E, ovako treba... > Tehnike i saveti...
Postupak kod nailaska oluje
Misha D:
Iznesite svoja iskustva i misljenja o tome kako se ponasati kada se priblizava ili pocinje oluja(salauka) na Dunavu i Savi, a vi ste van marine negde privezani ili plovite rekom. Sta raditi danju, a sta tokom noci?
busa2:
PRVA STVAR:nije isto na savi i dunavu .Bez zezanja na dunavu je malo zeznutije.
Na dunavu ako vidis da se sprema nesto i ako procenis da mozes stici do sidrista onda punim gasom ka sidristu.Ako nemas vremena trazi neku zavetrinu, miran deo obale,ako nema ni to onda pridji blize obali i baci sa pramca najbolje sidro pusti kanap na duze ali da te nevreme nebaca na obalu i u kabinu cekaj da nevreme prodje ili bar da se malo smiri(letnja nevremena su najgora dolaze brzo i udaraju snazno ali su obicno kratkog daha )
Camci bez kabine i manji -laksi plasticni camci na prvu plazu(po mogucnosti opet zavetrina) i navuci camac na obalu, a vi kabanica na telo i na obalu opet zavetrina.
ako ste novi i neznate da procenite situaciju gledajte sta rade drugi.
dunav ima taj juzni vetar (kosavu)znao je mnoge da zatece i da napravi barem dosta straha a negde i velike stete.
busa2:
sto se tice noci nema tu mnogo price na savi i dunavu ,SAMO SIDRENJE U DOBROJ ZAVETRINI,RUKAVCU, UVALI, DOBRI VEZOVI KOLIKO GOD SMATRATE DA TREBA ODNOSNO KOLIKO IMATE MOGUCNOSTI.
busa2:
JA nisam ali znam neke koji su doziveli nevreme na dunavu gde nije bilo zavetrine,uvale bukvalno nikakve prirodne zastite.Oni na camcu od 8x2,5m sa dve cetvorke u ne bas izvanrednom stanju?
jedva su se docepali blizineobale na 20m bacili sa pramca dva sidra na razmak od 5m pustili kanape na 20m i zatvorili se u kabinu????
kazu da su im to bili najduzi 20-30 min u zivotu ali sem par kofi vode i ispreturane stvari u camcu nista se nije dogodilo.
Da umalo da zaboravim kod takvih situacija najbitnije su dve stvari :NEMA PANIKE I SPASILACKI PRSLUCI.
Kapetan:
misho svaka cast na temi, ja pokusavm da dobijem odgovor na ovo pitanje vec duze vreme ali svako ima svoju teoriju i kao svi srbi prica "veruj ti meni ..." ili jos gore "svi su se potopili a ja ispao pametan" ili "samo u obalu ili samo u maticu" mani se svih tih prica .... to sam ja uradio...
ono sto sam uspeo da izvucem iz svih prica to je da nema univerzanlog resenja vec je sve od momenta do momenta, a vrsta tvoje reakcije najvise zavisi od plovila u kome se nalazi...
ovo su stvari koje sam skapirao kao pripremu pre Salauku
1 osmotri sve oko tebe (druge camce, obalu, stene, balvane ...)
2 spremi nesto za brisanje stakala (brisac el ili rucni ako imas , krpa ako nemas brisac...)
3 zatvori brod da ne ulazi voda ali ostavi jedan prozor otvoren da bi izbegao magljenje stakala
4 ukloni ili pricvrsti sa i unutar camca sve sto moze da padne ili se otkaci sa camca...
5 postavi pomocni motor u vodu i upali ga
6 ako si vernik pomoli se bogu :)
da li ces biti na matici , blize obali, juriti ka vezu , sve to zavisi od camca na kom se nalazis ... sa tvojim anatareseom ja bih odradio sve ovo gore i sacekao oluju negde na vodi u zavetrini i gledao da kako tako drzim istu poziciju broda prema GPS-u i Sonaru... (naravno pod uslovom da nema sanse da stignem na sigurno sidriste)....
dok bi sa druge strane da imam siklju odmah jurnu na obalu i izvukao je iz vode pre nego sto krene oluja...
u svakom slucaju od prvih crnih oblaka i drugih znakova salauke do oluje imas min 10 min sto je dovoljno za sve gore radnje i vecinu odluka...
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju