Nautika opšta... > OPŠTA DISKUSIJA
Formiranje marine u Novim Banovcima
BEGEJ:
--- Citat: zoran 19, 04, 2011, 11:11:03 pre podne ---
Sto se tice marine na Dunavu,nisam merodavan.Moji jedrilicari jesu na Dunavu ali imaju slep.
Tu bi jedino Busa bio merodavan,oni imaju marinu na otvorenom Dunavu,i zna kako se ponasa.
--- Kraj citata ---
Tacno Zorane, medjutim zasticeni su potpuno od gornjaka, prebacuje ih najvecim delom, a od kosave ih opet stiti Lido - Veliko ratno ostrvo, sa ledohodom retko kada i nikada nemaju problema, a sa panjevima u rano prolece izlaze na kraj uspesno.
Nije tema "zakuvana" nego se je sad razbistrila situacija. Ptrvobitno shvatio sam da pravite klasicnu marinu . Za taj pristan sto navodite na buricima nije improvizacija ni prva ni poslednja. U svakom slucaju bice Vam od koristi makar u letnjem periodu kad nema salauka i zimi kad nema kosave i leda. :suicide:
SALE NB:
Od prvog trenutka je jasno da ćemo svi mi naše čamce držati na vodi samo u toku sezone.
Uostalom, tako rade i skoro sve beogradske marine na Dunavu.
Preko zime ćemo i te pontone izvući na suvo, tako da nas led ne zanima.
Letnje oluje su kratkotrajne, neće nam praviti problem.
fisherman:
Samo napred Sale i Ekipa...
Eto ni ja ne zelim da vas sputavam u ideji... ali moram... bar malo... da vas samo upozorim...
Na Savi 20 km, pocela je da se pravi marina... Odmah tu pored mene...
Uzeti su oni zeleni pontoni, nesto slicno kao na slici ispod...
E sada nastao je problem....Uradili su i one betonske stubove u vodi....
Sve je to bilo lepo, medjutim kada je pustena marina u vodu, nekih 50 tak metera, ljudi nisu mogli da ociste marinu od granja i djubreta,
Na kraju sam video da su otkacili sve pontone i vezali ih za obalu, jer je jedan taj betosnki stub se iskrivio, verovartno od velike kolicine djubreta i panjeva, (u jednom trenutku se pojavilo oko 30-40 metara kvadratnih djubreta....
busa2:
E moj Begej , voleo bih najvise na svetu da si upravu ali gresis 100 %.
Koliko puta sam morao da puzim po pontonima posto nisam mogao da stojim od kosavskih talasa da bih pomogao da se spase neki camci kojima je pukao zadnji vez camca pa su mlatili po drugim camcima.!? A nisam neki zec po tom pitanju .Lido nas nestiti nista ,tek ispod plavog slepa (udruzenje Dunav) lido cuva od kosave.
Elem nemam puno vremena pa da sada natenane citam sve postove na ovu temu ali mogu da kazem sta se najbezbolnije pokazalo na mojoj marini . U poslednjih 15 god se na razne nacine postavljala ,povezivala i osiguravala marina ali najbolja varijanta od svega se pokazalo vezivanje medjusobnih pontona sa aksijalnim i radijalnim kretanjem jer nikada se nezna kakvi i koliki talasi ce biti .Naravno svi vezovi camaca moraju biti jako ozbiljni i samo oni koji su imali duple vezove nikada nisu imali problema ( jedan vez fiksni malo duzi a drugi vez malo kraci ali na federu za amortizaciju trzaja. Zatim razmak izmedju plovila mora biti najmanji 1,5m zbog talasnih intervala koji se poklapaju i postoji mogucnost da kada jedan camac od talasa ide u nazad onaj camac sto je iza njega ide u napred i udara spicem direktno u motor. Vezovi camaca nesmeju biti ni suvise utegnuti ali ni suvise labavi jer labavi imaju dugacak hod napred -nazad i opet problem sa sudaranjem a utegnuti vezovi prave silu pucanja kanapa zbog prenategnutosti i siline trzaja broda. Najveci problem nase desne obale su plutajuca ostrva i balvani kada voda naglo dolazi i kupi svasta sa obale jer nagomilavanjem takvih stvari na sajle i lance kojima je vezan ponton smanjuju aksijalnu i radijalnu pokretljivost i opet pucanje ako dodje do nevremena i talasa .Pontoni se moraju redovno obilaziti i kontrolisati pogotovo u prolecnom i zimskom periodu (zbog vodostaja i leda). MOgao bih o svakavim pojavama jos da kucam ali ...umor .Pokusacu da nadjem jednu sliku nase marine prosle godine da mnogi vide sta moze veliki vodostaj sa balvanima da uradi. pa cu je postaviti u nekoj prikladnoj temi i prokomentarisati tu patnju i resavanje tog problema.
BEGEJ:
Busa, smanji malo taj procenat :lol: ja nisam zagovornik marina na tekucim vodama tako da delim misljenje sa tobom . Neznam samo u kojoj si marini ako si tu gde kaze Zoran znam za problem kanalizacije i u odnosu na Motonauticki klub Zemun daleko je manja kosava, jel Vas ipak stiti malo V. R. O :good: Sto se panjeva tice nema nazalost pomoci, znam to i jedino radna akcija i dezurstva. Marine gde nema tih problema su veoma skupe, ali su bezbedne. :slow_en: :hi:
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju