LSI je zaboravio da pomene jos jednog proizvodjaca el.motora a to je Torqeedo.
Evo mojih prvih iskustava sa elektromotorom Torqeedo travel 503S.
Motor je montiran na čamac Zodiac 200 roll-up cadet.
Odmah na početku da se ogradim da u ocenjivanju ću da preskočim cenu koja i jeste i nije visoka (oko 1,500 Eur za nov motor).
Glavne prednosti ovog motora u odnosu na druge slične i na motore sa unutrašnjim sagorevanjem:
- Baterija koja se montira na motor, težine 4kg
ceo motor je rasklopljiv i veoma lak za transport i montažu
Magnetni "kill-switch" prekidač rada
vodeno nepropusan, može se ceo potopiti i da mu ništa ne bude (pogotovo bateriji)
relativno tih
ne zahteva nikakvo održavanje
ugrađeni GPS uređaj koji daje osnovne podatke o stanju motora (brzina, kapacitet baterije, potrošnju i domet)
Mogućnost fiksiranja pravca kretanja
U poređenju sa prethodnikom (Travel 801) je daleko napredniji i zreliji proizvod.
Što se tiče trajanja baterije moja iskustva su da posle 1,5 sat igranja dve osobe (deca, svako po 50kg) gde su ga maltretirali maksimalno, potrošili su sa 95% na 30% (oko 65%) kapaciteta baterije. Brzina postignuta na Savi (iznad Ostružnice) je bila oko 5,8 km/h (uzvodno, gumenjak opterećen sa 130kg). Vreme punjenja baterije (kod kuće) je oko 10h za potpuno praznu bateriju.
Sve u svemu, ja sam lično prezadovoljan motorom, ispunio je sva moja očekivanja (nema održavanja, nema neprijatnih mirisa od benzina i ulja, nema redovnih srevisa, zamena svećica, ...) Bezbedan je da se da i deci jer poseduje "kill-switch" koji je magnetni i vraća se u sekundi na svoje mesto, imate dostupne na displeju sve podatke vezane za motor i plovidbu, da više ne nabrajam idealan motor za pomoćni čamac.
Ono sto je mene privuklo je baterija, tezine 4kg, koja se lako montira i demontira, tako da je ja posle dana na vodi donesem kuci, dopunim i vratim za sledeci dan.
Mnogo vise detalja oko samog motora mozete naci na sledeca dva mesta:
- Katalog proizvoda Torqeedo sa detaljnim objasnjenjima:
https://www.torqeedo.com/images/kataloge/TQ_Katalog_2012_EN.pdf- Video prikaz motora:
Jos jedna stvar koja me je odusevila (mada je verovatno necu nikad iskoristiti) je mogucnost koriscenja savitljivog solarnog panela koji omogucava ceo dan voznje po, naravno, suncanom danu.
[/url]
Ukoliko nekoga zanima još nešto, slobodno pitajte.
Pozdrav, Sceka