E, ovako treba... > Elektrika

Akumulatori

<< < (2/35) > >>

broker975fx:
Zorter, pogledaću ovo čemu si pisao ali mislim da je reč o ovoj budževini da bi lakše palilo. Motor je bio na remontu i po majstoru nema više šta bi moglo da se uradi, po njemu bi trebalo da gura godinama. U subotu mi dolazi električar da mi iščekira instalacije i da mi ugradi obrtaljku, muziku i još neke zezalice pa ću da vidim. Što se tiče Vesne našao sam jedna akumulator od 130Ah i cena nije loša oko 9500 rsd što je jeftinije od 110Ah Bleck Horse. Znači ta Vesna je ok.

zorter:
Prava stvar, a i cena nije losa.Cak sta vise, veoma povoljno.
A kad dodje majstor, nek pogleda koji je anlaser (na koliko volti radi) i koji je alternator (kojom strujim puni), pa kad budes imao te podatke onda cemo lakse resavati probleme.
I jos jednom, ako ima tih akumulatora slobodno uzmi dva komada, i zaboravices na probleme.

broker975fx:
Evo ovako,
Pazario sam onu Vesnu od 135A. Električar mi je povezao ovaj novi akumulator samo za paljenje a stari za sve ostalo. Motor puni ovaj za ostale potrošače a ovaj novi onda ostaje bez punjenja :suicide:. Uzeo bih ipak onu sklopku o kojoj je bilo reči i ako sam vas dobro shvatio tada bih mogao da biram koji će od akumulatora  alternator da puni. Znači to bi išlo sve preko te sklopke i ja bih mogao da biram koji ću u toku vožnje dopunjavati. Takođe me zanima šta mi je potrebno za dopunjavanje na vezu. Da li da uzmem neki kvalitetniji autopunjač (onaj pametni), kako izvesti tu instalaciju preko štekera na baterije, da li i to može preko te sklopke pa da se isto bira koji će se od akumulatora puniti. To je ova sklopka je li? http://prodavnica.navodi.com/artikal.php?id=568

Proverio sam za anlaser i on je od 12V ali je nasviran da pali na 24V. Sa ovim novim akumulatorom deluje da će da poleti kada zavergla možda bi bilo bolje vratiti ga na 12V, šta mislite?

zorter:
Potpuno si u pravu sto se preklopnika tice.To je taj.Sa njim biras koji akumulator dopunjavas u toku voznje, a i na vezu.Sto se tice punjaca odaberi neku kvalitetan da ne bi imao problema ali u svakom slucaju uzmi neki sa rezervom snage.Dovoljno ti je maksimalno opterecenje 20A ali nemoj ici na manje od 15A.Mada ako imas dovoljno novca mozes uzeti i onaj od 40A pa preko njega mozes puniti oba akumulatora istovremeno (polozaj 1+2).No ipak bi bilo dobro da na sveki (ali bar na jedan) stavis diodu od nekih 100-nak ampera (najbolje bi bilo da ti auto elektricar izmeri koliko vuce anlaser prilikom anlasovanja pa diodu uzmes malo vecu da se ne bi grejala), da ne bi onaj prazniji "uzimao" struju od onog punijeg pa ga tako nepotrebno praznio.
Sto se tice anlasera bilo bi dobro ako ga novi akumulator dovoljno brzo vrti da ga vratis na 12V, jer onda i nije strasno ako ga i duze anlasujes.Samim tim cuvas i ostatak instalacije.Naravno ako je motor dobar (kompresija) on ce upaliti i na 12V.Pozzzzzzz

broker975fx:
Hvala na odgovoru, nisam znao za maximalnu amperažu :suicide:punjača,
zanači da ne može neki od ovih http://www.srafovi.com/index.php?categoryID=82
i da li znaš gde mogu da nađem tu diodu.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju