Da i ja nesto kazem, u čast odbrane i svog nicka i svoje da kažem delimične profesije.
Imao sam tu čast, da prođem Obuke u Nemačkoj, sa pripadnicima Savezne Policije R. Nemačke (Bundespolizei) i šest obaka sa Pripadnicima USCG ( Američka obalska straža) , koje su vrlo slične našoj obuci za UMČ, i video da i tamo i ovde, kao što reče Dule, ljudi dodju da polažu bez ili sa veoma malo predznanja. Mi odavde koji smo tamo bili, nista nismo zaostajali u znanju i veštinama što u vezi plovidbe, što u vezi mehanike ( možda i bolji)i ako smo praksu na polaganju u Kapetaniji završavali kao i svi ostali u Srbiji. Mislim bolji ne zato što smo mi ( Srbi najbolji u svemu, mada nije daleko od istine), već zato što tamo mehaničar radi svoje, zapovednik radi svoje, a mi smo radili sve. Sam pristup njihovim obukama je da kažem malo ozbiljniji i ne završava se u kafani, kao većina takvih polaganja kod nas, ali je suština ista. Položiš i steknes malo istustva, više teorije, malo prakse. E sad od tebe zavisi koliko si spreman i željan da svoju praksu upotpuniš i usavršavaš. Nemačke kolege, kojima stvarno skidam kapu, nisu ništa naprednije u odnosu na nas, i ako oni za godinu dana imaju (ne znaju ni sami koliko radnih sati ) a mi evo za nepunih deset meseci 30 radnih sati ( e sad ko je tu kriv, sto mi vozimo plovila od 100.000 eura, a oni od 40.000 eura). Samo praksom koju stičeš nakon dobijanja te dozvole za ( UMČ, Skippera, ili završene Pomorske Akademije i dobijanja zvanja Kapetana, posle koliko godina dobijenih na brodu ) dobijaš i sva potrebna znanja. Ali i opet treba učiti i opet učiti. Na rekama i na morima svaka druga situacija je razlicita i nakada nije isti vetar, obala, posada, radnik u marini koji prihvata kanap za vez, tako da uvek ima novih iskustava.
Verujte mi da posle polaganja i završenih obuka, kada vozim Dunavom nosim i Nemačku i naravno našu dozvolu. Ništa mi ne pomaže kada stavim na prozor ni jednu od ove dve a na Golubcu ili Ramu, Košava bije 30 - 40 m/s. To na nijednoj obici nema, ima samo u praksi.
Sad samo zavisi kakav je ko čovek i hoće li i ako zna da nezna i nama dovoljno prakse i iskustva da krene u neku avanturu ili da divlja sa svojim plovilom. Neka ga neka divlja, sam je to kupio ( kako, to je njegova stvar, a onaj gore vodi računa o tome) samo da ne nastrada neko nedužan, a on (takvih je bilo i biće ).