E, ovako treba... > Tehnike i saveti...
Postupak kod nailaska oluje
mossi:
Misho, ja sam na vodi u malom čamcu uglavnom na kratko, tako da UVEK pogledam prognozu za 2-3 dana i u poslednje 3 godine. Od kad imam čamac, NIJEDNOM nisam bio na vodi kad je bilo al baš loše. Čak sam i upozoravao drugare koji su na vodi da dolazi nevreme.
Sitne letnje pljuskove sa vetrom, ne smatram nevremenom.
Za vreme odlaska na Djerdap, imali smo odlično vreme.
1 noćni vetar, na Stojkovoj adi, nas okrenuo uzvodno, tako da smo morali vezati i drugi kanap, a ne samo baciti pomoćno sidro. :good:
1 x nevreme, ali i to nas samo okrznulo i to u Tikvari, bezbedno usidrene! he he
Danju - Vetra i talasa sa ovčicama je bilo, ali mi smo plovili, kao pravi kapetani!
LSI:
--- Citat: tomicbanee 11, 02, 2010, 21:42:03 posle podne ---
Jedno od boljih štiva koje sam pročitao o vremenskim prilikama i neprilikama napisao je Dušan Dukić. Mislim da je naslov knjige "Klimaktologija", izdanje 1981. godine.
--- Kraj citata ---
Prvo, hteo bih da se zahvalim na ovako lepom odgovoru na temu nevremena.
A zatim, uprkos tome što se izlažem opasnosti da me ljudi proglase novim Kontrolorom, ukazao bih na verovatnu grešku u kucanju.
Rekao bih da naslov knjige nije "Klimaktologija" nego "Klimatologija"! Čovek je valjda pisao o klimi, a ne o klimaksu.
SALE NB:
--- Citat: Misha D 11, 02, 2010, 21:51:49 posle podne ---
--- Citat: SALE NB 11, 02, 2010, 21:42:35 posle podne ---Za oluje usred noći, pa čamac se uvek mora propisno osigurati pred počinak, a i to ne garantuje da će se spavati celu noć. Čamac nije kuća, u slučaju oluje, skiper mora biti budan i paziti na stanje i položaj plovila , sidra i dr.
--- Kraj citata ---
Dobih odgovor za oluju danju, ali ako je to uvek pravilo, znaci da bih morao nocu da se odvezem i plovim dok nevereme prodje (mrak, voda i u vodi i u vazduhu, obala se ne vidi, grmi i seva svuda, a ja uzivam ploveci, hm)
Cesto cemo ici zajedno na plovidbe i druzenja, bicemo vezani u obali jedni za druge. Treba znati ili imati odmah spreman dogovor: oluja pocinje-razvezujemo se i svako radi kako misli najbolje ili ostajemo vezani i pojacavamo kanape (i malo salje-malo zbilje: podupiremo one kilave topole koje su uvek sklone padu bas na plovila)
--- Kraj citata ---
Misho, svako plovilo zahteva drugačiji pristup, ako bih bio vezan uz metalne tabanaše, ja bih sa Zekom (ili sa bilo kojim drugim plastičnim čamcem) bežao na vodu. Ako bih ostao vezan, velike su šanse da bih završio dobrano izubijan i izgreban od okolnih čamaca, bez obzira na bokobrane. Oluja je tu manji problem, jeste da se odričeš spavanja...ali svako je odgovoran samo za svoje plovilo, posle je kasno plakati.
Nije redak slučaj da se za vreme oluje skiper odmakne od obale, pramac okrene u vetar i onda pod laganim gasom održava plovilo u mestu. To je često nasigurniji način da se dočeka kraj oluje. Sa upaljenim motorom i slobodnim plovilom imaš mogućnost da izbegneš eventualne plutajuće opasnosti. Podrazumeva se da je čamac propisno osvetljen i da imaš reflektor koji ti omogućuje da osvetliš vodu ispred čamca i uočiš opasnost. i da imaš dovoljno goriva! :taunt:
Misha D:
Plovicemo zajedno, bicemo mozda privezani jedno za drugo tokom druzenja, ali voleo bih da sada svi imamo dogovor i pravilo: kada pocne oluja svi se razvezujemo, plovimo sto dalje od obale, udaljavamo se sto vise jedni od drugih i uzivamo u ljuljuskanju.
Kapetan:
--- Citat: Misha D 12, 02, 2010, 13:23:03 posle podne ---Plovicemo zajedno, bicemo mozda privezani jedno za drugo tokom druzenja, ali voleo bih da sada svi imamo dogovor i pravilo: kada pocne oluja svi se razvezujemo, plovimo sto dalje od obale, udaljavamo se sto vise jedni od drugih i uzivamo u ljuljuskanju.
--- Kraj citata ---
sve to zavisi od broda do broda... siklje na obalu V korita na vodu ..... a sta sa tabanasima ?
ujedno jos jedno pitanje koje je mozda glupo al pitacu ga da bih bio siguran :)
Da li talasi dolazi iz pravca vetra ? to jest da li ako zabacimo sidro i vetar nas zanese u svom pravcu, da li smo onda postavljeni pod 90 stepeni u odnosu na talase ?
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju