E, ovako treba... > Planovi za plovila
Projekat "5"
Barba:
Sta ti je bre Miso, pa to kompjuter sam radi ti samo stisces next. :lol: :lol: :lol:
Salu na stranu, nisam pogledao program, ali ni u jednom projektu ne treba ici na apsolutnu plovnost ili apsolutnu stabilnost tj. na bilo kakvu apsolutnost. Dobri projekti su uvek stvar kompromisa. Pazite da ne predimenzionisete konstrukciju.
Da li sam program ima u katalogu specifikaciju za lim koji kod nas moze da se kupi, da ne bude posle "fuckin' Bill Gates".
misaf:
Ne bih da vam ubijam entuzijazam, ali imam utisak da suviše avanturistički postupate. Želim da budem dobronameran, ali prosto ne znam šta da kažem - napišem. Projektovanje trupa je vrlo racionalan proces, gde se tačno zna sta se očekuje kad se neki parametar izmeni i dokle može ili ima smisla da se menja. Tu je sve povezano i ne može da se posmatra samo jedna stavar, kada izmene utiču i na druge bitne stvari. U korišćenju programa za projektovanje plovila, gde toliko varijabli može da se menja, pokušaj dostizanja optimalnog trupa može trajati beskonačno, ukoliko ciljano i svesno ne postupate.
Žao mi je što nemam vremena, a toliko o projektovanju plovila može da se piše. Jedino mislim da bih mogao savet da vam dam da pročitate prvo nešto o projektovanju trupova, pa onda da se bacite na projektovanje. Više će te uživati, jer će te znati šta radite, a nećete trošiti živce na jurenje odgovora na apstraktna pitanja. Srećno!
Impuls:
Savet je svakako na mestu. Sto se mene tice, ovo je tek pocetak procesa. "Igram" se u Delftshipu sa koritom koje je neko
vec projektovao, usput saznajem stvari, pitam, slusam, citam...
Sto se materijala tice, tu vec mogu da kazem da imam solidnu osnovu jer radim kao konstruktor nekih 22-3 godine. Nevezano
za brodogradnju, ali dovoljno da znam koje su mehanicke osobine za sta bitne i sta znace, da uporedim par materijala i polje
njihove primene. Naravno, ne bih znao ovoliko koliko znam u oblastima kojima se bavim da nisam uvek saslusao i razmislio o
svakom tudjem misljenju ili savetu koji makar i deluje kao da ima osnovu.
Zato, svaki dobronameran savet, teorijski ili iz iskustva je dobrodosao.
Pricu o materijalima sam ovde vodio uglavnom u "ShoutBoxu" sto je steta jer nije ostalo dostupno svima. Posebno sto je na
nasem trzistu siroko dostupan ogranicen izbor, a trgovci retko imaju pojma sta uopste prodaju, za njih je gvozdje i sve ono
sto je za nas celik, aluminijum im je obican, a kad kazu "dural bre!" to je onda ko zna sta.
No, usput i ovde cu polako iznositi razmatranja o materijalima. Naravno, voleo bih i da ostali iznesu sugestije i misljenja, zato sam
i postavio temu.
ladjaVlajko:
--- Citat: misaf 07, 04, 2010, 19:17:36 posle podne ---Jeste li vi momci procitali nesto strucno o pojektovanju plovila pre nego što ste se uhvatili posla ili samo ovako pipate u mraku (bez ikakve namere da uvredim)?
--- Kraj citata ---
Da budem iskren, ja više volim da pipam u mraku ...
--- Citat: misaf 07, 04, 2010, 20:46:09 posle podne ---Projektovanje trupa je vrlo racionalan proces, gde se tačno zna sta se očekuje kad se neki parametar izmeni i dokle može ili ima smisla da se menja. Tu je sve povezano i ne može da se posmatra samo jedna stavar, kada izmene utiču i na druge bitne stvari. U korišćenju programa za projektovanje plovila, gde toliko varijabli može da se menja, pokušaj dostizanja optimalnog trupa može trajati beskonačno, ukoliko ciljano i svesno ne postupate.
--- Kraj citata ---
Šalu na stranu ... potpuno si u pravu. Samogradnja koja uključuje i projektovanje korita zahteva daleko više od igranja u software-u. Ali ... dok se potrebno znanje i novci ne akomuliraju, ovo je najjeftinija zabava.
Kapetan:
miso slazem se ali i ovo je iskorak u odnosu na prosecno srpsko plovilo ... polako korak po korak , cita se i literatura uporedo :good:
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju