Autor Tema: Joystik komanda za kormilo  (Pročitano 31695 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže zorter

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
Joystik komanda za kormilo
« poslato: 02, 11, 2010, 20:56:14 posle podne »
Za pocetak samo slike mikroprekidaca koji se koriste za samogradnju joystik-a za komande koje zamenjuju kormilo. Znaci za dva polozaja, levo/desno.

Van mreže IKA

• Tisa
  • Kapitalac Dunavski
    • trenutno bezimen
  • Brod tip: samogradnja-Ika design-zetovo vlasništvo
  • Marina: Tisa-9km,desna obala,šesta vrba od mosta
  • Veličina: 6,5m
Odg: Joystik komanda za kormilo
« Odgovor #1 poslato: 02, 11, 2010, 21:12:51 posle podne »
Ideja koja je ovde začeta, je da se se sistem upravljanja (u mom slučaju) vanbrodskog motora vrčši pomoću džojstika i elektro motora umesto mehaničkim sistemima ili telefleks komandom.,Razlog razmatranja takve ideje je razdaljina od motora do komandnog pulta koja je kod mene 7m i drugi razlog je ugradnja duplih komandi , u kabini i na flajbridžu.postaviću slike kako je to sad kod mene na odiseju rešeno

Van mreže IKA

• Tisa
  • Kapitalac Dunavski
    • trenutno bezimen
  • Brod tip: samogradnja-Ika design-zetovo vlasništvo
  • Marina: Tisa-9km,desna obala,šesta vrba od mosta
  • Veličina: 6,5m
« Odgovor #2 poslato: 02, 11, 2010, 21:31:01 posle podne »
Ideja ide ka tome da se izbace svi lančanici , lanci, i da se direktno na osovinu glave volana postavi motor od brisača kojim bi se komandovalo uz pomoć džojstika.Dakle tražimo ideju za izradu džojstika u domaćoj radinosti.Osnovna ideja je sve u sistemu -sam svoj majstor- predlozi u vidu --ima da se kupi tu i tu u startu se odbacuju.Želim da sistem funkcioniše bez kupovine fabričkih sistema koji se ugradjuju u mega skupe jahte.Cena nesme preći 1000 din,Ko neveruje da je to moguće neka poseti ovu temu krajem zime :dance: :telephone: :telephone: :dance1:

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #3 poslato: 02, 11, 2010, 21:35:01 posle podne »
iko jesi razmiljsao o satelitskom pozicioneru ? on ima fin hod e sad malo je spor...

ujedno je jeftin ..

Van mreže Vuk

• Savski dupegric . Kratkorepi
« Odgovor #4 poslato: 02, 11, 2010, 23:41:07 posle podne »
A hidraulične komande, imate jaftine hid. glave i cilindre od polj. mašina, a što je najlepše nema ograničenja i dušini. Sve to na el. motore viče dragocenu struju. Mislim da je Zoran nešto tako nudio.

Van mreže Darkobp

• Veliki Rovac
    • Silvery
  • Brod tip: Elan 495k malo modifikovan i produzen
  • Marina: Backa Palanka Tikvara
  • Veličina: 5.80m
« Odgovor #5 poslato: 03, 11, 2010, 13:58:04 posle podne »
Dakle tražimo ideju za izradu džojstika u domaćoj radinosti...

Ako sam dobro razumeo ovaj problem i sta se stim zeli dobiti...

A da probas da integrises jedan najobicniji djojstik za igranje na komp.ili od onih igrackoh konzola??
Sve su ti oni vec napravili i rucicu i kontakte a ti ga samo prilagodi svojoj potrebi :good:
kostaju smesnih para a solidno izgledaju

tipa ovoga...

http://www.limundo.com/kupovina/Racunari-i-Oprema/Ostalo/Dzojstik-TRUST-PREDATOR-TH-400/1686449

Ili iskoristiti isto igracki ali ovaj put Volan,on u sebi vec ima gotove i pripremljenje kontakte da ti lepo pretvaraju tvoje Levo-desno putanje u "elektricne signale"

http://www.limundo.com/kupovina/Racunari-i-Oprema/Ostalo/volan-za-ps2/1834632

Dugme za pucanje nemoras koristiti :taunt:

Mozda bi se samo moralo koristiti nekoliko relaja posto neverujem da bi dugo trajali kontakti na tim igrackicama jer mislim da bi brzo izgoreli kad bi stalno prekidali struju 1-2A  kooliko vuce tvoj motor od brisaca

Van mreže broker975fx

• DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
  • Brod tip: Mali rečni remorker
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
  • Veličina: 13m
« Odgovor #6 poslato: 03, 11, 2010, 15:41:01 posle podne »
Video sam kod jednog drugara kombinaciju sa motorom od satelicke antene - čovek vozi preko daljinskog upravljača. Kaže da je jedini problem da se ne uspava :) a cena je kranje povoljna

Van mreže zorter

« Odgovor #7 poslato: 03, 11, 2010, 15:57:15 posle podne »
Ni jedno ni drugo nije pouzdano.
Mnogo je pouzdanije napraviti u domacoj radinosti ali sa pravim elementima.

Evo kako to izgleda.

Image Hosted by ImageShack.us

Samo sto bi u "nasem" slucaju bilo dva proreza umesto cetiri jer ima samo dva polozja: levo/desno. Ovaj jostyk sa slike ima cetiri polozaja: gore/dole - levo/desno pa zato ima cetiri proreza i cetiri mikroprekidaca.
« Poslednja izmena: 03, 11, 2010, 20:29:23 posle podne od strane zorter »

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #8 poslato: 03, 11, 2010, 18:12:40 posle podne »
nemam pojma sta se desilo ... krenuo sam da updejtujem software da vidim da li ce da pomogne...

Van mreže Nemo

• Đerdapski kratkodlaki Drekavac
« Odgovor #9 poslato: 03, 11, 2010, 18:29:15 posle podne »
Ko ne zeli da se zeza a zeli da ima tajsistem moze se kod Raymarine da kupi samo motor od auto pilota.
On u svom mehanizmu ima dovoljno jak motor koji ne trosi puno struje os 1.5 do 3A.
U sebi ima i kvacilo koje ne da kormilo bezi, to je Linear Drive model.
Treba samo napraviti kada se pritisne dugne da kvacilo odpusti da bi motor mogao da radi i obrnuto.
Kada se pusti dugme za skretanje da se ukluci kvacilo.
Linear Drive je free frivtion sto znaci kada se iskljuci motor i kvacilo je slobodno i moze rucno da se upravlja.
Ima za 12v i za 24v.
Pored svih tih mehanizama treba imati u rezervi i pomocnu rudu za upravljanje.
Ima za ovaj sistem i bez ruke koja gura samo motor sa prenosom i kvacilo na lanac takodje Raymarine.

Ne treba zaboravit rezim voznje i rezim parkiranja.
Kod voznje motor moze da radi sporije ali za parkiranje treba da brze mota to jest da simulira rad ruku na kormilu.
Stigao sam tamo gde ljudska poimanja jos nisu...
Sve primedbe mozete slati na adresu: Galaxy, XWY 45 035, Ulica Mlecni put BB

Van mreže zorter

« Odgovor #10 poslato: 03, 11, 2010, 19:07:21 posle podne »
A postoje i fabricki joystik prekidaci i on izgleda ovako.

Van mreže zorter

« Odgovor #11 poslato: 03, 11, 2010, 19:13:01 posle podne »
Home made joystik sa releom za automobil je sasvim dovoljno za komandu motora od brisaca za automobil koji bi vrsio pomeranja kormila.

Evo tog relea.

Inace moze da se uradi i naponska regulacija (kontinualna ili skokovita) gde bi se po potrebi koristila brza i spora reakcija motora u zavisnosti od potrebe i uslova plovidbe.

Van mreže zorter

« Odgovor #12 poslato: 07, 11, 2010, 09:41:13 pre podne »

Van mreže mesechar

• Administrator
  • Kapitalac Dunavski
  • sledece godine u ovo doba bicemo milioneri
  • Marina: Savska Oaza
« Odgovor #13 poslato: 07, 11, 2010, 21:08:18 posle podne »
dragi prijatelji prilicno ste ukomplikovali ovaj sistem, resenje je vise nego jednostavno ! najobicniji prekidac od podizaca prozora u kolima vrsi funkciju dzojstika ima obrtanje polariteta sto je vazno za upravljanje i naravno predvidjen je za vecu amperazu. a kao jedinica za pokretanje telefleksa ista stvar ! Ceo podizac prozora iz kola sve sa motoricem i shinom  po kojoj seta klizaz! sve je  na 12 volti i to je to. Ako bas ne ide ugradnja sa sinom onda je dovoljno izvaditi samo motoric koji ima ugradjeni puzasti prenos tako da ima male obrtaje i veliku snagu . Gledao sam polovne motorice od Wolksvagenovig automobila savrseno odgovaraju i kompaktno su upakovani, sve sto treba uraditi je ugradnja malog lancanika i postaviti da pogoni lanac koji si vec upotrebio za komandu. Jedino sto ostaje kao tehnicka zackoljica je sto se taj sklop mora napraviti na polugu i sa spanujucom oprugom koja ga gura na lanac i sistem da se odbravi kad nije upotrebi jer bi blokirao mehanicku komandu.
Nemam slike da vam to preciznije pojasnim ali ja ovaj sistem imam u glavi vec godinama od kada sam dobio jedan zanimljiv sklop sa motoricem  na poklon . u pitanju je mehanizam za obaranje i podizanje naslona iz nekog forda . Izuzetno je jak i dovoljno spor da vrsi fino zakretanje pente.
nikad kravata nikad stalni posao

Van mreže zorter

« Odgovor #14 poslato: 07, 11, 2010, 21:20:43 posle podne »
Potpuno se slazem s tobom sto se tice motorcica. I ja imam jedan ali sam na njega "nabacio" redukciju od motora od brisaca sa nekog auta. Nije poenta u tome vec u izgledu same rucice joystika na komandnom mestu. Sve je to moglo sa bilo kojim taster prekidacem s dva polozaja ali nije po PS-u. Nije tako lepo kao pravi joystik. Ovo je ipak Odisej-eva ideja i ne bih da mu kvarim zelju po pitanju izgleda. A da ima i drugih nacina, ima.