E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA
Milja ili kilometar ?
mossi:
Ja sam samo naveo kako je nastala nM.
A sve ostalo je pomalo komplikovano.. tj nije ali treba malo mozgati.
Gde i kako idu minuti, a gde nM(ilje).
Na kraju teksta, sam autor je digao ruke od toga.. he he
Jer više ni sekunda nije kao što je bila, nego je ondašnjih 30 sekundi sad postalo 28!?
Imate GPS i to je to. :)
Ono je bilo nekad.
P.S. Činjenica, je da je od toga nekad i dalje ostao čvor kao mera brzine brodova.
broker975fx:
Evo odlomka teksta koji je pisao Gataka u Praktičnom priručniku plovidbe do Istambula za male nautičare a koji se može pročitati na sajtu Na vodi. MEni deluje kao odličan tekst a u jednom delu se osvrće na ovu temu.
Od Galaca nizvodno, sve do same Delte, distantne oznake više nisu u kilometrima već u nautičkim miljama (1NM=1,852km). Tako recimo na ulazu u brodogradilište Galac, na samom betonskom doku, stoji početni stub sa distantnom oznakom M.80.
Prosto, razlog je što do luke Galac dolaze veliki trgovački prekomorski brodovi a na moru još uvek vladaju zakoni, merni sistem i mnogo toga još nasleđeno iz vremena Britanske Imperije, najveće pomorske sile sveta tog vremena.
Nautičke milje su simbole te moći i danas.
IKA:
ja sam za to da se odupremo sili imperije i da prihvatimo merenje brzine u pivu, dosta je bilo njihovog imperijalizma
Kapetan:
svima su nam dostupniji kilometri kako god da okrenemo...
kad dodjemo na more onda cemo da vidimo ali sve vise je i na moru kilometara a sve manje milja...
mossi:
Odlomak iz onog teksta:
--- Citat ---Finally, what about the actual values of 47'3" between knots on the rope and the 30 seconds that were used with the chip log? The length was based on converting [1 nautical mile per hour] to [feet per second(fps)], and then multiplying [fps] by 30 seconds (which was a practical time to spend counting knots with a sandglass). The result was the calibrated length in feet at which to tie the knots for a 30-second run of the chip log.
--- Kraj citata ---
Ta mera je zasnovana na konvertovanju 1Nm/h u stope u sekundi (fps), pa podeljeno sa 30 sekundi.
Tako da je to "pripremljena" dužina sa kojom se u 30 sekundi dobija broj čvorova na sat.
:drinks:
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju