Autor Tema: Sređivanje brodića Lotlorien  (Pročitano 30250 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže deda

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
Odg: Sređivanje brodića Lotlorien
« Odgovor #45 poslato: 26, 04, 2010, 20:33:01 posle podne »
Ajde pozuri!!Samo sto nije pocelo dobro vreme za voznju!!! :dance:
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže broker975fx

• DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
  • Brod tip: Mali rečni remorker
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
  • Veličina: 13m
« Odgovor #46 poslato: 26, 04, 2010, 20:54:31 posle podne »
Ajde pozuri!!Samo sto nije pocelo dobro vreme za voznju!!! :dance:

Ako sve bude ok za 10 -tak dana sam na vodi :drinks: (ako je majstor Boki sve lepo zavario :))

Van mreže broker975fx

• DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
« Odgovor #47 poslato: 15, 05, 2010, 00:07:44 pre podne »
Iako smo ovu drugu turu restauracije krenuli pre skoro mesec dana i pored toga što je majstor Boki iz višnjice više nego vredan radovi su tekli dosta sporo. Sa jedne strane vremenske prilike/ne prilike su učinile svoje a sa druge strane bilo je gomila stvari koje je trebalo popraviti, ispraviti i srediti pre nego što dođe finalno farbanje i svečano porinuće.
Uz dužno poštovanje starom vlasniku mislim da ovaj brodić nikad nije imao ovakav tretman i iskreno se nadam da će mi se brod odužiti tako što će me odvesti do Delte.

Trenutno ne mogu da se setim svih sitnica koje su urađene, ispravljene i prepravljane ali kada se uskoro sve završi pokušaću da napišem spisak. Za početak isečene stara trula ograda i urađena nova veća i funkcionalnija. Za inox se nije imalo a i ne bi bilo svrhe :012:. Prednjim belim klupama su oboreni nasloni i sada se tu sedi puno udobnije, pramčani kljun je dizalicom ispravljen i doveden u koliko toliko ravan položaj. Urađen je vrlo nesretno  pod vrlo oštrim uglovima pa ga je majstor modifikovao I sada je znatno obliji bez oštrih ivica. Na kljunu je postavljen kolutarnik i napravljeno ležište za sidro pa će I buduća manipulacija sa istim biti lakša a I konopima će prijati. Tank za vodu je prebačen u pramac, izvarena sum u ležišta I izbušena rupa za ulivanje vode na palubi.

Van mreže broker975fx

• DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
« Odgovor #48 poslato: 15, 05, 2010, 00:15:03 pre podne »
Radovi su zatim tekli u smeru skidanja bezbroj slojeva kojekave farbe, puno šmirglanja I još više gitivanja. Stari kapetani su uspeli poprilično da ga izudaraju, sve je to od alhohola  :)pa smo se potrudili da te ožiljke popravimo I sredimo koliko je to moguće.

Stari premazi su do sada bili skidani isključivo brusilicom koja je I tekako ostavila traga, majstor se stvarno svojski potrudio da I to ispravi. Zamenjene su šipke koje nose krmeni krov a na istom su I napravljeni odvodi za vodu koji bi trebalo da budućoj tendi pomognu sa kišnicom.

Van mreže broker975fx

• DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
« Odgovor #49 poslato: 15, 05, 2010, 00:18:11 pre podne »
Posle nanosa epoksi osnovne lađa je danas konačno dobila prvu ruku zelenog Zorkinog PU laka I prvu ruku Zorkine uljane bele boje za radijatore na palubi. Zorkina preporuka će kompletno biti ispoštovana na koritu za podvodni I nadvodni deo a za palubu smo se odlučili za običnu farbu iz više razloga. Od nekoliko ljudi bivših radnika Zorke dobio sam uverenje u kvalitet I postojanost  njihove boje za radijatore. Po njihovim rečima kvalitet ove boje je neuporedivo bolji od obične uljane a sa cenom je ona nešto malo viša od obične. Prvobitna ideja je bila da paluba vuče na vanilu ali kako kompletni upravni odbor nije u zemlji, nismo mogli da se odlučimo za nijansu pa smo odlučili da za sada  bude čisto bela pa ćemo je lako sami promeniti. Sada kada je sve uglavnom ravno mislim da je promena boje palube moguća u roku od jednog dana negde u vrbacima Dunava. Iskren da budem gospođa mi je slikar pa je jako osetljiva na nijanse koje ja ne vidim pa onda bolje da se i ne petljam u to.
« Poslednja izmena: 04, 06, 2010, 20:50:49 posle podne od strane broker975fx »

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #50 poslato: 15, 05, 2010, 00:21:03 pre podne »
ima belo, papir belo, sneg belo i evo sad radijator belo :)

mazi bre tu ladju i spustaj je , kad se gospodja vrati daj joj cetku a ti se zavali :)

Van mreže broker975fx

• DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
« Odgovor #51 poslato: 15, 05, 2010, 00:38:25 pre podne »
U međuvremenu ja sam pripremio sve za montiranje kuhinje koja je zimus napravljena ali još uvek nije montirana, skinuta izolacija je dorađena i vraćena na svoje mesto, korito je premazano iznutra onim konvertorom rđe a farba će se I unutra. Pored montiranja kuhinje čeka me rešavanje patosa. Patos koji čini blažuljka je I dalje dobar ali sam bacio stari laminat koji nije ninašta izgledao I sada treba da vidim šta ću sa tim. Danas sam ustanovio da na staroj elisi od DMB koja je za par brojeva manja nego što treba nisam ima neki deo koji sam zaboravio kako se zove ali koji elisi dozvoljava da se kreće samo sa osovinom. Ako sam dobro razumeo kod mene em što je znatno manja nego što treba da bude em je još proklizavala. To je možda I razlog što sam ove godine više puta ronio I skidao kojekakve gluposti sa elise u vidu malog drvceta ili malo trave. Donekle mi je I tad palo na pamet da tu nešto nije kako treba. Sutra ću da vidim tačno šta nije bilo uredu ali kako god imam njegovu staru elisu koja je duplo veća – odnosno ima prečnik kakav imaju I druge elise na većini DMB koje sam video pa ću staviti nju. Ova stara je usput bila kompletno izudarana oi sada se nadam nekom kilometru više.

Počeo sam da ukrajam letvice na krmenoj platformi koje sam prvobitno mislio da uradim od letvica špera obloženih epoksijem. Kada sam sve to napravio ipak sam odustao od špera a  slučajno ove nedelje nabavih potrebnu količinu pravog drveta za ovu namenu u vidu jako lepih Iroko daščica. Mislim da je ovo drvo prava stvar a kažu da je posle tikovine druga alternative. Drvo će pravu boju dobiti posle finalnog brušenja i tretmana tikovim uljem ali meni je i ovako lepa.

Van mreže STG

« Odgovor #52 poslato: 15, 05, 2010, 08:07:50 pre podne »
Bas ste prionuli muski :good:
Nego,jeste li mozda razmisljali o uklanjanju onog cetvrtastog dela sa kabine?
Bez toga i klupa na pramcu bi izgledao kao vise nego ozbiljan brod(sada izgleda skroz ok,mislim da bi ga ovo secenje dodatno unapredilo)

Van mreže broker975fx

• DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
« Odgovor #53 poslato: 15, 05, 2010, 09:23:16 pre podne »
Bez toga i klupa na pramcu bi izgledao kao vise nego ozbiljan brod(sada izgleda skroz ok,mislim da bi ga ovo secenje dodatno unapredilo)

Da razmišljao sam o tome, sigurno bi bio lepši bez klupa i tog visokog krova i pramčane tende a ideja je bila da se sve to poseče i na pramac iznad kabine montira mali jarbol. Međutim to onda više ne bi bila ta lađa a ovo sedenje na pramcu pod tendom od trske je jako udobno i dobar deo vremena se tu provodi. Možda odsečem bele klupe a što se tiče krova iznad krme onda bi za one prko 178 bilo puno čvoruga.

Van mreže STG

« Odgovor #54 poslato: 15, 05, 2010, 10:58:07 pre podne »

Da razmišljao sam o tome, sigurno bi bio lepši bez klupa i tog visokog krova i pramčane tende a ideja je bila da se sve to poseče i na pramac iznad kabine montira mali jarbol. Međutim to onda više ne bi bila ta lađa a ovo sedenje na pramcu pod tendom od trske je jako udobno i dobar deo vremena se tu provodi. Možda odsečem bele klupe a što se tiče krova iznad krme onda bi za one prko 178 bilo puno čvoruga.
Ima resenja i za to,samo polako :)

Van mreže IKA

• Tisa
  • Kapitalac Dunavski
    • trenutno bezimen
  • Brod tip: samogradnja-Ika design-zetovo vlasništvo
  • Marina: Tisa-9km,desna obala,šesta vrba od mosta
  • Veličina: 6,5m
« Odgovor #55 poslato: 15, 05, 2010, 20:27:02 posle podne »
pa mislim.... šta reći ?  osim da svaka intervencija na ženinu ideju vodi uspehu.
Tvoj deo si odradio , sad sačekaj ženu i rezultat će biti pravi, samo napred uživanje će ti nadoknaditi trud. :good: :good:

Van mreže kemppi

• Veliki dugodlaki Drekavac
« Odgovor #56 poslato: 16, 05, 2010, 00:26:32 pre podne »
Lepo sve radiš,ne bih hteo da te obeshrabrim,ali posto je svakoj kući temelj najvažniji,tako i na brodu ono što je u vodi treba da je kvalitetno urađeno,tj. zašto uzdužnice(vinkli) po tabanu nisu izvareni celom dužinom,već samo mestimično?
Džabe si ceo taban ofarbao,kada taj deo koji nije izvaren ne mozes da ofarbas i tu ce ti istruliti.Takvi propusti u brodogradnji nisu dozvoljeni.Nemoj misliti da sam nadžak baba,vec ti sugerišem da to otkloniš dok je brod još na suvom.
Gde god je lim preko lima,vari se punim varom sa svih strana,jer će doći do korozije,a kada je izvareno sa svih strana,međuprostor je na taj način hermetički zatvoren i proces oksidacije pasiviziran.

Van mreže broker975fx

• DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
« Odgovor #57 poslato: 16, 05, 2010, 10:13:30 pre podne »
Lepo sve radiš,ne bih hteo da te obeshrabrim,ali posto je svakoj kući temelj najvažniji,tako i na brodu ono što je u vodi treba da je kvalitetno urađeno,tj. zašto uzdužnice(vinkli) po tabanu nisu izvareni celom dužinom,već samo mestimično?
Džabe si ceo taban ofarbao,kada taj deo koji nije izvaren ne mozes da ofarbas i tu ce ti istruliti.Takvi propusti u brodogradnji nisu dozvoljeni.Nemoj misliti da sam nadžak baba,vec ti sugerišem da to otkloniš dok je brod još na suvom.
Gde god je lim preko lima,vari se punim varom sa svih strana,jer će doći do korozije,a kada je izvareno sa svih strana,međuprostor je na taj način hermetički zatvoren i proces oksidacije pasiviziran.

Kemppi svaki tvoj savet ima posebenu težinu :drinks:. Tokom rada smo poskidali još nekoliko ovih L profila koji je stari vlasnik samo upeckao na korito baš iz tog razloga a ostale su samo ove dve. Srećom posle 5 godina provedenih u vodi ispod je bilo korektno stanje, usput ovo sa L profilom koliko su mi objasnili je vrlo nesrećno rešenje. Moram priznati da iako smo pričali o ovome to ipak nismo uradili ne znam ni sam zašto. Zaborav je čudo a ako se nešto ne uradi odmah posle bude kasno. Ovo ćemo ovih dana svakako izvariti i zatvoriti a tebi hvala na sugestiji :good:

Van mreže broker975fx

• DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
« Odgovor #58 poslato: 30, 05, 2010, 19:53:38 posle podne »
Postavljena drvene letvice na krmenoj platformi, urađen servis DMB, Zamenjen probelematičan akumulator uzet jedan od 147 Ah, isčekirana struja i zvršeno par sitnijih modifikacija. Postavljen WC i još par nekih sitnica. Danas završeno postavljenje tende kojoj fale još neke lajsne.

Van mreže zoki novus

• Predsednik ф odeljenja
    • Nemo
  • Brod tip: Carver
  • Marina: Ada Ciganlija VK Partizan
  • Veličina: 33ft
« Odgovor #59 poslato: 30, 05, 2010, 20:59:40 posle podne »
bogami se prolepsao :good: