E, ovako treba... > Elektrika

Akumulatori

<< < (3/35) > >>

Kapetan:

--- Citat: zorter  08, 03, 2009, 20:31:19 posle podne ---...Dovoljno ti je maksimalno opterecenje 20A ali nemoj ici na manje od 15A...

--- Kraj citata ---

sto ?

zorter:

--- Citat: Aka  08, 03, 2009, 22:45:24 posle podne ---@ broker

Vidi, moja preporuka ti je da batalis te jeftine punjace za kola. To su punjaci za kola, tojest, punjac koji prikljucis na prazan akumulator, sacekas X sati i skines ga. Oni nisu predvidjeni da stalno pune akumulator. Odvoj malo vise novca kad budes mogao i uzmi brodski "pametni" IUOU punjac koji je predvidjen da radi kad god imas napajanje od 220V. Tako su ti akumulatori uvek puni ako imas 220V prikljucak na marini. Takodje, oni daleko efikasnije pune od obicnih, posto u prvoj fazi punjenja drze konstantnu struju, za razliku od obicnih kojima stalno opada struja punjenja, kako raste napon. Ja imam Mobitronic/Waeco od 45A, vec 5 godina i prezadovoljan sam. Kod nas ih imas u http://www.polarklima.rs/srpski/kontakt.htm. Mozes pogledati i na http://www.waeco.com/en/331.php.

Imas i "Quick" punjace, koji su takodje odlicni, ali mislim da ih kod nas niko ne prodaje...
--- Kraj citata ---
Ne treba nista vise od ovoga.Aka je potpuno u pravu i sve je u pravu.
A za diodu cu pogledati pa cu ti javiti.

drug_igrutin:
Nisam baš siguran da je dobro puniti obične olovne akumulatore ( a nešto mi se čini da većina ima takve na čamcima) sa tako jakom strujom, tipa 40 A. Dosta puta sam čuo da je najbolje da se pune sa strujom jačine 1/10 nazivnog kapaciteta, što bi značilo da za akumulator od recimo 100 Ah optimalno punjenje bi bilo strujom od 10 A, samo što bi to znatno potrajalo. Ali sa druge strane i prosečan alternator puni sa 50 - ak A, pa mi to baš nije najjasnije, ali navodno ukoliko se puni konstantno jakom strujom mogu da se pokrive ćelije.

broker975fx:
Zovem danas ove iz Polarklima za ove punjače da vidim koja je cena, šta mislite da li je možda pametnije sačekati sajam sledeće nedelje, barem bi ponuda mogla biti veća ako neće cena :nono:

Sve u svemu i taj punjač se kači na sklopku a napolje ide šteker, npr onaj kvalitetniji sa poklopcem i to je to je li?

zorter:
Zato i kazem ispravljac od nekih 40A da bi mogao da omoguci vecu struju punjenja ako se akumulator vise isprazni.Svaki akumulato u pocetku punjenja povuce vecu struju neko kasnije kad se malo dopuni.Nijedan akumulator se ne puni istom strujom od pocetka pa do kraja.Olovni akumulator od 135Ah ce u pocetku povuci sigurno 15-20A a pri kraju punjenja oko 2A.A da ispravljac to izdrzi bez grejanja i pregorevanja mora imati rezervu snage (struje punjenja).Ako su malo ispraznjeni i imaju one diode na sebi onda paralelnom vezom mogu oba da se pune istovremeno sa jednim ispravljacem, jer ce svaki "povuci" onoliko struje koliko mu treba.Ako je to mnogo i postoji mogucnost pregorevanja dovoljno je u pocetku punjenja (bar sat vremena), ubaciti redno jednu sijalicu od fara automobila da obori napon na akumulator da bi oborio i struju punjenja.Pa nije bez veze alternator 50A.I on a i ispravljac treba max da daju tu veliku vrednost koja traje kratko i retko ali time se obezbedjuje sigurnost od pregorevanja.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju