u dvotaktne motore se odavno ugradjuje plin , stim što faktički praviš autolub sistem. na fotki se vidi dotatni rezervoar za ulje koje vakumom biva usisan kad radi na plin
Tako je. Inache slichan sistem je primenjen kad se plin ugradjuje na V-tec automobilske motore ( ford focus, honda civic itd..) Potrebno je zbog keramičkih siceva ventila koji se inache podmazuju benzinom dodati jednu autolub posudu iz koje ce specijalno ulje ( ulje koje ima visoku tačku sagorevanja slichno sintetičkom dvotaktolu) vršiti ulogu podmazivanja.
Ovakav sistem je primenjen i na dvotaktnim vanbrodskim motorima. Sam plinski uredjaj je klasichan ( grejan vodom), ja preporuchujem mali landi jer je jako malih dimenzija i košta u Union Kariću oko 25-30 eura. Taj plinski uredjaj ima i "spoljni" ventil koji drzi visoki pritisak iz boce što većina uredjaja nema ( BRC, Lovato i sl) pa nije potrebno stavljati dodatni elektro ventil izmedju boce i raspršivača.
E sad što se posudice za auto lub tiče. Ima dve varijante. Pre nego što se pre par godina pojavila " fabrička" mi smo je pravili tako što bi kupili posudicu za kočiono ulje od Jugica ili keca i na nju zakačili infuziono crevo sa kliznom davilicom protoka s kojom se vrlo lako moglo regulisati koliko kapi u minuti zelite da propustite u motor. Danas imate, opet kod Union karica da kupite kompletnu posudu sa slichnim regulatorom protoka za 1500 din.
Sama ugradnja je jako jednostavna naročito kod motora koji imaju dosta prostora pod kapom... Idealan motor za prepravku na plin je Parsun 5, kod njega nema potrebe da se dodatno podmazuje ( 4 takta) te je tako ugradnja smešna :)
Jedini istinski problem kod plina na čamcu je težina rezervoara koji se mora vuci do plinske pumpe. taj problem je rešio Vlada iz Futoga uvezavši aluminijumsku bocu za plin koja je znatno lakša ali nije ni malo jeftina :-)