E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..
Zavarivanje, varenje --postupci i načini zavarivanja
kemppi:
Nemam bas iskustva sa amaterskim aparatima,ali znam da kineski inverteri nisu bas pouzdani,ako ces s' vremena na vreme nesto da privaris onda ce da posluze,ali za neke dugacke varove ne bih bas preporucio.Cak su i Varstrojevi aparati koji se kupuju u Merkuru kineski,jer u ovlascenom servisu ne mogu da ih poprave,niti imaju semu za njih.Taj Kemppi sto si pomenu je profesionalni aparat,dobro ti je stvlada rekao.
Za zavarivanje rutilnih elektroda bi bio dobar i neki trafo aparat,jer je lakse variti sa ac/dc strujom,tj kod varenja inverterom dolazi do skretanja elektricnog luka jer vari jednosmernom strujom,a opet trafo aparat je mnogo pouzdaniji i jeftiniji.
njegos68:
Molio bih za par saveta.. 6589 Treba mi aparat da zavarim nekih pola metra vara na aluminijskoj cisterni za gorivo (pukao var izmedju komora.. ) E sad po našim trgovinama dominiraju Varstroj,Telwin,Ejnhel i sl ima i Esab ali je u krv skupo... no125 E sad taj aparat bi koristili za povremene varove za sitne popravke aluminijuma i ponešto u čeliku.. e sad nebih uzimao neki škart,pošto možda se upotrebi za izradu nekog limenjaka ili čak aluminijskog čamca... posle raspitivanja dopio sam preporuku za ovaj varstroj supermig 270 i kažu da je to niki optimum za moje potrebe.. a košta negdje oko 1000 eurića.. šta mislite o tome? http://www.varstroj-s.rs/varmig-270-supermig.php I unapred Hvala... thumbup
kemppi:
Sa tim aparatom mozes najsirovije zavariti aluminijum,tj. ne mozes dobiti nepropustan spoj,ako ti nije bitna nepropustnost,takav var je osetljiv na dinamicka opterecenja,jer se svaka naprslina siri.Ako radis dugacke zavare ne mozes bez vodenog hladjenja...
njegos68:
Znači ne valja? ok Meni treba baš nepropusan var.. jer to je pregrada izmedju dvije komore i nesme puštati jer će doći do mešanja dve vrste goriva.. nutss ulaganja u skuplji i bolji aparat dovodi u pitanje ekonomsku isplativost pošto će aparat samo povremeno biti korišćen.. Hvala na odgovoru Kempi thumbup
nikolar:
Zanima koji je postupak zavarivanja korita. Mislim na korita camaca koja je Ika pravio.
Konkretno kad se svi elementi motiraju i priheftaju, kad dodje na red puno zavarivanje dva poludna i secnica kako se korito zavaruje spolja, da li se korito vari u poziciji u kojoj je montirano (završeni brodomonterski radovi) ili se korito naginje u stranu da bi se izbjeglo nadglavno zavarivanje?
Da li se za var sa donje strane kod kobilice vuce u nadglavnom polozaju ili se korito nagne na stranu da to bude bocno zavarivanje?
Kad se radi zavarivanje oplatnih limova od 4 mm da li je dovoljno da se radi prelaz sa bazicnom elektrodom 3,25 po jednom spolja i iznutra ili se mora ponoviti var po 2 puta (narocito na spoju 2 poludna)?
Jedan atestirani varioc za brodogradnju mi je jednom prilikom rekao da je potrebno na mestu zavara sa jedne strane malom bruslilicom brusom 1,8 mm debljine potrebno napraviti zlijeb na mjestu gdje se oplatni limovi zavaruju radi boljeg zavara, da li je to ispravan nacin pripreme zlijeba?
Unaprijed se zahvaljujem na odgovorima.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju