E, ovako treba... > Restauracije
Kako da Ružno pače postane Labud - prepravke čamca od aluminijuma
LSI:
Zorane, hvala na podršci. Nisam stigao ranije da odgovorim, pa sada samo kratka informacija:
POČELO JE POČELO! (Mislim: odbrojavanje unazad!)
Čamac je u Zokijevoj radionici. Dogovor je da radovi budu gotovi do 2. aprila!
Zoki, svakog dana ćemo izveštavati (ako stignemo) o tome kako radovi napreduju.
LSI:
Radovi ne idu kako je dogovoreno ali valjda ćemo uhvatiti korak.
U medjuvremenu postavio bih pitanje u vezi fotografije koju prilažem: Može li neko da mi kaže, osim brzinomera i table sa prekidačima i indikatorima, koji su to instrumenti i uredjaji na tabli?
Posebno me zanima šta je ovaj crni cilindrični uredjaj u centru i čemu služi?
Imam još jedno pitanje, a vezano je za materijal od kojeg je napravljen moj čamac.
Pitanje je prvenstveno upućeno Kemppiju i Stvladi, kao poznatim stručnjacima za aluminijum, ali i komentar ostalih koji znaju odgovor pročitaću sa zadovoljstvom.
Našao sam da je oznaka aluminijuma: Д16АТ.
Kakav je to materijal?
Kako se vari taj materijal i sa čime?
mossi:
"M. V. Bol'shakov and A. S. Gel'man, "Some features of cold welding of metals " in: ... were cut from 10 mm thick D16AT duralumin plate"
Iz ovog izvoda bi se reklo da je to neka vrsta Ruskog duraluminijuma, e pa sretno vam bilo. :suicide:
Bolje to nitujte, i sve OK. :good:
Ali dobro naoštrite burgije.
:lol: :lol: :lol: :lol:
LSI:
--- Citat: mossi 28, 03, 2011, 21:49:02 posle podne ---Action of 3% aqueous NaCl solution on the properties of D16AT alloy
A decrease in the cycle asymmetry coefficient during alternate tensioning leads to an intense reduction in the fatigue strength of D16AT alloy, especially under the action of a 3% aqueous NaCl solution.
It has been established that during the action of cyclic loads the physicomechanical properties of D16AT alloy are stable up to a certain stress level, both in air and in 3% NaCl solution. The region of stability of the properties studied is far smaller in 3% NaCl solution than in air.
For loading in air microcracks nucleate predominantly within the grains, while for loading in a 3% NaCl solution they nucleate between the grains as the result of the merging of submicrocracks formed in the slip stacks.
Znači, neka legura aluminijuma sa 3% NatriumHlorida, e sad neka neko prevede dalje. :telephone: :lula:
--- Kraj citata ---
Mossi, prevod nije baš sasvim adekvatan. U tekstu se govori o padu mehaničkih karakteristika ove legure usled zamora, a posebno pod uticajem 3%-nog rastvora soli.
Ovo je verovatno značajno zbog uticaja slane vode ali ne govori mnogo o samoj leguri.
I ja sam čuo da ljudi pominju duraluminijum ali nikada me to nije posebno interesovalo.
Iz komentara bih zaključio da je ideja o zavarivanju potpuni promašaj, a da bi jedino pravo rešenje bilo zakivanje zakovicama - zašto?
mossi:
Brzo Lazo briši te moje "prevode", videće Novus, a njemu treba da prevedem neke papire za navigaciju! :suicide: :sorry: :lol:
U pravu si. Odakle mi to?!
Idem da se obrišem sam, ne vredi brzati. :nono:
Ali da jeste neka specijalna legura, jeste.
Ajde sad ću uzbiljno i bez žurbe da probam da skontam o čemu se ovde radi.
Izvinjavam se još jedared.
Pa tvoj čamac je nitovan, zar ne?
Možda ni oni nisu imali čime da ga vare.
A za nitovanje treba bušilica, malo alata, aluminijumske nitne i silikon. :)
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju