E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..
Joystik komanda za kormilo
zorter:
A postoje i fabricki joystik prekidaci i on izgleda ovako.
zorter:
Home made joystik sa releom za automobil je sasvim dovoljno za komandu motora od brisaca za automobil koji bi vrsio pomeranja kormila.
Evo tog relea.
Inace moze da se uradi i naponska regulacija (kontinualna ili skokovita) gde bi se po potrebi koristila brza i spora reakcija motora u zavisnosti od potrebe i uslova plovidbe.
zorter:
mesechar:
dragi prijatelji prilicno ste ukomplikovali ovaj sistem, resenje je vise nego jednostavno ! najobicniji prekidac od podizaca prozora u kolima vrsi funkciju dzojstika ima obrtanje polariteta sto je vazno za upravljanje i naravno predvidjen je za vecu amperazu. a kao jedinica za pokretanje telefleksa ista stvar ! Ceo podizac prozora iz kola sve sa motoricem i shinom po kojoj seta klizaz! sve je na 12 volti i to je to. Ako bas ne ide ugradnja sa sinom onda je dovoljno izvaditi samo motoric koji ima ugradjeni puzasti prenos tako da ima male obrtaje i veliku snagu . Gledao sam polovne motorice od Wolksvagenovig automobila savrseno odgovaraju i kompaktno su upakovani, sve sto treba uraditi je ugradnja malog lancanika i postaviti da pogoni lanac koji si vec upotrebio za komandu. Jedino sto ostaje kao tehnicka zackoljica je sto se taj sklop mora napraviti na polugu i sa spanujucom oprugom koja ga gura na lanac i sistem da se odbravi kad nije upotrebi jer bi blokirao mehanicku komandu.
Nemam slike da vam to preciznije pojasnim ali ja ovaj sistem imam u glavi vec godinama od kada sam dobio jedan zanimljiv sklop sa motoricem na poklon . u pitanju je mehanizam za obaranje i podizanje naslona iz nekog forda . Izuzetno je jak i dovoljno spor da vrsi fino zakretanje pente.
zorter:
Potpuno se slazem s tobom sto se tice motorcica. I ja imam jedan ali sam na njega "nabacio" redukciju od motora od brisaca sa nekog auta. Nije poenta u tome vec u izgledu same rucice joystika na komandnom mestu. Sve je to moglo sa bilo kojim taster prekidacem s dva polozaja ali nije po PS-u. Nije tako lepo kao pravi joystik. Ovo je ipak Odisej-eva ideja i ne bih da mu kvarim zelju po pitanju izgleda. A da ima i drugih nacina, ima.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju