E, ovako treba... > Restauracije

Kako da Ružno pače postane Labud - prepravke čamca od aluminijuma

<< < (10/70) > >>

LSI:
Možda je Mossi sasvim u pravu u vezi nepotopivosti ali ipak mi je nešto sumnjivo.

Kad se setim onih malih plastičnih pojaseva za neplivače onda mi Mossijev komentar ne deluje realno.
Par onih naramenica nema ukupno ni 2-3 litra, a ipak drži na površini dete od desetak kilograma.
Traktorska unutrašnja guma ima zapreminu od 50-100 litara ali nije potonula ni kada se na nju kačilo i po nekoliko ljudi. (Ono, ima atu neke veze valjda i onaj prividni gubitak težine svih uronjenih tela ali ipak...)

Mislim da bi Busa2 mogao da nam pomogne.

Busa, koliko je težak pojas za spasavanje koji na površini drži odraslu osobu od recimo 70 ili 100 kg?

Sve ovo pitam da bih pokušao da izračunam koliko vazduha, tj. stirodura ili pur pene je potrebno da bi na površini ostao čamac težak oko 300-350 kg (čamac, motor, gorivo...).

budens72:
Busa, koliko je težak pojas za spasavanje koji na površini drži odraslu osobu od recimo 70 ili 100 kg?

he,he,he.... pa koliku zapreminu ima ta osoba, kad uđeš u vodu tvoja težina se smanjuje za količinu vode koja zauzima zapremina tela... Arhimedov zakon..... Zato pojas može da drži osobu od 100 kg na površini

LSI:

--- Citat: budens72  05, 05, 2010, 15:36:58 posle podne ---Busa, koliko je težak pojas za spasavanje koji na površini drži odraslu osobu od recimo 70 ili 100 kg?

he,he,he.... pa koliku zapreminu ima ta osoba, kad uđeš u vodu tvoja težina se smanjuje za količinu vode koja zauzima zapremina tela... Arhimedov zakon..... Zato pojas može da drži osobu od 100 kg na površini

--- Kraj citata ---

Budense, i sam sam pomenuo da to mora da ima neke veze sa prividnim gubitkom težine ali ne znam kako da izračunam zapreminu - istisninu.
Ima li to negde kod nas na sajtu ili na nekoj drugoj adresi?
Jer ma koliko da telo prividno izgubi od svoje težine, ostaje ipak činjenica da čovek od 100 kg pluta po površini pomoću pojasa od plute, balze ili već od kog materijala se prave pojasevi, a pri tom ti pojasevi imaju nekakvu svoju težinu i zapreminu.
Da se vratimo na čamac - i on kada je u vodi ima neku svoju prividno umanjenu težinu i sada je pitanje koliko mu treba plutajućeg/plivajućeg materijala dodati da bi aluminijum ostao na površini?

Ma, naći ću ja to negde...

budens72:
Kolika je ukupna težina čamca, pa za oko 10-20 % veća količina vazduha u litrama u hermetički zatvorenim komorama...ako se želi dobiti nepotopiv čamac

mossi:
Specifična težina aluminijuma je teža od specifične težine vode, zato aluminijum tone.
Ljudsko telo je oko 70% voda, pa se samim tim to odbacuje.
Ostatak su kosti, pluća (koja plutaju), sadržaj creva i razna suva materija.
Sve u svemu čoveku treba jako malo da bi bio pozitivno plovan, pitajte bilo kog instruktora plivanja ili ronioca.
Dovoljno je imati koju kilo viška masnoće pa se već ne može ni zaroniti pošteno.

Metali su teži od vode tako da je tu matematka jasna.
Ali ista zapremina različitih metala različite su plovnosti, tj potrebno je različito vazduha da bi ih držalo pri površini.
Težina i zapremina nisu isto, pa se arhimedov zakon ne može doslovno primeniti, ali u praksi je to ispadne kako sam rekao:
Koliko je čamac težak, toliko zapremine treba da su komore.

Ja na Varalici II imam preko 400L komore: 300L u patosu + preko 100L u pramčanoj komori.
To je više nego dovoljno da ako komore nisu pocepane, da komplet čamac drže na površini.
 :)

:drinks:
Ako imaš kaljužnu posudu i pumpu, ako ne curi mahnito nego vlaži i malo curka par litara vode na dan, tada nema velikih problema osim možda zimi.
Ja na Varalici nisam imao kaljužnu posudu, pošto je čamac sa ravnim dnom, tako da kad sam ustanovio da za par dana imam i do 10-tak L vode, jako sam bio nesretan, pošto su svi radovi oko farbanja bili gotovi kako spolja tako i iznutra.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju