E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..
Joystik komanda za kormilo
Zoran:
Samo vas gledam.
Pali ste u vatru oko nicega.Pa valjda kad je gusto i kada
se pristaje,bicete za osnovnim komandama,a ne da koristite
djojstik.Koliko sam shvatio on je u funkciji poboljsanja uzi-
vanja.
Inace predpostavljam da podizac prozora ima resen prob-
blem zaustavljana kada je prozor podignut i kada je spusten.
IKA:
Mesečar napisa ono što ja zamislih.Uostalom dali vam moj sadašnji sistem upravljanja liči na pouzdan i savremen.Skalamerija koju nisam nigde video ali sam čuo da postoji, i svojeručno sam ga sklepao i to radi već 4 god.bez otkazivanja.u celom sistemu mi je otkazala samo glava volana koju je napravila neka fabrika , dok je deo sistema koji sam ja zbudžio bila bez otkazivanja.
Ja ću nesumnjivo preći na novi sistem , uz svaki rizik koji ste spominjali , ali upravo kroz ovu diskusiju možemo doći do rešenja i poboljšanja prvobitne ideje.
Pitanje*- kojim uredjajem se menja brzina rada brisača na automobilu, ja na Mazdi imam tri brzine brisača.
Drugo-- zamislite džojstik koji na vrhu drške ima dugme kojim bi se aktivirala veća brzina pokretanja kormila
Svakako bi bilo dobro imati indikator položaja motora ili kormila, ali to su već detalji koji samo mogu poboljšati ceo sistem.
Iskreno nevidim zašto uspešno osmišljen sistem nebi mogao biti i primarni i jedini sistem upravljanja.
Da smatram to lako ostvarivim nebih nikog ni pitao, ovako od vas upravo očekujem pomoć u delu koji mi nije blizak a to je elektronika
Hvala svima koji su uzeli učešća u ovoj temi
zorter:
Iko, promena brzine na motorima za brisace na kolima je resena konstruktivno. Naime, motori su takvi. Uglavnom se to resava dodavanjem i oduzimanjem namotaja u statoru. Ako motor (recimo) ima tri namotaja, i ukljucen je samo jedan namotaj onda je motor najsporiji, a kad se ukljuce sva tri onda je najbrzi.
djedaj:
Daljinska komanda je od otključavanje-zaklučavanje centralne brave na autu kupljena na pijaci za 20 eura.
Ali odmah iznad mog veza je veliki auto-parking i eto baksuzluka ali je zato rješenje elegantno odsjeko sam komad kabla koji ima funkciju antene i sad nema baksuzluka .radi samo do udaljenosti od dva metra od broda.Nego da se vratimo na temu Zortere što se tiče elektronike za smjer obrtanja motora najjednostavnija je izvedba sa četiri 12-voltna releja(naprimjer od farova na autu) na koje se onda nakači pobuda sa joystika.Isto tako se može na normalnom režimu motor vrtit sporije a kad je ..gusto.. onda pomoću dugmeta na joystiku (opet preko releja)dati maksimalni brzinu motoru.E sad razmišljo sam da se krajni položaji i njihova signalizacija uradi kao na Auto-dizalicama.Motor vrti u jednu stranu dok nedođe do graničnog prekidača koji prekida struju motoru i odmah upali led lampicu naprimjer smještenu na lijevoj strani
kućišta joystika tako da se zna da je motor doguro krajne lijevo i on ne bi više dobivo napon za lijevo okretanje motora a čim joystik povučeš u desno on normalno ide u desno sve do graničnog prekidača kada pali desnu led lampicu na kućištu joystika i oduzima napon motoru za desno obrtanje.Tako je ponavljam riješeno na auto dizalicama koje se dnevno spuste i dignu i više stotina puta pa mislim da je to provjereno rješenje.
zorter:
Da, to su oni releji sa prve strane! :good:
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju