Zanimljiva je ova tema.
Upotreba nautičke milje i čvorova kod nas je preneta kao nešto što se koristilo u pomorskom saobraćaju vekovima.
Ipak, naša civilizacija, i pored nastojanja Engleza i Amerikanaca, polako prelazi na metrički sistem - čak i u UK i USA sve češće se mogu dobiti paralelno odštampani podaci u oba sistem, kao što i za temperaturu daju podatke i po Celzijusu i po Farenhajtu.
Drugo, da li je opravdano odredjivati brzinu u odnosu na vodu, koja se i sama kreće?
Ili bi ispravnije bilo meriti brzinu u odnosu na stacionarnu tačku na kopnu - obali?
Brzina je mera dužine predjenog puta u jedinici vremena.
Zbog ovoga i imamo da kada plovimo niz struju brzina bude veća, a kada plovimo uz struju izmerena brzina je manja - ali, po mom mišljenju, u odnosu na stacionarnu tačku, a ne na vodeni tok. Jer, u suštini, predjeni put je ono što se razlikuje u ova dva slučaja.
Bili mi na vodi ili na kopnu, prelazimo odredjenu dužinu puta za odredjeno vreme.
Ako koristimo npr. Garminov GPS uredjaj, na njemu imamo podatak o trenutnoj brzini kojom se krećemo. I to u km/h (ako smo tako podesili uredjaj), što znači da se pomoću satelita utvrdjuje dužina puta, tj. promena položaja i to nema veze sa time da li smo na vodi ili na kopnu.
Zato mislim da ne bi trebalo smatrati neispravnim i neopravdanim korišćenje metričkog sistema.
Ili ja možda i nisam u pravu?