Autor Tema: Recni Katamaran  (Pročitano 31428 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: Recni Katamaran
« Odgovor #30 poslato: 13, 12, 2010, 17:42:34 posle podne »
ako je xls onda ne bi trebalo da bude problema, dodao sa sada i xlsx pokusaj ponovo  :good:

ili salji na kapetan@mojaladja.com

Van mreže LSI

• Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
« Odgovor #31 poslato: 13, 12, 2010, 17:53:41 posle podne »
Stevane,
Svans je ugao izmedju ravni dna i horizontale posmatrano od sredine plovila ka krmi. Može da bude pozitivan (svans) i negativan (kontrasvans).
Bilo je o tome reči u nekim starim temama. Bilo je čak i sa slikama pa je onda mnogo jasnije.

Pogledajte npr. u ovoj temi je bilo dosta reči o tome: http://www.mojaladja.com/forum/index.php?topic=2513.msg33629#msg33629

Da biste pogledali i druge teme u kojima je pisano o tome, potrebno je da u polje za pretraživanje ukucate: svans i startujete pretraživanje...

Van mreže Zoran Marinković

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
« Odgovor #32 poslato: 13, 12, 2010, 18:04:38 posle podne »
 :good:

Zavrsio sam idejno "projektovanje" katamarana. Imam sve dimenzije (rebra) u Excel-u
Nisam uspeo da postavim moj xls file na forum. Verovatno moj Windows 2007 nije kompatibilan sa onim na  "Moja ladja".
Ukolko je neko zainteresovan mogu mu poslati na privatni e-mail a taj bi "rodu ucinio glas" da pokusa da ga postavi na forum, posto su mi svi komentari dobrodosli.

Koji ugao je u majstorskom recniku "svans" .

Pozdrav Stevan

Veliki pozdrav kolegi po mukama !

Ja o katamaranu maštam već duže vreme, i imam nameru u dogledno vreme da ga sklepam, uglavnom do penzije.

Za sada mi je opsesija da ga kompletiram kao ideju, odnosno da imam u glavi sve detalje  i da onda neki projektant

odradi pozicije na računaru.

Ne znam da li švans ima bilo kakvog uticaja na konstrukciju katamarana, bar mislim da nemaš nameru da glisiraš.

Evo prilike da zajedno učimo. Ako nije tajna, gde si lociran?
Deda Zoran

Van mreže Barba

« Odgovor #33 poslato: 13, 12, 2010, 21:08:00 posle podne »
Ako tako volite, stakloplastika, sperploca... OK, ali ja bih pre nesto ovako. Naravno i sa ovakvom ekipom.  :)

premotati na 1:05
"Niko nije tako beznadezno porobljen kao onaj koji pogresno veruje da je slobodan" - Gete.

Van mreže stevan manojlovic

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #34 poslato: 15, 12, 2010, 01:28:18 pre podne »
Zorane,
U ovom trenutku mozemo samo da se e-majliramo.Ja zivim vec dvadesetak godina u Cape Town-u.Namera mi je da se konacno vratim u Junu 2011. Poslao sam Kapetanu neke skice i racunice pa ako postavi mozemo da pricamo.duzine plovaka su 7.4 i 8.4.
Svans kod katamaranskog plovka ima veliku ulogu kod opstrujavanja vode, narocito u deplasmanskom rezimu. Jedrenjak vise a motorni manje.Isto ti je vazan i presek plovka.Svi trce na kruzni presek, imas gotove cevi a posle rokaju od 50 ks pa navise, vuku vodu a od ocekivane brzine nista.Ovde sam ih se nagledao.
Pozdrav
Stevan

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #35 poslato: 15, 12, 2010, 10:07:14 pre podne »
vid ako ne moras da se vracas nemoj :) ovda da je dobro nije !

e sad evo ih slike i fajlovi :

Excell fajlovi :

http://www.mojaladja.com/upload/katamaran/Jednostavni_katamaran.xls

http://www.mojaladja.com/upload/katamaran/Rebra7.4AND8.4.xls

Van mreže broker975fx

• DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
  • Brod tip: Mali rečni remorker
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
  • Veličina: 13m
« Odgovor #36 poslato: 15, 12, 2010, 11:29:16 pre podne »
Meni se katamarani generalno sviđaju ali ovakav kakav je ovaj sa slike ne vidim koja bi njegova prednost bila u odnosu na jednotrupca sem verovatno u pogledu stabilnosti. Paluba mi nije nešto iskorišćena i tako prosto mi se ovaj ne dopada.

Mislim da je katamaran za reku prava stvar ali pravi ozbiljnih dužina i širina i to za one koji bi brod koristili i na reci i na moru. Npr. sa jednom ozbiljnom jedrilicom oko 12-13m uglavnom bi bila velika muka na reci, ok može po plovnom putu ali nije to to. Sa druge strane katamaran bi podjednako lepo mogao da se koristi i na reci ali bogami i za prelaz Atlantika. Samo tu pričamo o ozbiljnim ciframa i ozbiljnim pratećim troškovima, ja ne nađoh katamaran polovan ispod 60/70k usd.

Van mreže bugi

• Veliki Rovac
  • www.mojaladja.com
  • Brod tip: Tajmen 525
  • Marina: Galija Visnjica
  • Veličina: 5.25
« Odgovor #37 poslato: 15, 12, 2010, 11:48:41 pre podne »
A koliko bi kostao vez za katamaran u nekoj skupljoj marini s obzirom na njegovu sirinu

Ovaj sa slike je lep ali za moje potrebe totalno nepraktican
Pre bi uzeo neki tabanas 8 m i imam sve sto mi treba

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #38 poslato: 15, 12, 2010, 16:06:37 posle podne »
Ne znam da li su stigl imoji prthodni e-mailovi.Presao sam se kada rekao da sa 25 ks ide 36 /hnide samo 33 km/h.
Vidi Jarcat 6
www.duckflatwoodenboats.com/mainpages/gallery?KID=63

Meni je bitno da moze i na prikolicu i na put i da se rasklopi

Kapetane ima narod pravo kad kaze "Ubi bene ibi patria" ali se stigne u neke godine kad je zov krvi i tla jaci.

Pozdrav Stevan

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #39 poslato: 15, 12, 2010, 16:20:40 posle podne »
Sto se tice velikih plovila i vezova u obicnoj  marini u Cape Townu za jedrilicu od 14 metara je 300E mesecno ali imas sve: cuvara,struju, vodu mogucnost vadjenja i popravke.Takodje su ti u blizini majstori. Inace u inostranstvu isto kao na Adi, velika vecina plovila je zamrznuta investicija i ne plove nigde.Narod ili nema para ili nema vremena.Ja znam samo za par ljudi koji su negde plovili a muvam se stalno oko vode.Nas covek sa velikim m..... je sa sinom plovio od Cape Towna do Vancouvera u Tasmaniji od 8.5metara i stigao posle 6 meseci. Znaci ladja ne mora da bude velika a da se napravi ozbiljna prica.
Za parking katamarana cu se raspitati

Pozdrav Stevan

Van mreže Zoran Marinković

« Odgovor #40 poslato: 15, 12, 2010, 21:04:12 posle podne »

Stevo, kada sam razmišljao o boravku na vodi i koje plovilo bi najviše odgovaralo mojim potrebama i namerama, imao sam sledeće zahteve, normalno kada budem penzioner sa viškom vremena...

- Hoću da imam veliku autonomiju i prilično prostora sa lepim palubama
- Hoću da imam više relativno komotnih spavaćih kabinica (za unuke, prijatelje, kolege sa vode, .....)
- Hoću da plovilo bude bezbedno i vrlo stabilno
- Hoću da imam što je moguće plići gaz, da mogu da pristanem gde god mi se svidi
- Nemam apsolutno nameru da plovim po moru( ne zato što neželim, nego o plovidbi na moru ne znam baš ništa- a mator sam)
-
-

Kada već vidim šta hoću, onda razmišljam da su okrugli plovci najjeftiniji ali i najgori što se tiče plovnih karakteristika, pa iz tih razloga imam nameru da to više liči na dva lepa čamca spojena funkcionalnom pločom odnosno palubom i na njoj nadgrađeno
potrebnim sadržajem, tako da mogu da koristim dva motorića po 10-15 ks a ne dve aždaje po 100 ks (nigde ne žurim...)
Hoću da plovne karakteristike budu takve da ne razmišljam idem li uzvodno ili nizvodno...
Često se ovde na forumu pominju brzine plovila. Ne kažem da mi je ona nebitna, ali na sasvim drugi način. Na primer ako bi išao
do Đerdapa, išao bi možda i mesec dana ili duže, ali da zavirim u svaki rukavac , overim svaku Adu, posetim svako lepo mesto usput, prebrojim sve čarde i obiđem sve forumaše (koji mogu da me trpe :lol:), a vraćao bi se možda i dva meseca...

Estetika mi je u drugom planu, ne u smislu da ću sklepati plutajući grob, nego da mi lepota ne umanjuje komfor i funkcionalnost.
Isto tako me marine kao marine savršeno ne interesuju kao mesto za neki boravak, i da ih posetim samo ako imam potrebe.

Ne mogu ni da sada davim pa da nabrajam sve o čemu razmišljam, neka to bude kroz neki razgovor sa istomišljenicima.
Deda Zoran

Van mreže poljo

• Kapitalac Dunavski
    • "Teska voda"
    • http://www.alojasailing.com/
  • Brod tip: Bar Harbor Cruiser
  • Marina: NK"Moja ladja Brcko"
  • Veličina: 8m
« Odgovor #41 poslato: 15, 12, 2010, 21:41:49 posle podne »
E pa prijatelju... sad ce da pocne cuvena rasprava o tome da li je ploveci objekat sa dva trupa (pontona) uopste plovilo. Malo sam se vozikao kojekakvim plovilima i ako ti nije "brzina" vazna onda je prostornost broda katamaranskog tipa nesto sto je stvoreno za uzivanje. Negdje na sajtu mozes pronaci rjesenja kojima su pribjegli moji prijatelji koji imaju nesto slicno.
Vepar je vepar, čak i kad mu kažu da je svinja.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #42 poslato: 16, 12, 2010, 15:37:17 posle podne »
Ne znam da li su stigl imoji prthodni e-mailovi.Presao sam se kada rekao da sa 25 ks ide 36 /hnide samo 33 km/h.
Vidi Jarcat 6

sve sto je stiglo sam okacio , ako nem aslaji ponovo pa cu okaciti :)

Kapetane ima narod pravo kad kaze "Ubi bene ibi patria" ali se stigne u neke godine kad je zov krvi i tla jaci.
Pozdrav Stevan
taj narod sto je to govorio nije se bas pokazao na africkom kontinentu ;)

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #43 poslato: 16, 12, 2010, 22:43:37 posle podne »
Kapetane hvala na kacenju.Napravicu za vikend par slicica plovila iz mog okruzenja pa ako nadjes da vrede okaci,

Pozdrav
Stevan

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #44 poslato: 20, 12, 2010, 00:04:17 pre podne »
Kapetane hvala na kacenju.Napravicu za vikend par slicica plovila iz mog okruzenja pa ako nadjes da vrede okaci,

Pozdrav
Stevan

kacimo naravno :) salji cim stignes !