E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA
Milja ili kilometar ?
marke:
To je daljina a ne brzina.
deda:
--- Citat: Dule 17, 02, 2010, 14:43:21 posle podne ---
--- Citat: LSI 17, 02, 2010, 14:37:39 posle podne ---Hvala, Dule.
Uvek je lepo naučiti nešto novo.
A ja na mom čamcu nemam brzinomer i mislim da ga neću ni imati.
Što se mene tiče, ja ću brzinu meriti u satima:
- koliko sati mogu da plovim sa jednim rezervoarom!
- za koliko sati ću da stignem od Bataje do Slankamena i td.
--- Kraj citata ---
Naravno, ali mislim da ćeš brzo imati neki GPS pa ćeš onda znati sve što te interesuje. Video je deda a i zoran22 kako je ponekad gadno na reci. Magla u Tisi, Tisa brza, šlepaš dva čamca a treba doći na tačno odredjenu tačku. I na sve to mrak. :)
Zbog magle GPS sporo radi, odnosno ne pokazuje tačnu poziciju, ne vidiš obalu neznaš da li ideš uzvodno ili nizvodno, gde je leva a gde desna obala...
I ... uspeli smo. Samo 4 - 5 metara smo promašili mesto na koje smo se uputili. Ako je to promašaj :)
--- Kraj citata ---
Moram da te ispravim!Promasili smo jer su na mestu koje je bilo memorisano u uredjaju doplovili panjevi pa smo odustali i spustili se par metara nize!! :good:
IKA:
može li ova tema ponovo
sad znam manje nego što sam znao.
Al znamo da ga izfilozofiramo , svaka nam čast :locomotive:
mossi:
Preuzeto sa http://www.onlineconversion.com/faq_07.htm
Pošto je tekst malo poveći i na engleskom jeziku prevešču samo deo koji spominje kako se nekad računala brzina. Pre GPS-a i ostalih modernih sprava.
Kratka napomena: Zemljina kugla je okrugla i ima kao svaki krug 360 stepeni, a svaki stepen 60 minuta. 360x60 daje 21600 minuta. Znači zemlja na ekvatoru ima 21600 minuta, tj nautičkih Milja (nM).
Stari moreplovci kad bi želeli da znaju kojom brzinom putuju u odnosu na VODU, jer na moru teško da mogu da vide kilometarske oznake na obali, uradii bi sledeće:
Jedan mornar bi uzeo peščani sat od 30 sekundi, drugi bi pažljivo odmotavao bunt sa kanapom, a treći bi brojao čvorove.
Kako sve to radi? Pa lepo. Na jedan kraj se zaveže nešto kao drvena kofa, a na užetu imate čvorove (eng:KNOT) raspoređene na jednakoj unapred određenoj udaljenosti (47 fita i 3 inča) između istih. Prvo se kofa zavitli u more sa krmene strane, zatim se bez otpora ispušta kanap sa čvorovima u trajanju od 30 sekundi. Koliko čvorova je "iscurelo" toliko brzo ide brod - U ODNOSU NA VODU! A gde je jedan čvor jednak jednoj nautičkoj milji na čas!
E sad to se nekad tako radilo, a i dan danas se UČI U ŠKOLI!
Dule, IZVINI SE ČOVEKU!
:drinks:
P.S. Osim što se u svetu nautike i dan danas koriste čvorovi, naše je pravo da koristimo mernu jedinicu km/h merenu GPS-om!
Koju i ja koristim.
LSI:
Drpop kaže: "Nauticka milja predstavlja jedan minut geografske širine krecuci se po meridijanu..." a Mossi kaže: "...zemlja na ekvatoru ima 21600 minuta..."
E, sad, da li se 1 nautička milja = 1 minut = 1 čvor računa prema geografskoj širini ili dužini (da li po paralelama ili po meridijanima)?
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju