Autor Tema: Komore na brodu, pritisak  (Pročitano 12576 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže veljko

• Brodski mali
  • *
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
Komore na brodu, pritisak
« poslato: 13, 01, 2010, 08:08:06 pre podne »
Zanima me nesto , da li je neko to radio ili se radi a ja neznam. Dali se u komore u plovilu ubacuje vazduh u odredjenom pritisku i da li se time dobija nesto ? Preciznije mislim na dubinu gaz-a plovila . Da li neko mozda zna za tako nesto ?

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: Komore na brodu, pritisak
« Odgovor #1 poslato: 13, 01, 2010, 12:42:48 posle podne »
Ne dobijaš ništa. Princip podmornice ti je poznat?  :nono:

nije bas tacno da se ne dobije nista... ako grunes recimo 30 kila vazdeuha u komoru (ne znam ni kako bi to uradili) brod ce "potonuti" ko da si mu stavio 30 kila tereta .... doduse ako izbacis SAV vazduh iz korita brod ce biti laksi 50-200 grama :)

Van mreže Barba

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
« Odgovor #2 poslato: 13, 01, 2010, 12:47:46 posle podne »
Hoces da kazes da je 30 kg vazduha iste tezine kao 30 kg celika.  :)
"Niko nije tako beznadezno porobljen kao onaj koji pogresno veruje da je slobodan" - Gete.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #3 poslato: 13, 01, 2010, 12:50:03 posle podne »
Hoces da kazes da je 30 kg vazduha iste tezine kao 30 kg celika.  :)

jeap !

30 kila vazduha = 30 kila celika

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #4 poslato: 13, 01, 2010, 13:02:19 posle podne »
To je kao 60 piva, ali bez boce, ako sam shvatio  :agree:

pa ne bas pivo ima tendenciju da kalira..

Van mreže Barba

« Odgovor #5 poslato: 13, 01, 2010, 13:07:02 posle podne »
A da li bi se nesto dobilo sa 30 kg vakuma?  :)
"Niko nije tako beznadezno porobljen kao onaj koji pogresno veruje da je slobodan" - Gete.

Van mreže veljko

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #6 poslato: 13, 01, 2010, 13:41:28 posle podne »
A koja je svrha komore , i koliko od povrsine korita procentualno idu komore

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #7 poslato: 13, 01, 2010, 13:59:01 posle podne »
A koja je svrha komore , i koliko od povrsine korita procentualno idu komore

u slucaju probijanja trupa, skupljanja atmosfderske vode, pucanja wc-a ispod vodene linije komore sluze da camac pluta to jest ne potone.... 

proracun komora ne znam da uradim .. ali nije komplikovana racunica... jedini podatak koji ti treba je masa plovila pod punom opremljenoscu .. onda se komore naprave da budu neki procenat (10 , 20 100 .. nemam pojma koliko) iznad toga .. to jest DA SVE POTONE a da camac pluta :)

Van mreže SALE NB

« Odgovor #8 poslato: 13, 01, 2010, 14:39:06 posle podne »
Ako bi hermetički zatvorene komore napunili helijumom ili nekim drugim gasom koji je lakši od vazduha, dobili bi efekat "lakšeg korita". Isti efekat bi se postigao ( u manjoj meri) i zagrejavanjem vazduha u komorama.
Tako je teoretski.
Da bi se u praksi ostvario primetan efekat, mislim da bi to morala biti malo žešća komora i žestok pritisak, a onda se postavlja pitanje da li želite da plovite na potencijalnoj bombi.
A tek bi bilo interesantno kada bi se na nekom panju probila ta komora, a komprimovani vazduh ili gas krenuo da izlazi!!! :taunt: Znate ono, naduvate balon, pa ga pustite... :lol:
"Moreplovac ne moli za pravac vetra, već uči kako da plovi po postojećem"

Van mreže veljko

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #9 poslato: 13, 01, 2010, 14:42:24 posle podne »
Ako bi hermetički zatvorene komore napunili helijumom ili nekim drugim gasom koji je lakši od vazduha, dobili bi efekat "lakšeg korita". Isti efekat bi se postigao ( u manjoj meri) i zagrejavanjem vazduha u komorama.
Tako je teoretski.
Da bi se u praksi ostvario primetan efekat, mislim da bi to morala biti malo žešća komora i žestok pritisak, a onda se postavlja pitanje da li želite da plovite na potencijalnoj bombi.
A tek bi bilo interesantno kada bi se na nekom panju probila ta komora, a komprimovani vazduh ili gas krenuo da izlazi!!! :taunt: Znate ono, naduvate balon, pa ga pustite... :lol:

E ova ti je pametna .

Posto sam ja zapoceo temu , radi se o jednom tracu koji sam hteo prokomentarisem sa vama i da ga demantujemo .

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #10 poslato: 13, 01, 2010, 15:39:09 posle podne »

obrnuto sale, zeljeni efekat bi se postignao sa vakumom .. a prilikom udara u panj i pucanja korita usisao bi vodu za pola sekunde :) i u tom slucaju nije bomba (explozija) vec ne znam ni ja kako se zove kada je implozija u pitanju..

Van mreže Mezija

• Veliki dugodlaki Drekavac
« Odgovor #11 poslato: 13, 01, 2010, 15:40:09 posle podne »
Komora se napuni stiroporom ili dvokomponentnom pur penom ili zajedno je bolje nego samo vazduh unutra.
Negde sam video neku smesu tipa pur pene koja iskljucivo se koristi za poboljsanje plovnosti splavova ima negde na internetu.

Van mreže Barba

« Odgovor #12 poslato: 13, 01, 2010, 15:41:08 posle podne »
Hmm, da li to zapravo tako radi. Zagrevanjem vazduha povecava se njegova zapremina, znamo da je masa konstantna velicina. U tom slucaju smanjuje se gustina vazduha (masa/zapremina) te usled toga topliji vazduh ide gore. To je razlog podizanja dirizabla ili ti Arhimedov zakon.

U slucaju da su komore hermetcki zatvorene (sto nije slucaj kod dirizabla) i da nisu elasticne (sto je slucaj kod decijeg balona), sabijanjem vazduha (grejanjem ili komprimovanjem) zapremina bi bila konstantna ali bi vise mase vazduha uterali u tu istu zapreminu, pa bi gustina bila veca tj. ta komora bi fizicki bila teza od vazdusne komore sa atmosferskim pritiskom i dobili bi zapravo efekat tezeg korita. 

Efekat lakseg korita se definitivno dobija, ako bi komore napunili helijumom, samo mislim da bi komore morale biti ogromne da bi se osetio realan uticaj sile uzgona.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #13 poslato: 13, 01, 2010, 15:46:56 posle podne »
Komora se napuni stiroporom ili dvokomponentnom pur penom ili zajedno je bolje nego samo vazduh unutra.
Negde sam video neku smesu tipa pur pene koja iskljucivo se koristi za poboljsanje plovnosti splavova ima negde na internetu.

@barba mislim da se radi o 100 200 grama maximum i komore su uvek u "drugom" pritisku posto je vazduh spolja druge temperatiure, tako da nam konstantno ladje budu teze-lakse za po koji gram

@Mezija ja sam jurio tako neku pur penu ali nista pametno ne nadjoh , jedino me brine "pur pena i metal" spoj na sta lici posto metal i plastika bas nisu najsrecnija kombinacija... ako ikada ponovo budem pravio komoru naguracu je sa plasticnim flasama onim malom od VODA vode .. posto su kockaste..

ali ajde kad se dohvatismo stiropora, zanima me jedna stvar... kao sto znate stiropor proizvodi gomilu elektriciteta (plastika , pomeranje , strujanje vazduha i prasine...) , kako se taj elektricitet odrazava na metalno korito , dosta nas je oblagalo brod za istim... a nekako mi se cini da nije bas najpametnije jer kako sam cuo korozija, galvanske struje cink prtektori sve je to povezano...

Van mreže Darkobp

• Veliki Rovac
    • Silvery
  • Brod tip: Elan 495k malo modifikovan i produzen
  • Marina: Backa Palanka Tikvara
  • Veličina: 5.80m
« Odgovor #14 poslato: 13, 01, 2010, 18:16:30 posle podne »
A sta bi bilo ako bi Kapetan recimo svoj gumenjak napunio helijumom,dali bi mu bilo recimo dosta i 2ks da izglisira  :taunt: :taunt: :taunt: