Autor Tema: DMB 450 M. Kako ispustiti vodu iz sistema  (Pročitano 5228 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže nikolica03

• Brodski mali
  • *
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
DMB 450 M. Kako ispustiti vodu iz sistema
« poslato: 01, 12, 2010, 12:33:49 posle podne »
Pozdrav svima, evo ja u ime mog ćaleta pošto se ne snalazi baš sa kompjuterima moram da postavim pitanje.

Znači, brodski motor DMB 450-M i kako ispustiti vodu iz sistema ili ako neko ima neku šemu motora, lepo bi bilo da podeli :)

Znam da je pitanje možda početničko da ne kažem glupo ali imali smo peh prošle zime a mislili smo da smo ispustili vodu iz sistema, ali nismo :(

Hvala svima

Van mreže nikolica03

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
Odg: DMB 450 M. Kako ispustiti vodu iz sistema
« Odgovor #1 poslato: 01, 12, 2010, 13:54:45 posle podne »
Dobro nam došao  :drinks: :drinks: :drinks: lijepo bi bilo da nas upoznaš sa sobom  :drinks:

Nema mnogo da se kaže, ali evo u najkraćim crtama: uglavnom sam ovde zbog ćaleta  :) ali vidim da je ovaj forum poprilično interesantan pa ću posećivati češće no što sam mislio  :good:
- iz Beograda sam(smo) imamo brodić 8*2m na Savi naravno sa DMB 450M i jednostavno volimo vodu

Pozz

Van mreže broker975fx

• Drekavac sa Srednjih voda
    • DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
  • Brod tip: Mali rečni remorker
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
  • Veličina: 13m
« Odgovor #2 poslato: 01, 12, 2010, 14:01:49 posle podne »
Pozdrav i dobrodošao,
Voda iz sistema se ispušta na sledećui način (tako su meni pokazali i tako je to radim) Pokreneš motor a zatim
zatvoriš ventil ili ventile (ako ih ima više) koji dovlače vodu u motor. Pratiš na izduvu i čim izbaci vodu a to je posle 10 - tak sekundi isključiš ga. Znači ne bi smeo da radi duže 10-20 sec i to je to. Ostatak vode iz sistema izbacićeš tako što ćeš odvrnuti jednu pipu (kao malu slavinicu - na sebi ima jedan okrugli zavrtanj i jednu malu cevčicu ispod) i tu će ostatak vode iscureti. Ta pipa ti se nalazi otprilike iza vodene pumpe sa te strane pa jedno desetak cm ka kopči i barem kod mene je neke bakarne boje. Taj zavrtanj odvrneš klještima i posle ga naravno obavezno zavrneš. Ta pipa na sebi kod mene ima onaj lastin rep za navlačenje creva da voda ne bi tekla nekontrolisano pa lepo tu navučeš crevce pa u kanticu ili u ostalom podmetneš nešto.

To je to samo ne zaboravi da posle kad budeš palio motor otvoriš ventil za dovod vode :) 

Van mreže nikolica03

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #3 poslato: 01, 12, 2010, 14:07:56 posle podne »
Hvala monogo "broker975fx" i ja sam kontao tako nešto slično ali bolje da pitam.  :yahoo:

Van mreže gribon

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #4 poslato: 17, 08, 2012, 10:20:11 pre podne »
Imam nešto drugačija iskustva (nisam siguran da sam u pravu, a verovatno je svejedno). Kao prvo, slavinica za ispuštanje vode se ne otvara i zatvara kleštima, već sa dva prsta. Ako vam trebaju klešta, znači da je zaribala. To sam siguran. Drugo, mislim da može i bez paljenja, samo se zavergla, a pre toga zatvori dovod vode i otvori pipa. Probao sam i bez verglanja, smo zatvorim dovod, otvorim pipu i skinem unutrašnji filter za vodu da ne bude vakum. voda iscuri kroz pipu (mnogo sporo) i pipu oszavim otvorenu. Nisam imao problema.

Van mreže STG

• Drekavac sa Srednjih voda
« Odgovor #5 poslato: 17, 08, 2012, 12:06:25 posle podne »
Rekao bih da je gribon u pravu.
Ko hoce da bude 100% siguran neka odvoji crevo od usisa vode,dune u njega-istera vodu i bez brige cele zime.