Autor Tema: Joystik komanda za kormilo  (Pročitano 31723 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže joja

• Drinski Kratkorepi Peš
  • www.mojaladja.com
Odg: Joystik komanda za kormilo
« Odgovor #75 poslato: 22, 11, 2010, 10:15:43 pre podne »
Granicne prekidace nisam ugradio jer mi je otklon kormila po 3 okreta levo i desno sto se u praksi nikada ne desava pri voznji sa komandama. Ko ima sportsko kormilo svakako treba da razmisli o tome.
RC komande sa decije igracke ( ja sam koristio pokvareni autic ) , kad otvorite, imaju dva za nas interesantna izlaza koje mozemo da iskoristimo. To su zice sto idu na pogonske tockove ( napred- nazad) i zice sto  idu na motor prednjih tockova ( levo- desno). Neke igracke imaju i dodatne kontakte ...sirena  i sl. koje se eventualno mogu iskoristiti. Problem je sto su ti izlaz obicno na 3 V i ne mogu direktno da se iskoriste za okidanje nasih releja od svetala koje koristimo na mehanickom djojstiku. U radio klubi Nikola Tesla imate releje od 3 V koje vezite na te izlaze. Trebaju Vam dva po komandi ( i dve diode), kostaju oko 100din/kom, preko kojih ce te " okinuti" releje od 12 V.
Drugi problem je napajanje igrice tj RC komande koja je obicno na 4.5-6 V i ima neku ozbiljniju potrosnju struje. To mi je bio tezi problem :smile: (da ga kvalitetno resim). Pobedio sam sa auto punjacem od starih Nokija koje su punili prve mobilne i imali  veci napon na baterijama.
U potrazi sam za kvalitenijim RC komandama, jer ove sto imam, nemaju domet bas po celom brodu. Ukoliko neko ima kvalitetnu a mehanicki pokvarenu RC igracku, rad sam da je otkupim. :dance:
Pozdrav!

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #76 poslato: 22, 11, 2010, 22:20:33 posle podne »
jojo pa nasukacu se zbog tebe :lol: sad i ja moram da budzim ovako nesto, kod tebe to izgleda extra jednostavno  :)

ajde oni koji se razumeju ja bih identicnu stvar ali bih je upakovao za zadnje strane, da li moze moze preko remenice da se uradi ? a kad uzmem u ruke da proklizava ? ili neka poluga koja ce da stavi sistem u upotrebi i da ga izbaci iz uporebe ?

Van mreže zorter

• Pol: Muškarac
« Odgovor #77 poslato: 23, 11, 2010, 05:54:09 pre podne »
jojo pa nasukacu se zbog tebe :lol: sad i ja moram da budzim ovako nesto, kod tebe to izgleda extra jednostavno  :)

ajde oni koji se razumeju ja bih identicnu stvar ali bih je upakovao za zadnje strane, da li moze moze preko remenice da se uradi ? a kad uzmem u ruke da proklizava ? ili neka poluga koja ce da stavi sistem u upotrebi i da ga izbaci iz uporebe ?

Moze i jedno i drugo !!! :good: :good: :good:

Van mreže joja

• Drinski Kratkorepi Peš
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #78 poslato: 24, 11, 2010, 10:40:20 pre podne »
Kapetane prihvaticu se nadzora :drinks: autorska prava naplacujem u :drinks:

Van mreže marke

• Kapitalac Dunavski
« Odgovor #79 poslato: 24, 11, 2010, 12:18:28 posle podne »
Interesuje me da li je reseno da kad pustis komande za levo ili desno da se sam sistem vrati u pravac. To bi bilo idealno mada moze i rucno.
problem je kad se radi s dzojstikom nikad nisam siguran koliko jos da vracam a da ne preteram u drugu stranu t.j. gde je sredina.
Marke

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #80 poslato: 24, 11, 2010, 14:39:14 posle podne »
@ joja dogovoreno !
cim zagudi zima, zovem te na pice i da angazujem kao nadzornog organa  :good:

i mene zanima ovo sto marke kaze bilo bi idealno kada bismo mogli da znamo u kom polozaju je kormilo ...

Van mreže zorter

« Odgovor #81 poslato: 24, 11, 2010, 15:33:02 posle podne »
@Marke; @Kapetan

Zar vam se ne cini da malo preterujete.

Naravno da moze uvek da se vrati u pocetni polozaj (pa to su motori od brisaca), ali kako onda mislite da skrenete malo, (a ne pun zaokret), levo/desno. Ovako moze da se skrene 2, 5, 10, ......90 stepeni, jer se kormilo zakrece koliko mu zadate i traje dok ga ne vratis u zeljeni polozaj. Onako cim pustis joystic motor se vraca u pravac a to vam nije zeljeni pravac kretanja.

Uvek moze da se postavi pokazivac pravca kormila, mada ja mislim, da je dovoljno samo jedna LED dioda koja ce se paliti ako je kormilo u pravcu.

Van mreže marke

• Kapitalac Dunavski
« Odgovor #82 poslato: 24, 11, 2010, 17:18:43 posle podne »
Tako nesto sam i mislio taster za pravo da bi ga vratio. Da ne pretera na drugu stranu pa opet malo nazad pa malo na drugu......
Marke

Van mreže marke

• Kapitalac Dunavski
« Odgovor #83 poslato: 24, 11, 2010, 17:20:07 posle podne »
I LED za taj polozaj sasvim vrsi posao samo kao obavestenje sta radi kormilo.
Marke

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #84 poslato: 25, 11, 2010, 01:21:16 pre podne »
zorter mi cemo ovo za volan da vezemo bre a volan na vanbrodski :)

Van mreže zorter

« Odgovor #85 poslato: 25, 11, 2010, 05:52:02 pre podne »
zorter mi cemo ovo za volan da vezemo bre a volan na vanbrodski :)

I ?

U cemu je frka? Pa, bar polozaj vanbrodskog mozes da vidis. Tu ti ne treba pozicioner.

Van mreže mesechar

• Administrator
  • Kapitalac Dunavski
  • sledece godine u ovo doba bicemo milioneri
  • Marina: Savska Oaza
« Odgovor #86 poslato: 25, 11, 2010, 08:54:47 pre podne »
ako izuzmemo dizajnerska resenja  :dance: sam sistem je fenomenalan !! I sto je najvaznije kod svakog Grunfovanja primenjene su stvarcice iz vec postojecih stvari, delovi starog autica na daljinsko upravljanje zupcanici motoric od juga itd. Budzet nije narusen sistem radi svi parametri "Grunfovanja" ispostovani!!
Moj predlog je da veliki zupcanik nabacis iza volana kormila i motor brisaca postavis na pomicnu polugu  tako da kad ne koristissistem motorcic stoji odmaknut a kad motoce primaknes ono preuzme funkciju kormila . Vezu ta dva zupcanika mozes drzati nekom oprugom(federom ) koji bi ujedno bio i zastitni sistem krajnjih polozaja (posto nemas krajnje prekidace ) u slucaju da motor dodje do krjnjeg polozaja kormila umesto krutog zaustavljanja imaces iskakanje zupcanika !
nikad kravata nikad stalni posao

Van mreže Zoran Marinković

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
« Odgovor #87 poslato: 25, 11, 2010, 11:05:00 pre podne »
 :good:

Bla je neka izreka "u principu se ispunjavaju sve želje, samo moramo da poželimo nešto realno..."

Elem, prvobitna ideja je bila da sva ugrađena skalamerija bude samo POMOĆNI sistem, i da služi onda kada je pred nama
otvoren (i pomalo dosadan) put, i da ga koristimo samo onda kada nema potencijalnih opasnosti.....

Sistem može da se uradi i sa gomilom drugih zahteva (otvara ladno pivo, čuva decu, češka leđa.....) ali svi mi kada smo u delikatnoj situaciji UZEĆEMO STVAR U SVOJE RUKE

Neće se desiti da nam na krivini izleti neki tamo šlep, izroni podmornica ili iskaču delfini   :nono:..... pa da se ceo Grunf sistem diže
do nivoa naučne fantastike.....

Govorim isključivo u svoje ime, i meni će biti dovoljno da mi sistem pomogne da ne moram da sedim na krmi u nekom JOGA
položaju toliko dugo da mi se smuči vožnja.

NARAVNO DA OVO NE TREBA DA OBESHRABRI ENTUZIJASTE, LEPO JE VDETI "PAMET NA DELU".

:drinks: :friends: :drinks: :drinks:
Deda Zoran

Van mreže marke

• Kapitalac Dunavski
« Odgovor #88 poslato: 25, 11, 2010, 11:14:25 pre podne »
Najveca zamerka tom sistemu je sto nije na mom camcu al' dobro sad...

Marke

Van mreže LSI

• LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
« Odgovor #89 poslato: 25, 11, 2010, 11:16:23 pre podne »
:good:
... ali svi mi kada smo u delikatnoj situaciji UZEĆEMO STVAR U SVOJE RUKE...

Greška!
To treba prepustiti ženama (muškarci treba da se bave samo ozbiljnim stvarima) :yahoo:

Inače, kada bih imao veću ladju, verovatno bih zamolio Joju ili nekog drugo da mi napravi tako nešto. Čini mi se da je praktično i definitivno radi posao.