Stevo, kada sam razmišljao o boravku na vodi i koje plovilo bi najviše odgovaralo mojim potrebama i namerama, imao sam sledeće zahteve, normalno kada budem penzioner sa viškom vremena...
- Hoću da imam veliku autonomiju i prilično prostora sa lepim palubama
- Hoću da imam više relativno komotnih spavaćih kabinica (za unuke, prijatelje, kolege sa vode, .....)
- Hoću da plovilo bude bezbedno i vrlo stabilno
- Hoću da imam što je moguće plići gaz, da mogu da pristanem gde god mi se svidi
- Nemam apsolutno nameru da plovim po moru( ne zato što neželim, nego o plovidbi na moru ne znam baš ništa- a mator sam)
-
-
Kada već vidim šta hoću, onda razmišljam da su okrugli plovci najjeftiniji ali i najgori što se tiče plovnih karakteristika, pa iz tih razloga imam nameru da to više liči na dva lepa čamca spojena funkcionalnom pločom odnosno palubom i na njoj nadgrađeno
potrebnim sadržajem, tako da mogu da koristim dva motorića po 10-15 ks a ne dve aždaje po 100 ks (nigde ne žurim...)
Hoću da plovne karakteristike budu takve da ne razmišljam idem li uzvodno ili nizvodno...
Često se ovde na forumu pominju brzine plovila. Ne kažem da mi je ona nebitna, ali na sasvim drugi način. Na primer ako bi išao
do Đerdapa, išao bi možda i mesec dana ili duže, ali da zavirim u svaki rukavac , overim svaku Adu, posetim svako lepo mesto usput, prebrojim sve čarde i obiđem sve forumaše (koji mogu da me trpe :

:), a vraćao bi se možda i dva meseca...
Estetika mi je u drugom planu, ne u smislu da ću sklepati plutajući grob, nego da mi lepota ne umanjuje komfor i funkcionalnost.
Isto tako me marine kao marine savršeno ne interesuju kao mesto za neki boravak, i da ih posetim samo ako imam potrebe.
Ne mogu ni da sada davim pa da nabrajam sve o čemu razmišljam, neka to bude kroz neki razgovor sa istomišljenicima.