E, ovako treba... > Restauracije
Kako da Ružno pače postane Labud - prepravke čamca od aluminijuma
SALE NB:
Eto, odem na par dana i odmah...... :taunt: :lol:
Zoki i ja smo te subote pokušali da pomognemo Lazi da porine čamac, ali nismo uspeli da startujemo motor. Obojica smo imali goste na našim lađama, pa nam je i vreme bilo ograničeno.
Osnovni problem je u komandi gasa, koja je blokirana. Ručica ima veoma kratak hod ( koji sam pokušao da korigujem štelovanjem puža), ali pomeranje ručice ne pomera polugu na karburatoru. Nemoguće je dodati gas. Zato sam predložio da se odustane, pošto mi je izgledalo da je poluga gasa blokirana ( a onda neka to sredi majstor koji je motor i komande montirao) Na kraju smo otkrili i bušno crevo, ali mislim da to nije razlog što motor nije hteo da upali (iako i to treba zameniti).
Peka je na godišnjem odmoru, a upravo je dobio i prinovu, tako da čoveka treba pustiti da "odmori" koji dan. Na kraju, on nije montirao motor i komande, pa neka to popravi onaj koji je to i naplatio.
Što da Laza plaća dvaput.
Što se creva tiče, to je 5 minuta posla, Lazo, samo nabavi parče creva!
LSI:
Danas, u subotu, 08.10.2011., dva meseca nakon što sam poteznicu stavio u prtljažnik automobila, poteznica je danas stigla do majstora Peke u Banovcima.
Dvadesetak minuta u rukama stručnjaka i poteznica radi kao nova.
I nakon što su zamenjeni plastični delovi poteznice, sada i izgleda skoro kao nova.
Samo da se razumemo - tih dvadesetak minuta radio je majstor Peka.
Meni bi bilo potrebno verovatno više od sata i opet ne bi to tako sve leglo na svoje mesto.
A kada sam Peku pitao šta sam dužan za odradjeni posao, odgovor je bio: "300,00 dinara za zamenjene delove!"
Da se još malo zadržao oko poteznice, verovatno je da bi on tražio da plati meni što sam mu učinio zadovoljstvo da sredi jednu poteznicu staru 30 godina...
Teško je naći prave reči za takvog majstora. Ja mogu da kažem samo - HVALA.
Obzirom da do sredine novembra gotovo da neću imati slobodnih vikenda, a kako izgleda, i jesen konačno stiže, teško da će biti prilike da još jednom odvučem čamac do vode, tako da sada već razmišljam o tome da motor konzerviram i da sve što sam planirao za ovu, a nisam završio, prenesem u novu godinu.
Nastavak priče sledi...
LSI:
STIGAO ANLASER!
Danas me je majstor Peka iz Banovaca obradovao - predao mi je anlaser sa kompletnim pratećim priborom potrebnim za prepravku motora.
Na proleće sledi instalacija, a onda - zbogom, poteznice!
Ovo je tek da se zna da se na restauraciji i dalje radi, a nove vesti slede...
LSI:
Tek koliko da se zna: moj Labud je juče predveče, odgegao na točkovima iz moje bašte u kojoj je mirno i tiho pasao od jesenas do Kemppijeve radionice!
Detalji u vezi konstrukcije za tvrdi krov i ostalo što je potrebno da se postavi tenda su dogovoreni, a dogovorene su i neke modifikacije kako bi Labudova stražnjica bila ulepšana tako da se očekuje da sve to bude, uz božji blagoslov, gotovo kad Kemppi stigne.
Dogovor sa Kemppijem je sledeći: ideja je moja, a izvodjenje je njegovo.
Ako on sve napravi kako sam ja zamislio, a to ne funkcioniše - zna se ko će biti odgovoran!
Ali kad sam video kakav čamac je u završnoj fazi u njegovoj radionici, prosto ne mogu da pomislim da neće uspeti da napravi ono što sam ja zamislio. To jednostavno nije moguće. Može samo da napravi da bude bolje od očekivanog.
Izveštaj sa slikama sledi po završetku radova. Odmah iza toga, čamac ide do Zokija (on to još ne zna u ovom trenutku) da se nove površine od aluminijuma zaštite prajmerom i belim poliuretanom, a onda na red dolazi Hummer i izrada toliko željene cirade.
Nastavak sledi...
LSI:
Već dva dana sam u Pragu ali pred sam polazak, u nedelju uveče, Kemppi me je pozvao i izvestio me je da su završeni radovi na izradi tvrdog krova i konstrukcije za tendu.
Malo su podignuti bokovi, krovna konstrukcija je pokretna, a zamenjen je i poklopac na krmenoj komori - sve u svemu, dosta toga je Kemppi uradio za par dana.
U prilogu su fotografije načinjene telefonom i nećete videti sve detalje ali više o svemu kada se vratim i snimim čamac po dnevnom svetlu.
Labud, ili kako smo se nedavno dogovorili - Plovka, tj. Plovan (valjda je to odgovarajući izraz za patka) sada se ponovo gega u mestu i pase travu u mojoj bašti. (Inače, u nedelju posle podne, za Patka je ugovorena lokacija za ovo i naredna leta u marini Stari Slankamen u kojoj će se ljuljuškati).
Po povratku nastavak radova, a sada evo i slika:
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju