E, ovako treba... > Restauracije
Kako da Ružno pače postane Labud - prepravke čamca od aluminijuma
LSI:
--- Citat: Barba 03, 06, 2011, 23:28:32 posle podne ------
Ali, ono sto devojci srecu kvari, je to sto je uradjeno ne proracunsko produzenje trupa, pa se namece pitanje ravnoteznog polozaja i kretanja oko poprecne ose pri razlicitom gasu (izdizanje i uranjanje pramca ili krme). Ovo produzenje trupa je zasigurno potpuno izmenilo plovne karakteristike ovog glisera. Ali posto pretpostavljam da je Laza u klaj klaj varijanti, to ce verovatno sve biti OK.
Taj problem ima Kapetan sa svojim camcem, kad da gas krma mu previse zaranja, jer je teziste camca smaknuto iz potrebne pozicije. Lazi moze da se desi da pramac bude previse uronjen kao kod Adrie 660.
--- Kraj citata ---
Da, ovo bi mogao da bude problem ali rečeno mi je da bih trimovanjem motora mogao da popravim situaciju.
Moj čamac je sa dve osobe i pri nešto više od pola gasa išao uzvodno brzinom od oko 45 km/h. Ako zbog ove nadogradnje i produžetka i ne bude mogao da izglisira, pretpostavljam da će moći da postigne brzinu iznad 20 km/h, što je još uvek vrlo velika brzina kad se ima u vidu brzina većine deplasmanskih plovila. Što se tiče potrošnje - o tome za sada ne razmišljam. To će se već samo pokazati, a poznato je da je Evinrude "žedan".
Pilot mi je rekao da njegov čamac sa motorom od 15 KS vrlo lako izglisira i ide zavidnom brzinom.
Ovo što je Mesečar naveo - način kako je on opteretio čamac opekama iz TA peći - liči mi na izvrsno rešenje. Krajnje je jednostavno i funkcionalno.
Ako bude potrebno, i ja imam prostora ispod poda u liniji kobilice u koji bih mogao da ubacim par komada.
Videćemo šta će sve biti potrebno...
Barba:
Produzetak trupa je vec pomerio teziste ka nazad. Nadgradnja kabine ga je verovatno dodatno pomerila u nazad. Gliser sada sigurno ima narusene performanse, ali sumnjam da ce to Lazi nesto posebno smetati. Nadogradjena krma ce u toku izglisiravanja trpeti znacajno opterecenje i tu su na testu Zokijevi varovi. Pretpostavljam da ce sve to biti manje vise OK i da ce jednim delom biti kompenzovano trimom.
Slazem se da je ugradnja balasta nesrecno resenje, ali ako je to jedini nacin, sta da se radi.
PS. Lazo, moram priznati da si me iznenadio, nisam ocekivao da zelis da plovis tim brzinama. :good:
mossi:
Pa i ne želi, nego mora, kad ga nevreme potera! :lol: :lol: :lol:
Barem svako peto nevreme će ga uhvatiti nespremnog.
I biće dobro ako bude samo svako peto.
:drinks:
maverick:
trim, raspored akumulatora i rezervoara ce biti dovoljan da se malo poigras s balastom....25 ks je dovoljno jak da ispravi neku pogresku koja se potkrade....tu se samo budes igrao da ubijes litru manje ili vise na potrosnji :good:
SALE NB:
Barba, izvodiš pogrešne zaključke.
Produženje korita je pomerilo težište unapred, jer je sada vodena linija duža, istisnina korita je sada veća, a kabina je u odnosu na novo težište i dužinu celog korita sada pomerena napred. Nadogradnja i produženje same kabine vraća težište prema nazad, čime čamac praktično zadržava sličan balans kao i pre.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju