Autor Tema: Потонути на везу  (Pročitano 4231 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Профа

• Administrator
  • Kapitalac Dunavski
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com & www.mojaladja.net
    • http://www.mojaladja.net/
Потонути на везу
« poslato: 14, 12, 2010, 17:27:34 posle podne »
Потонути на везу

Када размишљамо о потонућу брода, већина људи мисли да се то дешава негдје насред ријеке или мора. Оно што готово сви  заборављају  је да брод може потонути и док је везан на доку у марини. Наиме, истина је да више бродова потоне док су на везу од оних који су у пловидби.

Кад брод потоне на везу, власник обично пита 'зашто каљужна пумпа није радила?'

Но право би питање заправо гласило – како је вода уопште ушла у брод?

Већина власника се ослања на каљужне пумпе, посебно када нису у могућности услед разних изговора провјерити и посјетити свој брод. У већини случајева пумпе ће сакрити прави проблем док се не зачепе или не испразне акумулаторе.
Најбоља заштита од потонућа на везу су редовне посјете и провјере брода, најмање два пута током седмице. Тада треба провјерити сваки дио опреме изнад или испод водене површине кроз који би вода могла ући у брод. Ако то власник није у могућности, најбоље је да се договори са особљем марине. Многе марине нуде рутинске инспекције бродова, већином уз додатно плаћање.

Што се прије открије пропуштање воде, бит ће једноставније санирати квар. Док више и бољих пумпи могу избацивати доспјелу воду, кључно је што прије открити узрок квара, прије него електрични систем и мотор буду под водом. Добра је идеја да друга каљужна пумпа буде на свом посебном осигурачу и спојена на други акумулатор.(у случају да је имате)
Велика опасност пријети и доласком првих снијегова и леда. Обавезно је посјетити марину и пловило које сте везали због чишћења снијега са брода у супротном могу се изазвати веома неугодне ситуације по вас и пловило.(посебно финансијске)
(Капетан је направио пар поучних форографија у једној теми)
Поред овога требало би се и заштити од замрзавања воде око чамца у марини, а један од предлога имате у Дулетовој теми http://www.mojaladja.com/forum/index.php?topic=49.0 .

У случају да имате каквих савјета који могу помоћи у превенцији потонућа брода на везу пишите...

Профа

Van mreže bugi

• Veliki Rovac
  • www.mojaladja.com
  • Brod tip: Tajmen 525
  • Marina: Galija Visnjica
  • Veličina: 5.25
Odg: Потонути на везу
« Odgovor #1 poslato: 14, 12, 2010, 21:26:55 posle podne »
Posto vec godinu i nesto dana redovno spasavam brodice i camce od potonuca mogu napisati sta je najopasnije
Camce najvise puni pljusak. Ovog proleca je nekoliko dana za redom bilo pljuskova
Bukvalno sam sve camce na marini morao jedan dan cistiti. Da je pao jos jedan pljusak neki ne bi preziveli
Kofa je najbolje resenje jer najbrze ide. Akumulator umre posle treceg camca
Sneg je pretnja ali tu je problem sto je tesko bilo sta napraviti dok se ne otopi...camci su puni svega i svacega pa ne mozes lopatom u njega tek tako
Kabinasi najcesce prime vodu usled rupe u patosu
Tu je tesko pomoci ali jedini lek je da svaki dan zagledas camce i koji se imalo nakrivio odmah uzbuna
Retko koji tone ravno...uvek se prvo javi tako sto se nakrene
Takodje velika steta nastane kad se pokida tenda odnosno cerada
Voda se puni u zadnji deo i lepo se razlije po celom brodu...steta je ogromna i retko kad mi se desi da to ne primetim
Kad primetim odmah intervencija ali kad ne primetim kuku...prosto mi je zao pozvati vlasnika i reci mu gde je problem
Sve ovo radim zato sto ne mogu gledati kako neko tone...ponekom i kazem da je camac ciscen ali vecina to i ne zna
Sta da mu pricam kad ce da me gleda kao tele...on da je pametan ne bi to ni dozvolio

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #2 poslato: 14, 12, 2010, 21:42:02 posle podne »
ja moram priznati da kad padne sneg obicno ocistim camce cije vlasnike znam ... ne zato sto su mi "drugari" vec zato sto hocu da izbegnem rasprave sto sam mu dirao camac ...

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #3 poslato: 14, 12, 2010, 21:44:00 posle podne »
bugi jel moguce da je na galiji takvo stanje ?

Van mreže Zole

• DrinskoSavski Brčkaroš
  • Brod tip: Neptun 22
  • Veličina: 6,95m
« Odgovor #4 poslato: 14, 12, 2010, 22:23:15 posle podne »
Kakva su iskustva sa plastičnim čamcima i uticaju leda oko njega? Naravno, mislim dok je na vezu.
Imam jedrilicu na marini shark , i nisam siguran da li ću moći mirno da spavam?

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #5 poslato: 14, 12, 2010, 22:53:44 posle podne »
Kakva su iskustva sa plastičnim čamcima i uticaju leda oko njega? Naravno, mislim dok je na vezu.
Imam jedrilicu na marini shark , i nisam siguran da li ću moći mirno da spavam?

auuu pa gde plastiku i led.... led je saceka i smrvi je celu i kad krene da se otapa potone za 10 minuta :)

a bre ne zezaj eno ga Macgregor prekoputa mene 3 odine u ledu provede i sve ok... a druga stvar pogledaj ovo

http://www.mojaladja.com/forum/index.php?topic=5858.0

Van mreže bugi

• Veliki Rovac
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #6 poslato: 15, 12, 2010, 08:08:39 pre podne »
Stanje je dobro jer nismo imali ni jedno potonuce
Ima par neodgovornih vlasnika koje doduse nije tesko obavestiti da nesto ne stima
Jednostavno ne misle ljudi glavom ili ne sluze se mozgom...kako hoces  :lol:
Ali ima i jako dobrih likova...sa nekima sam jako dobar i ne stide se pozvati i reci da nisu u mogucnosti doci pa da povedem racuna o camcu. Stvarno mi nije tesko...ako je covek na mestu  :drinks:

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #7 poslato: 15, 12, 2010, 09:29:28 pre podne »
iskreno  mislim sam da ce za dolaskom Nese stanje na galiji biti popravljeno ..
generalno galija nije imala srece sa vlasnickom strukturom :(

Van mreže bugi

• Veliki Rovac
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #8 poslato: 15, 12, 2010, 09:42:33 pre podne »
 :good: i jeste znatno popravljano
Ipak se on jako dobro razume u motore i camce pa samim tim sanse da nesto podje naopako su jako male
A i Tadija ima dugogodisnje kapetansko iskustvo
Sve u svemu sad je dole jako dobra ekipa...pre svega ljudi i ribolovaca

Kad smo vec kod potapanja
Ove godine sam spasavo neke klince koji se prevrnuse na Svebu sa nekim plasticnim kabinasem
Sve proslo super
A cujem da su se na 25 Maju prevrnuli neki momci sa metalnim kabinasem koji su vezani u Dunavcu...ne znam gde tacno
Isto su prosli bez posledica (ako ne racunas telefone i ostale gluposti koje obavezno nastradaju)