E, ovako treba... > Restauracije
Kako da Ružno pače postane Labud - prepravke čamca od aluminijuma
maverick:
dule odgovarajucom elisom se cuda cine.....to sto mu dize krmu znaci da je elisa prevelika ili motor preslab....vrlo jednostavno....samo mjerenjem obrtaja moze vidjeti koja mu tocno treba pa s njom isprobati.....ako je na rubu npr s jednim covjekom ni flapsovi ni elisa mu nece pomoci s dva.....pod pretpostavkom da jos nije zavrsio kabinu i da ce tu imati dodatna otezanja u vidu vjerojatno neke izolacije...kreveta i jos sto sitnih cuda koja bez malo uvijek teze i 30 kg koje nosamo po camcima za bez veze....ja sam svaki saraf i svaku bitvu koju sam sebi montirao stavio u vrecu i izvagao...pa dodao krevet i ogradu pa neplanski akumulator i eto ti problema za cas....kad si na knap....s snagom ...a flapsovi pomazu kod izglisiravanja ako su ne pomicni u voznji su skoro pa kocnica koja povecava dodirnu povrsinu plovila s vodom i stvara vece trenje a ne daj boze da moraju biti oboreni dole...kao sto bi trebali onda ce dobiti kontra svanc kao na dunasima i njemu slicnim plovilima...a takva su jednostavno ogranicenih plovnih sposobnosti
HOGAR:
Dakle Lazo,tebi nema pomoci roll4.Aman bre,kud pomenuse flapsove,pogotovo Dule.Pre nekoliko meseci sam napisao da sa tim motorom, posle svega sta si radio na camcu,nema sanse da glisiras,bre.Jedino resenje je jaci motor,pa lepo ko sav normalan svet,na pola gasa glisiras,a trosis duplo manje goriva nego sa sadasnjim motorom na punom gasu k5.Ako si bas zapeo za flapsove,moras da iseces i bacis onu krmenu platformu,jer za njih sada nemas mesta,ni za mehanicke ni za hidraulicne.Mnogo ti je niska krma,da prostis.Dobro je sto si krenuo u raspravu,da ne bude opet da odradis,a mi se posle sablaznimo sha.Mozda sam bio ostar,al za tvoje dobro.Jaci motor sa elektro trimom tebi resava stvar i shlus thumbup .Jos nesto,ja bre utece od glisiranja,a ti navalio,ko po Matiji ''kad budem mladji'' lol lol ha
LSI:
Hogare, uopšte se ne radi o glisiranju.
Prilikom vožnje, krma mi je veoma nisko - uronjena je u vodu. Motor je na najnižoj rupi i tu nekog dodatnog trimovanja više nema. Zbog toga sam sa Saletom načeo temu kako podići krmu iz vode.
Ako bi to doprinelo manjem opterećenju motora, tj. boljem iskorišćenju snage i potrošnje goriva - naravno da bih bio zainteresovan za to. Ako bih sve to postigao sa ovim motorom, pa čamac još i klizne po vodi, bila bi to prava stvar. Ali jasno je da bi putna brzina bila niska. To je i razlog zašto sam i danas razgovarao sa ljudima o mogućnosti zamene motora nekim manje snage.
Dakle, ja sam i dalje na putu da nadjem neku polovnu jamahu od 9.9 KS, po mogućstvu 4T i još ako može sa anlaserom. E još ako sve to uglavim u cifru do hiljadu evra onda više zaista nećemo pominjati glisiranje.
Medjutim ako bih tim flapsovima ili već bilo čim drugim postigao sve one ranije pobrojane korisne stvari u plovidbi verujem da bi to ispoljilo efekat i kod tog slabijeg motora.
Do jeseni će dobiti novi pod u kabini, dušeke za spavanje i tapacirana sedišta u kokpitu. To ne bi trebalo da poveća težinu u prednjem delu za više od deset kilograma. Na jesen ću zameniti kormilarski pult i izabrati konačno rešenje daljinskih komandi u zavisnosti od vrste motora (ovaj stari ili neki drugi tip). I to bi bilo sve.
Dakle da zaključim: cilj je poboljšati plovne karakteristike i povećati uštede u svim oblastima. Da li će se to ostvariti samo zamenom elise ili uz neke dodatne konstrukcione zahvate, o tome ćemo još razgovarati, a za sada ladja plovi ovakva kakva je.
A za sutra planiram da izvezem čamac iz marine i da se uputim do Krčedina (oko 12 km uzvodno). Nadam se da ću sresti nekog poznatog, a utisci slede...
poljo:
Druze ja ti zelim da se divno provodis u svom plovilu!
PS
smijes li da podvuces crtu i pregledas rashodovnu stranu? Sve mi se nesto cini da si zaista domacinski platio camac kojim bas i nisi sasvim zadovoljan
srsa:
Лазо,као што рекох, теретна елиса ти може помоћи. Можда ће ти и флапсови помоћи. Али то би ти била само привремена и недовољна решења са тим мотором. И ако будеш успео да изглисираш(а верујем да би успео) морао би стално да возиш под пуним гасом, а то значи огромну потрошњу и расход мотора на крају сезоне. Та прича "имам мотор који може да глисира и користићу га само изузетно а све остало време ћу га возити споро-на пола гаса" не пије воду, јер је и онда потрошња велика, у односу на моторе мање снаге који би ти давали исту брзину али знатно мању потрошњу.
Једино решење би било или слабији 4-тактни мотор (до 10 КС) или јачи 2-тактни(50-ак КС). Наравно, уколико финансије дозвољавају идеално решење је 4-тактни од око 50 КС, и Бог да те види.
Зато, батали премишљања, користи га и уживај ове сезоне максимално, а за следећу сезону одлучи и реши проблем. 114 114 114
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju