Zasto ja ovo uopste pisem kad je Kapetan odavno nabavio GPS, pa dosadno mi je :)
naravno da treba dodati i brzinu vode , devijacija i varijacija se najvise koriste na moru , kod nas u sredozemlju nema brzih kretanja vode tako da se ona skoro i ne uzima u razmatranje, na dunavu naravno da je treba uracunati ali na dunavu ako vremenski uslovi to dozvoljavaju skoro uvek vidimo obale...
a gps je jako los sto se tice pravca, greska mu je 5 metara osvezavanje oko 1-5 secundi... znaci kurs kojim plovis je uvek neki kurs koji je bio predhodni a nikad taj kojim upravo ides....
najveci problem sa gps-om je ta netacnost od 5 metara ...
recimo da ides kao deplasmanac 6km na cas, to mu dodje oko 1,6 metara u sekundi ... neka u jednom momento pogresi istocno 3 metra a u drugoj sekundi pogresi zapadno 3 metra , kurs ce ti biti oko 280 290 stepeni (mrzi me da tacno racunam) a ti si realno na kursu 0 (360 stepeni) ..

postoje algoritmi koji delimicno ispravljaju ovu gresku ali to ipak nije dovoljno ...
cim pocnete da skrecete pogledajte kurs na gps uredjaju velika je verovatnoca da necete primetiti promenu ili da ce promena da kasni ...