Autor Tema: Svans i Kontrasvans  (Pročitano 12885 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Pantic Dragan 68

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
Svans i Kontrasvans
« poslato: 22, 01, 2010, 16:59:36 posle podne »
Pozdrav ljudi`moze li mi neko objasniti tri stvari u vezi met.camca!
reci*svans i kontrasvans* -upustanje ili isturanje krmenog dela a zavisi od korita camca KAKO? , druga stvar je-stranica na koju se kaci penta mora biti koliko visine da bi pasovala tomos pen. a da bi je najbolje iskoristili(sve se ovo odnosi na camac smeder.)
 Treca stvar je-Zoki iz Pazove je objasnio nacin kako da izvari table lima a ja pitam da li se moze i da li je dobro spajati-variti- table po sirini a pre toga isavijati tako da patos bude 1m a stranice po 0.5m sto se tice srednjeg dela a kasnije ojacati s nekom kutijastom cevi i na kraju ubaciti rasponke i izvariti.Pozdrav i unapred zahvalan.       

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: Svans i Kontrasvans
« Odgovor #1 poslato: 22, 01, 2010, 17:59:18 posle podne »
dragane dobrodosao  :good:

ima ljudi strucnijih od mene ovde pa ce oni odgovoriti na ostala pitanja, sto se motora tice gledaj da ti kavitaciona ploca (peraje iznad elise)  bude od 0-2cm ispod linije korita , ovo trece mislim da je izvodljivo ali neces ustedeti na egijama jer je i u tom slucaju raspored isti jedino ce se manje variti ...

Van mreže budens72

• Pol: Muškarac
    • Carpe Diem
  • Brod tip: čelični lim
  • Marina: Dunavac, Petrovaradin
  • Veličina: 12
« Odgovor #2 poslato: 22, 01, 2010, 18:38:24 posle podne »
Dobro došao !    :drinks:

Ne koriste se kutijaste cevi za izradu ukrućenja na plovilima ! Koristi se  flah i "L" profili...
Dunav je moje more.....

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #3 poslato: 23, 01, 2010, 18:11:57 posle podne »
Bolje vas nasao ljudi dobre volje.Vidim da se nisam dzaba trudio oko pisanija.Za pocetak vec sam kupio lim dvojku i planiram da iscrtam a nasao sam gde da ga masinski isecem i isavijam.Primecujem da mnogi vozaju smederevce tabanase i svi su samo slicni a tako razliciti.Posto ja nemam jos ni pentu ni camac uradicu ga po maketi koju sam uradio vise puta samo se bojim da zbog sitnice ne uprskam stvar pa se razocaram.Nece biti problem kasnije doraditi na meru stranicu gde se kaci penta,u svakom slucaju opet sam cuo nesto novo.Ima dosta objasnjenja po ovim forumima i to mi je pomoglo ali slabo slika pa valjda i majstori treba da zive od necega.Mislim da cu slikati ono sto budem radio.Pozdrav komsijama sa odgovorima.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #4 poslato: 23, 01, 2010, 20:02:52 posle podne »
smedervaca imas dosta na rekama ... sidji sa metrom do reke i premeri najbrzi nacin :)

zoki (kacintata) pravi smedervce mislim da ih izbaci za 3 -4 dana ofarbane.. vidi sa njim on ima dosta iskustva sa njima

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #5 poslato: 28, 01, 2010, 17:09:58 posle podne »
Moram da pitam jos jednom~zasto se rade upustanja (svans) na metalnim camcima (smederevcima)i u kojoj duzini patosa je rec?Molim strucne ljude da mi odgovore nece ni malo da boli.Pozzzzz.

Van mreže budens72

• Carpe Diem
  • Brod tip: čelični lim
  • Marina: Dunavac, Petrovaradin
  • Veličina: 12
« Odgovor #6 poslato: 28, 01, 2010, 18:00:27 posle podne »
Švanc se radi da bi se smanjili otpori koji nastaju vrtloženjem vode ize čamca(čamac "vuče" vodu) pri malim brzinama ...Radi se da bi čamac sa motorima manje snage lakše "klizio" kroz vodu...Sve ovo važi samo za deplasmansku plovidbu
Kontrašvanc se radi da bi čamac lakše iz deplasmanske plovidbe prešao u glisirajuću plovidbu,tj. da bi ga lakše "izbacio"...međutim kontrašvanc nije dobar za jake motore,jer nabija pramac na vodu
Dunav je moje more.....

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #7 poslato: 29, 01, 2010, 21:34:09 posle podne »
Sad mi je jasno,alal vera *72 a da li je nepisano pravilo kolika je duzina upustanja,?zahvaljujem  unapred.

Van mreže kemppi

• Veliki dugodlaki Drekavac
« Odgovor #8 poslato: 29, 01, 2010, 22:32:35 posle podne »
Zadnji svanc je uzdignut 100mm,na duzinu 1000mm.Ne treba ti maketa za smederevca,vec premeri jednog koji je naopacke okrenut,sad ih bar preko zime ima dosta izvucenih na obali.Dovoljan ti je lim debljine 2mm,za rebra uzmi flah 30x4mm ako je sirina u patosu 1000mm,ako je siri moras i jaci flah.U cosku gde se spajaju rebro i rebrenica(cosak dna i stranice)ostavi rupu da moze voda da prolazi(koja se zadrzi od kisnice)da ne bi morao sundjerom skupljati vodu iz svake pregrade posebno,vec stanes na stranu a voda kroz rupe prolazi i skuplja se na jednom mestu,ostavi slobodno vecu rupu npr.20x20mm,pa posto je tu oslabljeno mesto,na spoj rebra i rebrenice zavaris odozgo parce flaha iseceno u trougao i tako ojacas spoj.Osim rebara moras zavariti i uzduznice,posto je lim ravan pa moras ukrutiti celu konstrukciju.Dve uzduznice varis po patosu sa spoljne strane,koje ucvrscuju dno i daju upravljivost camcu i to od flaha 30x4mm.Po jednu sa svake strane stavljas na stranice preko rebara 100mm ispod vrha stranice na koje ces popreko moci da stavis daske za klupe,takodje od flaha 30x4mm.Po vrhu stranice stavi uzduznicu od vinkla 30x30mm.Moja preporuka je da komore napravis hermeticki zatvorene,zbog sigurnosti,jer komora koja ima vratanca gubi smisao.Napred jedna komora,a nazad dve sa strane,jer ces imati bolji prilaz motoru.Insistirao sam na flahovima,jer ces imati dobar prilaz kada budes farbao,ako se stavljaju vinkli po patosu sa spoljne strane,ne mozes ofarbati i tu ce krenuti korozija,isto ako stavis kutije na vrh stranice,e sad za rebra i rebrenice mozes uzeti i vinkle, ali opet ne mozes sve ofarbati jer ne vidis,pa ces uvek negde preskociti.Negde sam imao mere za smederevca 6m,sa 1m u patosu pa ako nadjem mogu ti poslati da se ne mucis.
Najlakse ces izvariti REL aparatom(sa elektrodama fi 2,5mm).
Ako negde zapne, pitaj. :drinks:

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #9 poslato: 29, 01, 2010, 22:41:02 posle podne »
kempi ako imas te mere obavezno ih ostavi  dosta ljudi je trazili pa bi bilo idealno da imamo jedan takav projekat

Van mreže kemppi

• Veliki dugodlaki Drekavac
« Odgovor #10 poslato: 29, 01, 2010, 22:58:15 posle podne »
Ma kakav projekat,to je neka moja skica sa merama,necu da se brukam i to da saljem na forum.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #11 poslato: 30, 01, 2010, 01:59:45 pre podne »
kaci kempi ne zezaj :) ako sam ja mogao da okacim sliku moga broda posle toga nikoga nista ne moze da bude bruka :)

Van mreže zorter

« Odgovor #12 poslato: 30, 01, 2010, 14:37:04 posle podne »
kaci kempi ne zezaj :) ako sam ja mogao da okacim sliku moga broda posle toga nikoga nista ne moze da bude bruka :)

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :good:

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #13 poslato: 31, 01, 2010, 13:58:41 posle podne »
Poz.Kempi,
drago mi je da si odvojio malo vremena za moja pitanja i podpitanja pa tako da te jos malo gnjavim istim.
Prvo da objasnim za prednju komoru,imao bi dve odvojene srazmernim merama,a izmedju njih prazan prostor-komora sa vratancima.

1pitanje;flah koji varim odozdo moram da ge izvarim sobe strane samo na nekim mestima ili pun var s obe strane?

2pit.;po vrhu stranica sa spoljnje strane planirao sam okruglu cev manju od pola coli ili da u startu savijem postojeci lim na presu,?

3pit.,;da li mogu da iskrojim svans na krmi u dimenzijama visine 5cm,u duzini od pola metra ili treba duze?

Kad sve ovo ukonponujem tad pravim cetvrtu maketu pa tek tada krojim lim(maketa kaze sve potrebno za savijanje , naravno i izgled a da se ne pogresi).Poz...!
« Poslednja izmena: 31, 01, 2010, 15:07:51 posle podne od strane Kapetan »

Van mreže zoki novus

• Predsednik ф odeljenja
    • Nemo
  • Brod tip: Carver
  • Marina: Ada Ciganlija VK Partizan
  • Veličina: 33ft
« Odgovor #14 poslato: 31, 01, 2010, 16:28:21 posle podne »

samo sto si ti odmah rekao ko je bio idejni tvorac i majstor :)