Autor Tema: Milja ili kilometar ?  (Pročitano 17247 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Dule

• Gost
Milja ili kilometar ?
« poslato: 17, 02, 2010, 11:43:55 pre podne »
Slažem se da je NM za nautičare osnovna mera za rastojanje. Na moru.
Na unutrašnjim plovnim putevima ja ne vidim gde je srećemo. Plovni put je obeležen u km pa ne možemo da predjeni deo reke iskazujemo u NM. Možemo naravno, ali da li je to ispravno. Isto tako merimo i brzinu?
Na svim nautičkim uredjajima imamo opciju i za jednu i za drugu meru.
Upotreba koje mere je ispravnija na unutrašnjim plovnim putevima?

Van mreže budens72

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
    • Carpe Diem
  • Brod tip: čelični lim
  • Marina: Dunavac, Petrovaradin
  • Veličina: 12
Odg: Milja ili kilometar ?
« Odgovor #1 poslato: 17, 02, 2010, 11:52:41 pre podne »
Pošto se brzina plovnih objekata meri u odnosu na vodu , a ne na obalu, mislim da je ispravno koristiti Nautičku milju / h ili čvor kao meru brzine.... A pređeni put u kilometrima....
Dunav je moje more.....

Van mreže LSI

• LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
« Odgovor #2 poslato: 17, 02, 2010, 12:28:57 posle podne »
Zanimljiva je ova tema.

Upotreba nautičke milje i čvorova kod nas je preneta kao nešto što se koristilo u pomorskom saobraćaju vekovima.

Ipak, naša civilizacija, i pored nastojanja Engleza i Amerikanaca, polako prelazi na metrički sistem - čak i u UK i USA sve češće se mogu dobiti paralelno odštampani podaci u oba sistem, kao što i za temperaturu daju podatke i po Celzijusu i po Farenhajtu.

Drugo, da li je opravdano odredjivati brzinu u odnosu na vodu, koja se i sama kreće?
Ili bi ispravnije bilo meriti brzinu u odnosu na stacionarnu tačku na kopnu - obali?

Brzina je mera dužine predjenog puta u jedinici vremena.

Zbog ovoga i imamo da kada plovimo niz struju brzina bude veća, a kada plovimo uz struju izmerena brzina je manja - ali, po mom mišljenju, u odnosu na stacionarnu tačku, a ne na vodeni tok. Jer, u suštini, predjeni put je ono što se razlikuje u ova dva slučaja.

Bili mi na vodi ili na kopnu, prelazimo odredjenu dužinu puta za odredjeno vreme.

Ako koristimo npr. Garminov GPS uredjaj, na njemu imamo podatak o trenutnoj brzini kojom se krećemo. I to u km/h (ako smo tako podesili uredjaj), što znači da se pomoću satelita utvrdjuje dužina puta, tj. promena položaja i to nema veze sa time da li smo na vodi ili na kopnu.

Zato mislim da ne bi trebalo smatrati neispravnim i neopravdanim korišćenje metričkog sistema.
Ili ja možda i nisam u pravu?

Van mreže budens72

• Carpe Diem
« Odgovor #3 poslato: 17, 02, 2010, 13:12:30 posle podne »
Ali to znači da plovilo ima različitu brzinu na Dunavu,Savi,kanalu..... Kako ćete reći kojom brzinom ide čamac ako su različite brzine od mesta do mesta....nije isto na Dunavu u Novom Sadu i na Dunavu u Ramu....A ako kažem moj čamac na punom gasu ide brzinom od 30 čvorova....ta brzina je ista na svim rekama,kanalima i moru...
Dunav je moje more.....

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #4 poslato: 17, 02, 2010, 13:32:20 posle podne »
kad moja ladja bude bila na 628 Milji onda cu racunati u miljama .... posto je sada na 1164om kilometru racunam u kilometrima... jer ako je plovni put izrazen u kilometrima ne vidim zasto sve ostalo u vezi nautike na rekama i jezerima ne bi bilo u kilometrima.,... na moru neka budu nauticke milje dok se i to ne pretvori u kilometre ...

Van mreže budens72

• Carpe Diem
« Odgovor #5 poslato: 17, 02, 2010, 13:40:47 posle podne »
Govorim o brzini plovila.... A drugo je označavanje kilometra reke....

Niko ne kaže da dužinu reke treba označavati sa Nm kad je već označena u km mereno od ušća...
Dunav je moje more.....

Van mreže budens72

• Carpe Diem
« Odgovor #6 poslato: 17, 02, 2010, 13:47:29 posle podne »
Pa ja ne znam kako vi.... Po struci sam nautički tehničar (rečni i jezerski saobraćaj) i učili su me da se brzina plovila izražava u čvorovima... Tako sam naučio,a sad neki hoće da me nauče drugačije... Brzina plovila se meri u odnosu na vodu!
Dunav je moje more.....

Van mreže budens72

• Carpe Diem
« Odgovor #7 poslato: 17, 02, 2010, 13:50:02 posle podne »
Neću dalje komentarisati...  :taunt:
Dunav je moje more.....

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #8 poslato: 17, 02, 2010, 13:58:18 posle podne »
meni se cini da se uopste niste razumeli ...

budens je u pravu brzina plovila se meri prema vodi ... i to je ok ...

ali brzina plovila to jest brzina koju mi podrazumevamo je brzina prema kopnu gore neko pomenu SOG....

znaci morate znati brzinu plovila prema vodi da biste znali koliko cete preci puta...

recimo brzina plovila na mirnoj vodi je 10km na cas (budens)

ako voda ide 2km na cas

nizvodno je brzina plovila 12km na cas
uzvodno je brzina plovila 8 km na cas

nadm se da se razumemo ...

Van mreže budens72

• Carpe Diem
« Odgovor #9 poslato: 17, 02, 2010, 14:00:55 posle podne »
apsolutno  :good:
Dunav je moje more.....

Van mreže drpop

• Brodski mali
  • *
  • PA-058A, PA-650D & PA-129E
« Odgovor #10 poslato: 17, 02, 2010, 14:09:31 posle podne »
Nauticka milja predstavlja jedan minut geografske sirine krecuci se po meridijanu, zato je veoma zgodna za primenu u navigaciji morima.

Shodno tome, a i kao sto su vec rekli, MORE=Nauticka milja, a za reku je logicno da bude km, kao sto i jeste.

Pozdrav!

Van mreže LSI

• LSI
« Odgovor #11 poslato: 17, 02, 2010, 14:22:32 posle podne »
Kada sam u svojoj prethodnoj poruci napisao da je ovo zanimljiva tema bio sam sasvim u pravu. To pokazuje i diskusija koja se razvila.

Naglasiću još jednom da ja nisam nikakav stručnjak za nautiku i hidrologiju, a tek od nedavno imam čamac, pa zaista moj komentar treba shvatiti kao obično razmišljanje potpunog laika koje sam podelio sa vama.
Bez i najmanje želje da kreiram novo vidjenje sveta.

Možda sam mogao i da ga ne iznesem pred vas, već da malo sačekam da pročitam šta drugi misle ali ja sam takav tip - volim da budem aktivno uključen u ono što me zanima, pa i po cenu da se pokaže da nisam u pravu. Ja od toga ne pravim pitanje, već gledam kako da iskoristim novostečeno znanje.
Zato vas molim da se niko ne naljuti zbog onoga što pišem, a ako se ne slažete sa mnom i još ako imate prave argumente, poštovaću vas zbog toga što mi pomažete da usvojim nova znanja.

Jasno mi je da se mnoge stvari rade po inerciji i zato što se tako "od uvek" radilo. Zato nemam ništa protiv da ljudi koji su naučili da koriste nM/h to rade i nadalje.
Možda bih i sam branio to da sam tako naučio, ali meni kad neko kaže da je udaljenost 500 metara, ja u svojoj svesti imam predstavu koliko je to daleko ali kada mi kaže da je udaljenost pola milje onda imam potrebu da to preračunam u metre, pa mi tek posle toga postaje jasno koliko je to.

I zaista mislim da mi iz ovih naših krajeva, koji smo na našim rekama, na čijim obalama su table sa označenim kilometrima od ušća, nemamo baš nikakvu obavezu prema nauitčkoj tradiciji sa "debelog mora".

I još nešto, možda bi neko mogao da nam kaže kako uredjaji na plovilima mere brzinu?
Na automobilima se broj zupčanika sajlom prenosio do pokazivača brzine u kabini (sada se to radi digitalnim uredjajima), a kako je to na ladjama?

Van mreže rade

• Veliki dugodlaki Drekavac
« Odgovor #12 poslato: 17, 02, 2010, 14:34:40 posle podne »
Meni je bitno da se kaze: skup je na 27 km.Save i ja znam gde cu.A brzina zimus kad je Sava nosila drvlje i kamenje ili leti kada se skoro nekrece opet merim po casovima ili minutima i  kilometrima pa bilo to ispravno ili ne.

Van mreže marke

• Kapitalac Dunavski
« Odgovor #13 poslato: 17, 02, 2010, 14:36:29 posle podne »
Brzina se racuna u pivima - 1pivo je brzina pri kojoj se stigne do Malih voda a da se pivo ne ugreje. Postoje manje jedinice za brzinu: malo pivo to je do Sveba a recimo od Malih voda do marine ide se brzinom manjom od 1 piva i to se objasnjava u fizici "pivskom anomalijom".
Ako je dan hladan moze se meriti i "kuvanim vinom" ali to nije precizna mera i treba je uzimati orijentaciono. Za brze camce koristi se "Sokic" ili "CoCa Cola" jer je opasno meriti pivskim nacinom.
Za spretnost u parkiranju camca koristi se jedinica "Rostilj" treba camcem pristati i privezati ga za vreme potrebno da se raspali rostilj.
Marke

Van mreže LSI

• LSI
« Odgovor #14 poslato: 17, 02, 2010, 14:37:39 posle podne »
Hvala, Dule.
Uvek je lepo naučiti nešto novo.

A ja na mom čamcu nemam brzinomer i mislim da ga neću ni imati.

Što se mene tiče, ja ću brzinu meriti u satima:
 - koliko sati mogu da plovim sa jednim rezervoarom!
 - za koliko sati ću da stignem od Bataje do Slankamena i td.