E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA
Milja ili kilometar ?
drpop:
Nauticka milja predstavlja jedan minut geografske sirine krecuci se po meridijanu, zato je veoma zgodna za primenu u navigaciji morima.
Shodno tome, a i kao sto su vec rekli, MORE=Nauticka milja, a za reku je logicno da bude km, kao sto i jeste.
Pozdrav!
LSI:
Kada sam u svojoj prethodnoj poruci napisao da je ovo zanimljiva tema bio sam sasvim u pravu. To pokazuje i diskusija koja se razvila.
Naglasiću još jednom da ja nisam nikakav stručnjak za nautiku i hidrologiju, a tek od nedavno imam čamac, pa zaista moj komentar treba shvatiti kao obično razmišljanje potpunog laika koje sam podelio sa vama.
Bez i najmanje želje da kreiram novo vidjenje sveta.
Možda sam mogao i da ga ne iznesem pred vas, već da malo sačekam da pročitam šta drugi misle ali ja sam takav tip - volim da budem aktivno uključen u ono što me zanima, pa i po cenu da se pokaže da nisam u pravu. Ja od toga ne pravim pitanje, već gledam kako da iskoristim novostečeno znanje.
Zato vas molim da se niko ne naljuti zbog onoga što pišem, a ako se ne slažete sa mnom i još ako imate prave argumente, poštovaću vas zbog toga što mi pomažete da usvojim nova znanja.
Jasno mi je da se mnoge stvari rade po inerciji i zato što se tako "od uvek" radilo. Zato nemam ništa protiv da ljudi koji su naučili da koriste nM/h to rade i nadalje.
Možda bih i sam branio to da sam tako naučio, ali meni kad neko kaže da je udaljenost 500 metara, ja u svojoj svesti imam predstavu koliko je to daleko ali kada mi kaže da je udaljenost pola milje onda imam potrebu da to preračunam u metre, pa mi tek posle toga postaje jasno koliko je to.
I zaista mislim da mi iz ovih naših krajeva, koji smo na našim rekama, na čijim obalama su table sa označenim kilometrima od ušća, nemamo baš nikakvu obavezu prema nauitčkoj tradiciji sa "debelog mora".
I još nešto, možda bi neko mogao da nam kaže kako uredjaji na plovilima mere brzinu?
Na automobilima se broj zupčanika sajlom prenosio do pokazivača brzine u kabini (sada se to radi digitalnim uredjajima), a kako je to na ladjama?
rade:
Meni je bitno da se kaze: skup je na 27 km.Save i ja znam gde cu.A brzina zimus kad je Sava nosila drvlje i kamenje ili leti kada se skoro nekrece opet merim po casovima ili minutima i kilometrima pa bilo to ispravno ili ne.
marke:
Brzina se racuna u pivima - 1pivo je brzina pri kojoj se stigne do Malih voda a da se pivo ne ugreje. Postoje manje jedinice za brzinu: malo pivo to je do Sveba a recimo od Malih voda do marine ide se brzinom manjom od 1 piva i to se objasnjava u fizici "pivskom anomalijom".
Ako je dan hladan moze se meriti i "kuvanim vinom" ali to nije precizna mera i treba je uzimati orijentaciono. Za brze camce koristi se "Sokic" ili "CoCa Cola" jer je opasno meriti pivskim nacinom.
Za spretnost u parkiranju camca koristi se jedinica "Rostilj" treba camcem pristati i privezati ga za vreme potrebno da se raspali rostilj.
LSI:
Hvala, Dule.
Uvek je lepo naučiti nešto novo.
A ja na mom čamcu nemam brzinomer i mislim da ga neću ni imati.
Što se mene tiče, ja ću brzinu meriti u satima:
- koliko sati mogu da plovim sa jednim rezervoarom!
- za koliko sati ću da stignem od Bataje do Slankamena i td.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju