E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA

Milja ili kilometar ?

(1/10) > >>

Dule:
Slažem se da je NM za nautičare osnovna mera za rastojanje. Na moru.
Na unutrašnjim plovnim putevima ja ne vidim gde je srećemo. Plovni put je obeležen u km pa ne možemo da predjeni deo reke iskazujemo u NM. Možemo naravno, ali da li je to ispravno. Isto tako merimo i brzinu?
Na svim nautičkim uredjajima imamo opciju i za jednu i za drugu meru.
Upotreba koje mere je ispravnija na unutrašnjim plovnim putevima?

budens72:
Pošto se brzina plovnih objekata meri u odnosu na vodu , a ne na obalu, mislim da je ispravno koristiti Nautičku milju / h ili čvor kao meru brzine.... A pređeni put u kilometrima....

LSI:
Zanimljiva je ova tema.

Upotreba nautičke milje i čvorova kod nas je preneta kao nešto što se koristilo u pomorskom saobraćaju vekovima.

Ipak, naša civilizacija, i pored nastojanja Engleza i Amerikanaca, polako prelazi na metrički sistem - čak i u UK i USA sve češće se mogu dobiti paralelno odštampani podaci u oba sistem, kao što i za temperaturu daju podatke i po Celzijusu i po Farenhajtu.

Drugo, da li je opravdano odredjivati brzinu u odnosu na vodu, koja se i sama kreće?
Ili bi ispravnije bilo meriti brzinu u odnosu na stacionarnu tačku na kopnu - obali?

Brzina je mera dužine predjenog puta u jedinici vremena.

Zbog ovoga i imamo da kada plovimo niz struju brzina bude veća, a kada plovimo uz struju izmerena brzina je manja - ali, po mom mišljenju, u odnosu na stacionarnu tačku, a ne na vodeni tok. Jer, u suštini, predjeni put je ono što se razlikuje u ova dva slučaja.

Bili mi na vodi ili na kopnu, prelazimo odredjenu dužinu puta za odredjeno vreme.

Ako koristimo npr. Garminov GPS uredjaj, na njemu imamo podatak o trenutnoj brzini kojom se krećemo. I to u km/h (ako smo tako podesili uredjaj), što znači da se pomoću satelita utvrdjuje dužina puta, tj. promena položaja i to nema veze sa time da li smo na vodi ili na kopnu.

Zato mislim da ne bi trebalo smatrati neispravnim i neopravdanim korišćenje metričkog sistema.
Ili ja možda i nisam u pravu?

budens72:
Ali to znači da plovilo ima različitu brzinu na Dunavu,Savi,kanalu..... Kako ćete reći kojom brzinom ide čamac ako su različite brzine od mesta do mesta....nije isto na Dunavu u Novom Sadu i na Dunavu u Ramu....A ako kažem moj čamac na punom gasu ide brzinom od 30 čvorova....ta brzina je ista na svim rekama,kanalima i moru...

Kapetan:
kad moja ladja bude bila na 628 Milji onda cu racunati u miljama .... posto je sada na 1164om kilometru racunam u kilometrima... jer ako je plovni put izrazen u kilometrima ne vidim zasto sve ostalo u vezi nautike na rekama i jezerima ne bi bilo u kilometrima.,... na moru neka budu nauticke milje dok se i to ne pretvori u kilometre ...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju