E, ovako treba... > Restauracije
Kako da Ružno pače postane Labud - prepravke čamca od aluminijuma
kemppi:
@LSI
Ja sam Pilotu pravio konstrukciju za tendu,od nekih aluminijumskih cevi od satora koje je on doneo i osmislio.Sve sam savio na masini i zavario po njegovom nacrtu,a on je odneo i namontirao,tako da neznam koliko je prakticno,a inace vrlo lako i brzo smo je napravili,pa je najbolje da ga kontaktiras i vidis kako to izgleda,jer su vam camci identicni.
Sto se tice stabilnosti aluminijumskog camca,skoro sam radio blistere na jednom brodu koji se par puta prevrtao,jer su majstori napravili kabinu stajne visine,a korito je bilo 7,5x2,2m,covek se sa porodicom prevrnuo na sred Save,srecom svi su se spasli,ali je na kraju angazovao inzenjera da izvrsi proracun broda i dimenzije blistera,jer je aluminijum mnogo laksi od celika,nema balast kobilicu kao stakloplasticni camci,jer na tako malu masu,tezina coveka,nalet vetra,visok metacentar...imaju mnogo veci uticaj na stabilitet,pa se vrse drugaciji proracuni(o kojima ja ne znam nista).
Pilotu sam takodje pravio blistere,ali je on sve osmislio,tako da uopste neznam koliko je to funkcionalno(mada on kaze da je sada camac stabilan),pa me cudi da si napravio sve isto.
zica:
--- Citat: LSI 02, 06, 2011, 21:34:18 posle podne ---
--- Citat: zica 02, 06, 2011, 21:23:34 posle podne ---Super dali si poslao prijavu za regatu camac izgleda super :pioneer:
--- Kraj citata ---
Nisam, Žico. Nisam želeo da nekom zauzmem mesto, a da se posle dogodi da čamac ne bude spreman.
Čak i u ovom trenutku nije sigurno da će čamac biti spreman.
Naime, dok se ne postavi zid kabine, nemam gde da fiksiram konzolu sa komandama za daljinsko upravljanje.
A zid i ostli delovi oplate mogu da se postave tek kad se razvuče elektro instalacija.
Medjutim, sve to pada u vodu ako ne budem uspeo da dobijem tendu.
Bez tende koja bi me štitila od komaraca i od moguće kiše - neću poći na put.
Ja se samo nadam da ću sutra postići konačne dogovore i da će mi ljudi sve to napraviti dok ja budem na odmoru.
Ako se to dogodi - eto me na regati.
Verujem da će biti moguće da regata primi pod svoje okrilje još jedan mali čamac sa dva člana posade čak i ako prijavu pošaljem u nedelji pred sam polazak.
Ako čamac bude gotov, a organizator mi ne prihvati prijavu, onda mi ne ostaje ništa drugo nego "na kvarno".
Ne verujem da bi mi bilo ko zabranio da od Titela krenem na začelju grupe i da se usidrim tamo gde i ostali. A što se tiče snabdevanja, ishrane i tih stvari ionako ne očekujem nešto specijalno. Obezbediću ja sve to za mene i moju ženu.
Meni je samo važno da budem u dobrom društvu i da iskoristim priliku plovidbe pod okriljem iskusnih nautičara - mislim da će mi to biti dragoceno iskustvo.
--- Kraj citata ---
Pravo kazes bitno je drustvo prosle godine je bilo super a nadam se i ove pozdrav za tebe i tvoje vidimo sa ako ne pre na regati :pioneer: :pioneer:
Barba:
Po mom misljenju koje sam formirao na osnovu fotografija, ova nadogradnja nece bitno uticati na stabilnost. Stabilnost je sposobnost camca da se sam (bez komande) vrati u ravnotezni polozaj nakon prestanka dejstva sila koje ga iz tog polozaja izbacuju. Sistem je stabilniji ako je vreme da se vrati u neutralni polozaj manje. Povecanjem stabilnosti gubi se na upravljivosi i obratno.
Poprilicno sam siguran da je Hogar mislio na ljuljanje ili naginjanje tj. izbacivanje iz ravnoteznog polozaja i sudeci po slikama posto nije menjana sirina camca, sila potrebna da se camac sa nadgradnjom nagne oko uzduzne ose ce biti manje vise ista.
Ali, ono sto devojci srecu kvari, je to sto je uradjeno ne proracunsko produzenje trupa, pa se namece pitanje ravnoteznog polozaja i kretanja oko poprecne ose pri razlicitom gasu (izdizanje i uranjanje pramca ili krme). Ovo produzenje trupa je zasigurno potpuno izmenilo plovne karakteristike ovog glisera. Ali posto pretpostavljam da je Laza u klaj klaj varijanti, to ce verovatno sve biti OK.
Taj problem ima Kapetan sa svojim camcem, kad da gas krma mu previse zaranja, jer je teziste camca smaknuto iz potrebne pozicije. Lazi moze da se desi da pramac bude previse uronjen kao kod Adrie 660.
mesechar:
to sa uranjanjem krme sa produzenjem camca nebi trebalo da bude problem to se meni desavalo..bukvalno na dodavanje gasa pokusavao je da krene u poziciju za glisiranje i jos sa putnicima na zadnjoj klupi ...ali sam ga ubalansirao ugradnjom ta peci u prednjem delu(ubacio sam kocke od ta peci u boksove) i veseli gavrilo se upeglao ko bombonica..i sad em bolje drzi pravac em motor bolje poteze..sa tohatsuom desetkom 12 km uzvodno na punom gasu a na trecinu gasa ide sedam mereno gpsom bez ljuljanja i nestabilnosti iako sam nabacio nadogrdnju stajace visine...sad korito je dublji v i ispresecano vecim brojem secica ..kad prodje neki bajalajner tri put ljuljne i ponovo se zakuca ravno..mislim da bi i balast po liniji krme umirio svaki pokusaj ljuljanja na anateju..to bi zestoko spustilo tezizte camca .. a sto se tice prica prodaji nece valjati...hm mislim da svake nedelje u oglasima ugledam camac koji bi bio sto puta funkcionalniji bolje bi ga sredio,iskoristio..imao bi bolje plovne karakteristike bla bla ..ali morao sam preseci camac koji imam nije ni priblizno savrsen ni po plovnim ,estetskim i bilo kojim drugim svojstvima ali je u "granicama" svega toga jer mi ni auto nije bolji pa ni stan ...ni radno mesto ..zena ..pas..bliza i dalja rodbina... redosled stvari je slucajan.. :)
LSI:
--- Citat: HOGAR 03, 06, 2011, 22:24:58 posle podne ---Lazo,ako budem u blizini negde,a tebe uhvati nevreme,ne daj boze,mozes da racunas na mene,u pola dana i u pola noci :drinks:
--- Kraj citata ---
:good:
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju