E, ovako treba... > Elektrika
Akumulatori
Kapetan:
ovaj moj ima apermetar na sebi i kako dopunjava tako automatski smanjuje struju .. vidi se kako skazaljka pada...
znam da nije resenje ali dok ne bude para i ovj sluzi svrsi ...
zorter:
Kap nemoj samo da odes kuci a da ga ne iskljucis.
Inace AMP je dobra stvar da kontrolises da li puni, i kad mozes da ga iskljucis da ne stoji ukljucen ako ne treba, posto ne vuce nista struje jer je vec napunjen.
odissej:
Na svim kvalitetnijim punjacima pise optimalni kapacitet baterija koje pune.Punjaci od 40 A imaju preporuku za punjenje baterija od 300- 400Ah sto se moze videti na mnogo linkova.U SVAKOM slucaju treba kupiti vec spomenuti "pametni" punjac koji puni baterije u 3 ili 4 stepena,sto se obelezava sa IUoU.Ovi punjaci su obavezni za Gel i AGM baterije koje su tehnoloski sasvim razlicite od uobicajenih "mokrih" kakve najcesce koristimo.Takav nacin punjenja optimizuje punjenje baterija,sto na kraju rezultuje boljim kapacitetom i duzim zivotnim vekom.Takodje,za nas je vazno da se baterije nikad ne mogu prepuniti jer kad ne koristite camac nekoliko dana ,takav punjac vam je non-stop vezan na 220V u marini i nikad ne moze prepuniti bateriju.Ukoliko vam baterije nisu vece od 250- :)300 Ah,preporucujem punjac od 20-25A.To je kombinacija koju ja posedujem i vise sam nego zadovoljan zadnjih 6 god.Nije ni zanemarljiva ni razlika u ceni izmedju 20 i 40 A i krece se od 50-100%.Cena dobrog punjaca od 20A je oko 300 Eur napolju.
Nakon svega ovoga logicno se postavlja pitanje kvaliteta punjenja akumulatora dok ste u voznji,dakle alternatorom,jer isti spadaju u losije punjace.Ne bi imalo smisla obezbediti odlican kvalitet punjenja na obali,a dok ste u voznji takav kvalitet punjenja nemate.Za to postoje elektronski regulatori koji rade na istom principu IUoU, velicine su pola boksa cigareta i ugradjuju se izmedju alternatora i baterija.Cena im je oko 170Eur.Ovo je obaveza za Gel i AGM baterije ukoliko hocete da vam traju deklarisanih 10-ak godina.
zorter:
brokeru
--- Citat: broker975fx 08, 03, 2009, 21:02:58 posle podne ---Hvala na odgovoru, nisam znao za maximalnu amperažu :suicide:punjača,
zanači da ne može neki od ovih http://www.srafovi.com/index.php?categoryID=82
i da li znaš gde mogu da nađem tu diodu.
--- Kraj citata ---
Ne mogu da nadjem drugi katalog ali za sada znam samo ovo, a ti pitaj njih da li znaju gde jos ima dioda.
SPRINT ELEKTONIKA s.z.t.r.
RADNO VREME : PON – PET od 8:00 do 16:00
TELEFON : 021-6541-086, 6541-057
FAX : 021-6541-086
ISPRAVLJACKE DIODE
Dioda 70HF80 70A
Dioda PBY307
Dioda PBY307R
Dioda 100U120 100A
Dioda 100UR120 100A
Dioda 150U120 150A
Dioda 150UR120 150A
Dioda 240U120 240A
Dioda 240UR120 240 A
Dioda 300U120 300 A
giganova:
Ljudi jeli vi to zajebavate.Odjednom nevalja puniti ni alternatorom,znaci samo ti pametni dolaze u obzir,odvoj 300-400e i puni do mile volje.
Ja se stvarno nerazumem u elektriku ali znam da vec tri godine punim akumulator na vikendici,koji snabdeva strujom alarm,video nadzor i tel dojavu.Aku mulator je 60Ah naj losiji blek hors dopunjuje ga alternator od pasata90Ah.Alternator pokrecem agregatom preko remenog kaisa.Majstor koji mi je sve to instalirao napomenuo mi je da samo vodim racuna da akumulator nespadne ispod 12v.Ja to postujem svaki treci dan kresnem agregat,odradi jedno 2h i pesma.Letos sam dosuo malo kiseline,i to je sve.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju