E, ovako treba... > Planovi za plovila
DELF TShip - by ladjaVlajko
Kapetan:
jesi uradio neki projekat ? kaci da vidimo kako izlgeda :good:
a da li moze unazad recimo da unesemo neku nasu ladju u program za koju znamo brzinu pa unesemo te parametre da vidimo koliko je prorgam precizan
ladjaVlajko:
Kapetane, ja se već mesecima igram sa ovim softverom i napravio sam barem 40 različitih varijanti od 6-12m. Trenutno nisam u situaciji ali pripremam "barutno punjenje" da za sledeću sezonu 2011 materijalizujem jedan od njih. Sada nikako ne mogu pošto radim dva posla, za dve firme, u dve smene. Nemam vremena ni da prdnem.
Ove slike gore su ilustracija onoga što sam radio ... uglavnom sam se igrao samo sa koritom, bez nadgradnje u različitim varijantama. Delfship je zgodan za korito ali bilo kakvo dalje projektovanje treba dovršiti u nekom drugom softveru ... autocad na primer.
Nijedno od tih korita nije doterano do nivoa nekog "projekta za samogradnju". Ja ovo radim za sebe a da ti iskreno kažem meni ne treba projekat da bih znao gde šta dođe. Ono što je meni bilo bitno je konstrukcija, oblik i karakteristike korita, kao i fajlovi za poprečne preseke (stations) i uzdužne preseke (buttocks). Za ostalo se čovek ionako snalazi u letu.
Što se tiče "testiranja" već postojećih čamaca, naravno da je moguće. Koliko se ja sećam, može čak da se slika čamca postavi u pozadini kako bi se lakše skinule linije korita. Uostalom uzmi sve moguće dimenzije čamca i kreni da se igraš u Delftship-u pa ćeš videti.
Kapetan:
skoro sam citao neki text o inzinjerima... ispostavilo se da 95% inzinjerskih znanja nije potrebno ukoliko koristite neki program ... AUTOCAD je primer toga pogotovo njegovi podprogrami ...sta je btino ... bitno je imati neku osnovua sve ostalo napravi program ... dali su primer izgradnje kuce ... vase je da napravite i testirate dok rezultati ne bidi zadovoljavajuci ... sve zakonitosti koje su ranije znali inzinjeri i svi proracuni su sada osnocni deo programski paketa...
pa evo ovaj Delf Tshop ce ti dati sve proracune i slicne zezanicje...
projekat akreditovane kuce i recimo jaceg amatera ovom prorgamu se razlikuju naprimer u rasporedu rebara i njihovom obliku (da li su L profili ili trouglovi )... kao i o drugim stvarima koje se zajednickim jezikom nazivaju tajne zanata :)
ali za samogradnju i osnovne testove ovo je vise nego dovoljno... bilo bi interesantno kada bi pera pustio test jastoga u ovom programu ...
ladjaVlajko:
--- Citat: Dule 27, 02, 2010, 21:27:11 posle podne --- Ne možeš sad kao laik da konstruišeš brod .)
--- Kraj citata ---
To je 100% tačno. Laik ne može da konstruiše brod. Zato ja ćutim i učim kako više ne bih bio laik.
Uostalom kada bi smo uvek radili samo ono što znamo, nikada ništa novo ne bismo naučili, zar ne ?
--- Citat: Dule 27, 02, 2010, 21:27:11 posle podne ---Zašto onda firme toliko plaćaju projekte i projektante ?
--- Kraj citata ---
Zato što je projekat broda izuzetno zajebana stvar. Zavisi od 1000 međusobno povezanih faktora a precizan recept ne postoji. Da je jednostavno, svi bi to radili a ne bi bili u situaciji da nam proizvođači čamca kažu "jebeš projekat, daj sliku i ja ću to da napravim za sitne pare".
Da ne pričam o tome da ljudi koji na vodu izađu u nekom kršu mogu i glavu da izgube.
ladjaVlajko:
Kap, nije sve baš tako jednostavno.
Svi ti kompjuterski programi su samo alat. U rukama dobrog majstora mogu čuda da naprave ali su manje više beskorisni za laika. Pa i Delftship. Dule je 100% u pravu.
Delftship (na primer) će ti izračunati metacentar i centar mase, ... ali šta to praktično znači ? Da li veruješ da ove dve tačke pokazuju kako će se čamac pokazati kada se talasi podignu i on zaljulja ? Ko ume da protumači ovo rastojanje će ti reći da li će putnicima pripasti muka na čamcu ili će se on samo lagano ljuljuškati.
Opet ti treba čovek.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju