Opšta...Tu smo... > Stigao sam !!!
Farbanje plovila
color professionals:
--- Citat: captjerry 16, 02, 2011, 21:06:05 posle podne ---
--- Citat: color professionals 16, 02, 2011, 17:45:35 posle podne ---
4.ako mene pitash za alat - chetka i nitro otporan valjak. tad je sloj osnovnog premaza dobro nanet u svaku poru
--- Kraj citata ---
ja koliko znam feropoks se najbolje nanosi kompresorom i to prvi sloj 60 mikrona, drugi 30...tako je po PS-u i jedino brodogradiliste kod nas koje tako radi je ono gdina Dragog Vasica...u slucaju da ide jedan sloj, definitivno 60 mikrona...inace potrosnja (tj. pokrivanje) je 6-8 kvm/kg, bas u zavisnosti od debljine sloja...a mogu da potpisem da valjak i cetka ne mogu da pridju tamo gde kompresor prilazi...i ta prica sa rdjom je totalna glupost, vrlo je bitno da se sto pre zastiti posle peskarenja, bilo koji tehnolog ce to reci...Feropoks jeste antikorozivni premaz ali zasto bi morao da ide na rdju?...jedini lim na koji ne mora da ide odmah jeste pocinkovani lim...
za sve ostalo se slazem....
--- Kraj citata ---
tachno je da cetka i valjak ne mogu svuda da udju, to je logika stvari. tamo gde moze treba ih koristiti jer nanose kvalitetniji sloj. od kad postoji farbanje, za prajmere su se koristili cetka i valjak bash zbog debljine sloja. naravno, kompresor je dushu dao i za nepristupachne i pristupachne delove. mana je rastur na koji se uvek mora rachunati, a i boja mora vishe da se razredjuje shto nekad, kod premaza koji nisu podesheni za airless ili kompresor ume da napravi problem u ovezi odnosa pigment - vezivo.
za ovo shto kazesh da je glupost - necu da vredjam , jer zato nisam ovde. izneo sam iskustveni stav vecine antikorozivaca koji su posle peskarenja ostavljali metal da prenoci pa tek onda radili feropoks. pitaj bilo kojeg iskusnog tehnologa pa cesh chuti mishljenje.
zamolicu te da sledeci put birash rechi. ja nisam izmislio feropoks i farbanje, a nisi ni ti. moje znanje se do sada pokazalo i dokazalo u praksi. u praksi nema mesta glupostima. govorio sam o feropoksu i u nastavku dodao da ako zeli odmah da zashtiti metal treba to da uradi dugachije. tvojom javnom uvredom je moja i tvoja diskusija zavrshena.
color professionals:
--- Citat: busa2 16, 02, 2011, 21:29:07 posle podne ---professionals , posto vidim da zelis da podelis informacije imam ja par .
sta znaci (a+b komponenta +0,5 L razredjivach ) i uz to ti treba bar 5L razredjivacha) ?
ako drugi proizvodjaci pakuju u dogovoru sa trgovcem recimo moze 2,5 L(kantica) A komponente +0,5 b komponenta i odgovarajuci razredjivac 0,75 odnosno 1l. (pomenuta kombinacija 2,5+0,5 je najidelnija za nas individualce kako u kolicini tako i u lakoci rada).
i zasto sve vise brodo majstora ali i ozbiljnijih firmi u brodogradnji i mostogradnji izbegavaju zorku.
--- Kraj citata ---
to a+b komponenta se odnosilo na dobijanje kilogramske garniture epoksi osnovnog ( fabrichki naziv Zorka Color ), a 5 L razredjivacha min za kantu Feropoksa. govorio sam o premazima tog proizvodjacha jer ako sam dobro shvatio, chovek se za to interesovao. ako drugi proizvodjachi pakuju drugachije - to je stvar do njih. Zorka pakuje tako kako pakuje.
razozi za potencijalno izbegavanje leze u tome shto po kvalitetu proizvodi Zorka Color za pomenute delatnosti nisu makli dalje od 1974. kamo srece da danas rade po onome shto su kupili od Venezziani-a. Jedno vreme koje Bogu hvala iza nas, kod svih domacih proizvodjacha se zakidalo u sirovinama, dobijan je loshiji kvaliltet da se odrzi cena i kakva takva proizvodnja. s druge strane , ni majstori nisu cvecke. kad sam pitao jednu ekipu zashto nanosi Cinkopoks na relativno zardjalu nepeskarenun povrshinu ( radilo se o jednom tanku za dizel za NIS ) doslovce mi je rekao : brate, pa moram ja ovde neshto da radim i za dve godine. ako nanesem na peskareno, necu ga pipnuti bar 5.
drugi problem je u tome shto svi proizvodjachi na neki nachin kupuju one koji ugradjuju industrijske materijale, pogotovo ljude iz nabavke. bukvalno , kao da su im na platnom spisku. za to znam, lichno sam video kako to rade, i danas , kad vidim da izadje tender - znam ko ce i dobiti posao i chiji premaz ide. to se zove korupcija i pohlepa. s tim ne zelim da imam veze i savest mi je mirrna.
busa2:
hvala drugar :good:
petar_kozic:
Color hvala na odgovoru. :good:
color professionals:
hvala vama na interesovanju. tu sam da dam savet. ako ne znam - znam gde se nalazi :)
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju