Autor Tema: Pomoćni čamac  (Pročitano 2530 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

olimp

• Gost
Pomoćni čamac
« poslato: 21, 05, 2010, 19:46:21 posle podne »
     Uz brod kojim plovimo, često se ukaže potreba za manjim plovilom koje možemo nazvati pomoćni čamac. Njegove karakteristike bi trebalo da su idealne. Da bude što manji kako bi s njim imali što manje nevolja za vrijeme plovidbe, ali i što veći da nas što više u njega stane. Da bude što lakši kako bi ga lagano vadili i puštali u vodu, da može primiti nekakav pogonski motor (što jači kako bi ga u gliser pretvorili  :heat: ), da nam je uvijek pri ruci, ali i da ga ponekad nemamo u vidokrugu. Različita gledanja na njega donose i različita razmišljanja o njemu.

Ali ono što me zanima je da li uz registrirani brod kojim plovimo, moramo registrirati i taj pomoćni čamac, ili na njega možemo upisati registraciju broda kako bi se vidjelo da njemu pripada.

Kako zakon tretira taj čamac i da li u njemu mora biti neka oprema koja je zakonski propisana?

:drinks: :drinks: :drinks:

Van mreže deda

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
Odg: Pomoćni čamac
« Odgovor #1 poslato: 21, 05, 2010, 20:04:22 posle podne »
Kod nas ukoliko je kraci od 3 metra upisuje se u plovidbenu dozvolu "maticnog" broda sa naznakom pomocni camac!
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže deda

• Administrator
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
« Odgovor #2 poslato: 21, 05, 2010, 20:34:25 posle podne »
DA!
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #3 poslato: 21, 05, 2010, 21:05:38 posle podne »
olimp ili neka plastika koja na toj duzini nije bas stabilna ili RIB kao sto imam ja (2,5m) ... sa 8 konja glisira a potrosnja oko 2-3 litre...

sa motorom ima oko 88 kila a bez motora oko 50 kila .... sam ga nosim premestam i slicno