djena ship ''Hrabri''
  • Marina: ''Nautek'' Zemun
  • Veličina: 11 m
« Odgovor #5 poslato: 15, 03, 2011, 18:50:56 posle podne »
Dobro dosao,a b'e,kam gi sporovi i plicaci na tu kartu,bre,bre,pa jel nema niki da to uradi,bar sporovi,c,c,c,c,.Mnogo ubavo kad se plovi po Jadranu i drugde,pa sve izobelezavano,do pola metra dubine,ce umrem,a to necu da dozivim ovde,a uredno placam sve poreze,Rekoh ,onomad,cim se Muamer odmori dovodim ga ovamo,sas sve sator,pa nek cisti kad mi zvoncice nemamoP.S.Zorane,ovo se odnosi na vise instance,a ti,vidim,pokusavas da pomognes sam   
Kolumbo ko ti dade ladju, j.... te radoznala

Van mreže broker975fx

• DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
  • Brod tip: Mali rečni remorker
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
  • Veličina: 13m
« Odgovor #6 poslato: 15, 03, 2011, 19:57:13 posle podne »
Dobro došao Zorane,
Na ovim kartama koje si postavio na onom linku pored toga što su lepe ja moram priznati ne vidim neku svrhu, ok ima ucrtana linija plovnog put ali npr ja ne vide ucrtane napere kod slankamena i nešto pre ispred belegiša. Što toga nema da li znaš?

Van mreže ZoranPlovput

• Mornar
  • **
« Odgovor #7 poslato: 15, 03, 2011, 22:23:36 posle podne »
Dobro došao Zorane,
Na ovim kartama koje si postavio na onom linku pored toga što su lepe ja moram priznati ne vidim neku svrhu, ok ima ucrtana linija plovnog put ali npr ja ne vide ucrtane napere kod slankamena i nešto pre ispred belegiša. Što toga nema da li znaš?

Bez ljutnje, al moram da pitam koja bi bila svrha da su ti naperi ucrtani na lepim "kartama" koje ionako nemaju svrhu?

Van mreže mossi

• Somborac
    • VARALICA II - AP323A
    • APATIN-Kampovanje-Pecanje-Plovidba
  • Brod tip: Pecaroški alu
  • Marina: Apatin
  • Veličina: 5.5m
« Odgovor #8 poslato: 15, 03, 2011, 22:48:37 posle podne »
To je verovatno neka polubrodarska varijanta, tipa: vozi gde ti je nacrtano.  :)

Male nautičare niko ne šljivi.  :suicide: :stop:
A oni ne mogu u kafanu u Starom Slankamenu od nepera!  :taunt:  :lol: :lol: :lol:
A Deda neda koordinate..  :nono:

Van mreže broker975fx

• DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
  • Brod tip: Mali rečni remorker
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
  • Veličina: 13m
« Odgovor #9 poslato: 15, 03, 2011, 23:03:03 posle podne »
Dobro došao Zorane,

Svrhu bi imala kada bi imala bitne informacije koje se tiču plovidbe (kilometrske oznake, plovidbeni put, bove, oznake, sidrišta, prepreke, prevodnice, luke, marine i sl. Zašta ova karta služi ako se na noj nema označenih prepreka koje su vrlo bitne za plovidbu, to bi bilo kao kada na pomorskoj karti ne bi bila ucrtana neka hrid. Na Garminovim kartama su takve stvari vrlo uočljivo naznačene i onda ima smisla kartu koristiti.
Naravno da je bez ljutnje :) ali nisam mislio da su karte bez svrhe već da je bez svrhe (pa čak i opasno) koristiti kartu koja ne prikazuje verno istinu.

Van mreže mossi

• Somborac
    • VARALICA II - AP323A
    • APATIN-Kampovanje-Pecanje-Plovidba
  • Brod tip: Pecaroški alu
  • Marina: Apatin
  • Veličina: 5.5m
« Odgovor #10 poslato: 15, 03, 2011, 23:13:09 posle podne »
Bove, lampe, kilometarske oznake i ostali bitni saobraćajni znaci su na karti samo moraš selektovati da ti ih prikaže!  :good:
Kao što i moraš malo uveličati mapu da bi sve prikazao.
Ima i satelitski snimak.

Ima sve samo nepere nema!   :shout: :lol:

Van mreže zoki novus

• Predsednik ф odeljenja
    • Nemo
  • Brod tip: Carver
  • Marina: Ada Ciganlija VK Partizan
  • Veličina: 33ft
« Odgovor #11 poslato: 15, 03, 2011, 23:44:25 posle podne »
ma napere nadjes i sam :on_the_quiet:

Van mreže ZoranPlovput

• Mornar
  • **
« Odgovor #12 poslato: 15, 03, 2011, 23:47:50 posle podne »
Svrhu bi imala kada bi imala bitne informacije koje se tiču plovidbe (kilometrske oznake, plovidbeni put, bove, oznake, sidrišta, prepreke, prevodnice, luke, marine i sl. Zašta ova karta služi ako se na noj nema označenih prepreka koje su vrlo bitne za plovidbu, to bi bilo kao kada na pomorskoj karti ne bi bila ucrtana neka hrid. Na Garminovim kartama su takve stvari vrlo uočljivo naznačene i onda ima smisla kartu koristiti.
Naravno da je bez ljutnje :) ali nisam mislio da su karte bez svrhe već da je bez svrhe (pa čak i opasno) koristiti kartu koja ne prikazuje verno istinu.

Nekako mi se čini da ti nemaš dobar prikaz kada gledaš D4D webportal. Postoje i kilometarske oznake, i plovni put, i bove, i oznake (obalne), i prepreke, i prevodnice, označena su i sidrišta.
Marine ne postoje i neće postojati.

I da se razumemo: Ovo nije nautička karta, već jedan vid javnog servisa koji je usaglašen na nešto širem nivou od zemlje Srbije, i koji ima svoju korisničku grupu. Link je ovde predočen kao potencijalno interesantan, i to je to. Ni manje ni više (više bi bila priča o načinu ažuriranja tih podataka, al o tome nekom drugom prilikom).
Uvek možeš besplatno doči i do elektronskih navigacionih karata (na žalost, opet ne nautičkih), za koje cenim da nije preterano opasno da se koriste, bar ništa opasnije od tih Garminovih (bilo bi interesantno da nekad pitaš ljude iz Garmina za izvor dobrog dela podataka, između ostalog i tih koje spominješ kao suštinske). Idiotski mi je da pričam kako podržavam to što Garmin (Pera) radi u ovoj zemlji na temu "nautičke" kartografije, samo molim da se ne mešaju babe i žabe.

Za napere odgovor dobijete uskoro.

Van mreže HOGAR

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
    • Hogar Strasni
  • Brod tip: Djena ship ''Hrabri''
  • Marina: ''Nautek'' Zemun
  • Veličina: 11 m
« Odgovor #13 poslato: 16, 03, 2011, 08:48:30 pre podne »
A kam gi naperi preko puta Surduka,mala i velika papuca,ima neki koji su se naljubili istih,a pocinju ispod usca Karasa kod Cente  :lol: :lol:
Kolumbo ko ti dade ladju, j.... te radoznala

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #14 poslato: 16, 03, 2011, 09:38:14 pre podne »
Ajmo dalje na temu sad:
U vezi ove mape koju kapetan spominje sa sajta mojaladja, pre par meseci sam bezuspešno pokušavao da kontaktiram vlasnika/osnivača sajta preko email adrese koja je bila na raspolaganju kao kontakt, nudeći posao onome ko je dekodirao Inland ECDIS Standard i izvršio konverziju u KMZ. Ostao sam bez ikakvog odgovora, a u međuvremenu svatih da je korišćena neka gotova alatka...

nikakav mail nisam dobio  :sorry: slao sam ja par mailova na adrese plovputa al niko ne odgovori , dobro je da smo se sada nasli  :good: sto se mapa tice koristen je Global Maper ver 11 jer ona nema probleme sa mapama dok recimo GM ver 12 pola nece da ih otvori.... ne znam tacno u cemu je problem , hteo sam cak da krenem da parsiram karte i da ih posle ubacujem u KMZ al sam odustao em nemam vremena em bih dosta vremena izgubio na izucavanju zapisa ...

pomislio sam da je do GM-a problem pa sam pokusao jos u par softwera ali isti problem se javljao :(

Odgovor Kapetanu na pitanje "Kakve su sanse za ubacivanje POI tacaka od strane korisnika , u mape na zasebnom serveru ? Mislim da bi to bila prava stvar u priblizavanju jedne institucije obicnom coveku sa reke,  nauticaru" glasi: Nikakve, kada je u pitanju D4D. Stvar je dogovorena na novou 7 evropskih država, sa idejom da se prikažu neke druge stvari, koje nisu od prevashodnog interesa za rekreativce i nautičare.

cim sam izlistao sajt skapirao sam da je mrka kapa , pre ce srbijau EU nego sakupiti sve potpise i odobrenja, ostaje nam samo POI varijanta i Google sto mozda i nije lose, pa da se jednog dana uradi integracija , generalno D4D je jako dobar i mora priznati da sam odusevljen  :good: ima problema (opet nisam stigao da detaljno sve izlozim od obaveza) ali nista to nije strasno

Ako smem da preporučim, probajte Open CPN, http://Opencpn.org, radi lepo sa Inland ECDIS kartama, mada je pomalo nestabilan. Besplatan, i omogućava integraciju GPS uređaja. Nisam probao da li mogu da se dodaju POI.

testirao sam ga neko vreme, ima lepe opcije ali to je jos uvek beta verzija nije cak ni RC, tako da ce jos dosta vremena proci pre nego sto postane upotrebljiv, ono sto je bitno jeste da jedino on otvara karte kako treba... ali za besplatan software sasvim zadovoljavajuce