E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..
Joystik komanda za kormilo
IKA:
--- Citat: zorter 10, 11, 2010, 15:25:11 posle podne ---Iko, promena brzine na motorima za brisace na kolima je resena konstruktivno. Naime, motori su takvi. Uglavnom se to resava dodavanjem i oduzimanjem namotaja u statoru. Ako motor (recimo) ima tri namotaja, i ukljucen je samo jedan namotaj onda je motor najsporiji, a kad se ukljuce sva tri onda je najbrzi.
--- Kraj citata ---
zar onda nije rešenje problema , promene brzine , uzeti te motore
zorter:
Koliko se secam mi sve vreme i pricamo o tim motorima, samo treba naci pravi. A pravi je onaj koji u najmanjoj brzini ima dovoljno snage da pokrene motor (vanbrodski), a ujedno bude dovoljno spor za normalnu plovidbu.
Da ti budem iskren ja jos nisam naisao na motor sa tri brzine. Uglavno su to dve brzine i takter (isprekidan rad).
IKA:
pa nama i treba dve brzine. Upravu si dve brzine i isprekidan rad
zorter:
Da, samo ne znam koliko je druga brzina brzza od prve. Posto ti prijatelj (ili ko vec, drug, rodjak...) ima radionicu mozda ima takvih. Bilo bi dobro da ih odvojis nekoliko da se isprobaju. Imaj na umu, da sto su vecih gabarita, to im je veca snaga. Mozda bi cak bili idealni oni sa kamiona ZASTAVA RIVAL. Oni su bas robusni i sigurno bi imali dovoljno snage.
Razmisli o jos jednom problemu. Kako obezbediti trim motora, odnosno podizanje u krajnji gornji polozaj. Kako montirati motor pomeranja (kormilo), da kad se podigne motor (pogonski), ne poremeti prenos (poluge ili sta vec).
Zoran Marinković:
:good:
Moram malo da se uključim kao vrlo zainteresovan.
Pričalo se, čini mi se, o varijanti da se daljinska komanda koristi onda kada treba - za duže plovidbe,
a da se u svakom momentu može preuzeti ručna komanda direktno na vanbrodskom motoru bez potrebe da se
na bilo koji način isključuje sistem daljinske kontrole ili uklanjaju bilo kakve poluge i prenosi,
odnosno da dodatni sistem ni u kom slučaju ne ometa ručno korišćenje.
Po meni, ovo je možda i važniji detalj nego koliko brzina motor ima.
Ako sam nešto propustio - recite mi :pioneer:
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju