Autor Tema: Recni Katamaran  (Pročitano 31567 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m

Van mreže andrijapajic

• Drinski Kratkorepi Peš
  • Pol: Muškarac
  • Uglavnom bezopasan...
    • Breeze
Odg: Recni Katamaran
« Odgovor #61 poslato: 14, 08, 2011, 15:27:34 posle podne »
> ukazati na gresku kod dizajna a to je potpuno ravno dno na trupovima

Yeah, mada je po meni veca greska sto su stranice upravne u odnosu na dno, umesto sa su po uglom od dvadesetak stepeni, greska je i razne izmene koje sam radio u hodu koje su narusile prvobitne racunice, neke stvari nisma uzeo u obzir pa mi matematika nije ispala najtacnije. Ali da nisam imao toleranciju greske, s obzirom na to dami je ovo prvi ovakav zahvat (ne i poslednji, vec imam na umu naredni poduhvat, nesto sasvim razlicito), gradnja bi trajala predugo i opet svasta ne bi valjalo.

I naravno, objsanjenje - zasto ne valja ravno dno kod katamarana? Sto se tice upravljivosti, desilo se ono sto sam i predpostvaljao (ali ne i znao, meni je to bilo logicno, ali moglo je da ispadne drugacije): tunel pomaze da plovilo zdrzava smer i upravljiovst je odlicna, makar na manjim brzinama.

Van mreže andrijapajic

• Drinski Kratkorepi Peš
  • Uglavnom bezopasan...
    • Breeze
« Odgovor #62 poslato: 14, 08, 2011, 15:31:38 posle podne »
Sto se tice datog linka, isti i jos nekoliko sam izanalizirao odavno. U kometarima u ovim tekstovima treba uzeti u obzir da se u razmtranju korita bitno ocenjuje ponasanje na moru/okeanu. U mom slucaju- najveci talas je kada prodje barza, i ne predstavlja nikakav problem. Ja plovim po Savi.

Van mreže andrijapajic

• Drinski Kratkorepi Peš
  • Uglavnom bezopasan...
    • Breeze
« Odgovor #63 poslato: 14, 08, 2011, 16:41:11 posle podne »
Evo i linka sa probne voznje:

Van mreže Ignjat

• Dugouhi obalski proždrljivac ( ćevapožder )
  • **
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #64 poslato: 14, 08, 2011, 18:11:42 posle podne »
Lepo on izgleda i lepo plovi za te pare. Pa ravno dno na katamaranu negativno utice na sve ono sto karakterise isti, po vrh svega na glatku i mirnu plovidbu. Ovako vise ce se ponasati kao pontonac, skela, splav nego katamaran. Ne znam koliku si krajnju brzinu planirao da postignes ali cenim da ce mu biti potreban veoma jak motor.
Jos samo da dodam da u svetu za sada nije uspesno izbacen ni jedan komercijalni katamaran sa potpuno ravnim dnom trupova.

Van mreže andrijapajic

• Drinski Kratkorepi Peš
  • Uglavnom bezopasan...
    • Breeze
« Odgovor #65 poslato: 14, 08, 2011, 20:56:20 posle podne »
Ajde malo da ispravim sebe. Iako ja sve vreme pricam o katamaranu, ovo moje plovilo to gotovo i da nije. Jest da ima dva pontona, i prostor izmedju, ali ovo korito je vise neki tunnel-hull recimo. Sto se tice brzine, icice onoliko koliko ga pogura motor sa jednom od tri elise za isti koje imam, kad resim da pravim nesto brzo bice to nesto kao one trkacke formule, a ne deck boat, ali nadam se da za svoje potrebe necu praviti bas tako nesto. Realno, iz nekih licnih razloga bih voleo da mogu da postignem briznu od 13-14 kmh/h, ali ne nameravam nesto da dodajem konjske snage, za sada.

Van mreže Zoran

• Kapitalac Dunavski
  • BEOGRAD
    • Jedrilica
  • Brod tip: sam napravio
  • Marina: Ada Ciganlija
  • Veličina: 6m
« Odgovor #66 poslato: 14, 08, 2011, 22:44:40 posle podne »

Dosetaj na Adu ciganliju,Motonauticki klub.Oni su pravili od spera camce katamarane za
trke,sigurno neko od njih ima planove i verovatno bi ti ustupio iste.Ako ti je blize mislim da u
Sremskoj Mitrovici takodje postoji tako nesto,ali mislim da su oni koristili ruske motore.
Vazno je ploviti,ploviti i ploviti.

Van mreže andrijapajic

• Drinski Kratkorepi Peš
  • Uglavnom bezopasan...
    • Breeze
« Odgovor #67 poslato: 15, 08, 2011, 01:22:29 pre podne »
Eto, ja kazem necu, i jos me nagovaraju sada! Na reku pokusavam da pobegnem od brzine, a ne jos i po Savi da jurcam. I gliser ocu da prodam, pa samo polako da idem :D

Van mreže Zoran

• Kapitalac Dunavski
  • BEOGRAD
    • Jedrilica
  • Brod tip: sam napravio
  • Marina: Ada Ciganlija
  • Veličina: 6m
« Odgovor #68 poslato: 15, 08, 2011, 10:23:15 pre podne »

Nemoras,ali kupi vesla pa natenane.  :)
Vazno je ploviti,ploviti i ploviti.