Autor Tema: Joystik komanda za kormilo  (Pročitano 31711 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže zorter

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
Odg: Joystik komanda za kormilo
« Odgovor #45 poslato: 11, 11, 2010, 12:11:21 posle podne »
Mislim da je neizvodljivo koristiti rucno pomeranje vanbrodskog motora a da se ne otkace poluge. Moguce je samo gas koristiti bez skidanja daljinske komande.

Ako bi se kormilarenje moglo tako montirati onda znaci da bi se moglo desiti da motor, ako negde zapne, mogao sam da se pomeri i okrene plovilo u nezeljenom pravcu, a to bi moglo biti opasno.

Ali zato moze da se montira da se brzim potezom jedne ruke lako raskace daljinske komande kormila i preuzme runo upravljanje.

Van mreže andrijapajic

• Drinski Kratkorepi Peš
  • Uglavnom bezopasan...
    • Breeze
« Odgovor #46 poslato: 12, 11, 2010, 15:15:16 posle podne »
e kad biste znali koliko ste me naterali da razmisljam o ovome, hehe... Otprilike ono bitno je receno, ali sada sam na poslu a skice i ideje su kod kuce, jos cu ida ga napravim do proleca :D

Van mreže zorter

« Odgovor #47 poslato: 12, 11, 2010, 15:29:27 posle podne »
e kad biste znali koliko ste me naterali da razmisljam o ovome, hehe... Otprilike ono bitno je receno, ali sada sam na poslu a skice i ideje su kod kuce, jos cu ida ga napravim do proleca :D

I treba da ga napravis !!! :good: Slike obavezno.

Van mreže Zoran Marinković

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
« Odgovor #48 poslato: 12, 11, 2010, 21:29:29 posle podne »
 :good:

Momci, mislim da smo pečeni.... pa da lepo odredimo 1 MAJ kao datum za :party: razbijanje šampanjca - naravno negde na vodi :drinks:

Našem Zorteru nema spasa - već je imenovan za glavnog projektanta karabudža, moram da ga savatam negde u Šapcu

i da podelimo ratne zadatke.

Bilo bi stvarno lepo da se nađe više urađenih sistema i da ih analiziramo uz vruće čvarke (i neki protivotrov....)

Deda Zoran

Van mreže IKA

• Tisa
  • Kapitalac Dunavski
    • trenutno bezimen
  • Brod tip: samogradnja-Ika design-zetovo vlasništvo
  • Marina: Tisa-9km,desna obala,šesta vrba od mosta
  • Veličina: 6,5m
« Odgovor #49 poslato: 12, 11, 2010, 21:52:34 posle podne »
Nadam se da ćemo se složiti da bi zajednički elemenat svih predlož.enih sistema bio džojstik kojim bi se menjao polaritet na motoru sistema.Dakle kad rešimo sistem izrade džojstika dalji izbor bi se sveo na predložene motore i sistem mehaničkog prenosa do motora.
Iskreno verujem da će se nešto izroditi iz ove teme.

« Odgovor #50 poslato: 12, 11, 2010, 22:03:26 posle podne »

Iko, nema veze da li će biti džojstik, volan ili čarobni štapić. Ne treba ni slučajno sputavati neke druge ideje, i neka to bude stvar

ličnih odluka i opredeljenja. Uopšte ne smeta i ako budu vrlo sliča rešenja.

Možda će nas neko iznenaditi nekom petom jednostavnom i originalnom idejom.

To i ne treba da bude nekakvo takmičenje ili međusobna borba, nema pobednika niti pobeđenih. Jednako treba veselo prihvatati

svaki pokušaj, a lepo druženje i uživanje nagrada za sve prisutne :party: :drinks: :drinks: :party:
Deda Zoran

Van mreže Профа

• Administrator
  • Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com & www.mojaladja.net
    • http://www.mojaladja.net/
« Odgovor #51 poslato: 12, 11, 2010, 22:14:23 posle podne »
Тема се развила у дипломски рад, но нисам чуо оправданост те студије и њену праву употребљивост као и сврху. Поред тога какав је то брод-пловило или како год га хоћете назвати без кормила или волана?
Па то се чак ни инстант клинцима који Joystikе не испуштају из руку не би свидјело на броду!
Гдје је ту драж,ћира или чар уживања на води кормилларећи бродом својих снова које смо досањали ?
Профа

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #52 poslato: 12, 11, 2010, 22:33:03 posle podne »
profo, cela porodica na palubi a ti sedis u kabini i vozis... ovako predjes i ti na palubi i Joystick u ruke ...

ljudi a sta fali ovako necemu samo sa dve kotura recimo... 
prvi kotur je kormilo a drugi je na nekom klizacu kad je zategnut onda sistem radi kad ga vratis 2 cm pozadi sistem prelazi na manuelno upravljanje ...

znaci obican zupcasti kais fixna osovina na kobilici a na drugom zubcaniku neka rucica koja ga seta napred nazad i tako ukljucuje-iskljucuje automatiku

« Odgovor #53 poslato: 12, 11, 2010, 22:35:15 posle podne »

Uopšte nam i nije namera da bilo kome pokazujemo i dokazujemo našu pamet. Ni opravdanost celog cirkusa, bilo ekonomska ili

neka druga nam nije važna. Čak ne mislimo na da smo prvi koji razmišljaju o tome, igračke sa daljinskim upravljanem se prave

već decenijama. Najmanje nam je draž da odemo negde i da kupimo gotov sistem, pa to se prodaje svuda gde se prodaju i motori.

Jednostavno, ima nas koji vole da se nečim sličnim zabavljaju a Bog nam dao tvrde glave i veliko srce za vodu.

Ako posle svega sve skalamerije upotrebimo i kao sidro - nema veze, nama će i tako biti lepo.

Isto tako se slažem da ne moraju svi da nas razumeju (što baš i nije lako) a još manje da se slažu sa nama.
Deda Zoran

Van mreže IKA

• Tisa
  • Kapitalac Dunavski
    • trenutno bezimen
« Odgovor #54 poslato: 12, 11, 2010, 22:35:42 posle podne »
Тема се развила у дипломски рад, но нисам чуо оправданост те студије и њену праву употребљивост као и сврху. Поред тога какав је то брод-пловило или како год га хоћете назвати без кормила или волана?
Па то се чак ни инстант клинцима који Joystikе не испуштају из руку не би свидјело на броду!
Гдје је ту драж,ћира или чар уживања на води кормилларећи бродом својих снова које смо досањали ?

u svakom slučaju ovo je vrlo razumno kad se gleda iz tog ugla.Tema se razvila iz moje ideje da vozim brod dok sedim sa društvom na krovu iliti flaj bridžu.Volim ja da sedim za kormilom , ali iritira situacija kad se društvo zeza van kabine , gde se meni nalazi kormilo , a ja sam za kormilom, ko ker.Niko ne razvija studije , ljudi razmišljaju , predlažu pa šta kome koristilo ili ne neka sam bira.Ovakve teme su mi uvek prihvatljivije od onih u kojima na nautičkom sajtu raspravljamo o paradi pedera ili o pušenju.
Ja se nadam da ću iz ovih postova izvući rešenje koje će zadovoljiti moje želje.
Ko , kako i zašto koristi svoj brod može biti još jedna tema za zimsku razbibrigu

Van mreže Профа

• Administrator
  • Kapitalac Dunavski
« Odgovor #55 poslato: 12, 11, 2010, 22:36:35 posle podne »
А дупле команде су измислили неки тамо. Е српска карбуџа па шта би без ње...
Профа

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #56 poslato: 12, 11, 2010, 22:38:45 posle podne »

duple komande te veziju za dva mesta... sa joystickom setas gde hoces...

Van mreže IKA

• Tisa
  • Kapitalac Dunavski
    • trenutno bezimen
« Odgovor #57 poslato: 12, 11, 2010, 22:41:59 posle podne »

ne zaboravi i da su cene duplih komandi izmislili drugi mi se samo prilagodjavamo krizi.
Pa zar misliš da bi se ja zezao sa samogradnjom da imam love za "dajte mi dva komada , nije važno koliko košta.
Zar ja koji nemam novca nemam pravo da ostvarim svoj san na karabudž sistem.
Ajde profo ako mi nadješ sistem duplih komandi za 100e ja odustajem od budženja.

« Odgovor #58 poslato: 12, 11, 2010, 22:53:33 posle podne »
 :censored:

Citat
Ajde profo ako mi nadješ sistem duplih komandi za 100e ja odustajem od budženja.

Ja neću odustati ni tada. I uradiću za običan čamac i najobičniji vanbrodski motor.
Deda Zoran

Van mreže Профа

• Administrator
  • Kapitalac Dunavski
« Odgovor #59 poslato: 12, 11, 2010, 22:54:57 posle podne »
Ико,знате и сами да нема система дуплих команди за мале новце. На жалост њихова цијена је нереална као и већина наутичких ствари те не преостаје ништа друго него прибјећи српској карабуџи која врло често изађе на много веће новце него планирано.
Но желио бих да видим хоће ли ипак неко направити Joystik од оволиких предлога.
Профа