E, ovako treba... > Tehnike i saveti...

Postupak kod nailaska oluje

<< < (3/6) > >>

broker975fx:
Očigledno da je kod svih teorija zajedničko da oprema mora biti na nivou zadatka, sidro, konopi i sve ostalo a čovek mora bit pribran i da dobro poznaje svoje plovilo. Rekao bih da postoje dva viđenja ponašanja jedna je oni koji idu na vodu a druga je oni koji idu na obalu. Čini mi se da su za prvu varijantu opredeljuju oni koji su školu učili na moru a drugoj su skloni oni koji su bliži rečnoj plovidbi. Po meni to je i logično jer je konfiguracija morske obale uglavnom različita od rečne, pa su i opasnosti bitno drugačije. Po onome kako sam ja shvatio bez obzira na dobro sidro i dovoljnu količinu kanapa u situaciji kada je oko tebe dosta brodića a to se u rečnim uslovima često dešava, najpametnije je podići sidro i udaljiti se od komšija. Kada se udaljimo na bezbednu udaljenost ide odluka da li ostati na vodi , obarati sidro ili tražiti neku zaštitu pri obali.
U mom skromnom iskustvu doživeo sam nekoliko salauka, od prve sam pobegao na vojne bašte i tu sačekao da se situacija smiri a ostale sam dočekao vezan za obalu. Svaki put sam bio potpuno spokojan jer sam znao da sam bio vezan po svim pravilima.

Misha D:

--- Citat: SALE NB  11, 02, 2010, 21:42:35 posle podne ---Za oluje usred noći, pa čamac se uvek mora propisno osigurati pred počinak, a i to ne garantuje da će se spavati celu noć. Čamac nije kuća, u slučaju oluje, skiper mora biti budan i paziti na stanje i položaj plovila , sidra i dr.

--- Kraj citata ---

Dobih odgovor za oluju danju, ali ako je to uvek pravilo, znaci da bih morao nocu da se odvezem i plovim dok nevereme prodje (mrak, voda i u vodi i u vazduhu, obala se ne vidi, grmi i seva svuda, a ja uzivam ploveci, hm)
Cesto cemo ici zajedno na plovidbe i druzenja, bicemo vezani u obali jedni za druge. Treba znati ili imati odmah spreman dogovor: oluja pocinje-razvezujemo se i svako radi kako misli najbolje ili ostajemo vezani i pojacavamo kanape (i malo salje-malo zbilje: podupiremo one kilave topole koje su uvek sklone padu bas na plovila)

zoke:
Dozivio sam bezbroj oluja na Savi za ovih mojih 50 godina zivota a na vodi sam od kako znamza sebe.Kao djecacic nas nekoliko sa drvenim camcem i nekim letvama umjesto vesala,koje tad pentu imao bio je kralj, pa sa raznim gumenjacima uglavnom tipa lomac i maestral, sa motoromtomos 4 pa na kaju dva tri puta sa splavom.Nikad nikakve stete sem na splavu pokidan suncobran,sad je tenda, i sto je interesantno nikad nisambjezao obali nego sam se zadrzavao uvijek na pola vode,jest malo prpa akogrmi pa okine grom poblizu . Zadnji put kad je ilo nevrijeme cak sam ugasio i motor da vidim sta ce da bude, nistanije bilo, samo me okretao i kad vidim da me baca blizu obale upalim motor do pola save i opet gasenje. Z a dunav neznam vjerovatno je gore.

Misha D:
Zoke, nisam doziveo ali kazu iskusniji da oluja (zovu je ovde "salauka") na Dunavu biva mnogo gora nego na Savi. Na Dunavu, iako je mnogo siri ali i mnogo vise ima velikih brodova i barzi koje plove i kada je oluja, nebih se usudio da gasim motor.

busa2:
Razlika je gumeni camac koji nemoze nikako da potone i koji nema nikakav otpor vetru u odnosu na velike metalne dereglije gde ako ga po boku uhvati nevreme JAO.A inije svuda isti polozaj toka reke u odnosu na duvanje vetra odnosno talasa.Mislim neko rece sve su to situacije za sebe:slabi motori,tip korita,polozaj reke,vise camaca na malom terenu itd.Ali nocu nema voznje po nevremenu ljudi nemojte se zezati i nemojte tu ni slucajno pametovati nikakva oprema ni mehanicka ni elektronska nemoze dati sigurnost. Sta je sa drugim plutajucim objektima kojih uvek u nevremenu ima i koji nemaju nikakvu kontrolu.A kao za inat uvek su blizu vas?Svaka cast svim tim sofisticiranim gliserima ali oni su pravljeni negde na zapadu a ovo je srbija. :nono:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju