Autor Tema: WC NA BRODU  (Pročitano 50558 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: WC NA BRODU
« Odgovor #45 poslato: 06, 05, 2011, 23:22:39 posle podne »
i obavezno ovakve ventile nabavi

Van mreže sale.m79

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
    • Gasa
  • Brod tip: Apic
  • Marina: Smederevo
  • Veličina: 10m
« Odgovor #46 poslato: 07, 05, 2011, 08:50:07 pre podne »
A ako je klasicna solja u pitanju i fekalije idu pravo u dno camca kakav je onda problem

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #47 poslato: 07, 05, 2011, 09:37:29 pre podne »
A ako je klasicna solja u pitanju i fekalije idu pravo u dno camca kakav je onda problem

problem je da jos nisam cuo za rupu na koritu koja je dobra... znaci te fekalije obicno idu preko neke cevke , problem dolazi posle godinu dve kada se pojavi led u toj cevi .... kazu da camci koji imaju taj problem tonu za 10-15 minuta kada led krene da se otapa...

Van mreže BEGEJ

• Oficir sa Malih Voda
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #48 poslato: 07, 05, 2011, 10:06:05 pre podne »
Te cevi za odvod  na taj nacin, rade ljudi bez iskustva i samograditelji koji misle kako bas oni sve znaju i da se nebi videla ta cev oni je postavljaju nize, odnosno dublje sto je kako kapetan kaze i  najveca greska. Odvod takve vrste WC -a  se po nekom propisu postavlja 400mm iznad vodene linije i pravi se klapna na njemu koja ne dozvoljava da se kroz cev zavlace razni "gosti", koji po pravilu zavrsavaju u unutrasnjosti broda bas kad nismo tu i onda naprave haos od enterijera. :suicide: evo kako sam to odradio odmah po kupovini prvog broda. Na svu srecu ovde se nije dogodilo potapanje,  koje je neizbezno kod donje rupe. Naravno umesto elektrode stavlja se prohronski sraf 6mm i malo se podmaze sa grafitnom mascu.  :good: :drinks:

Van mreže BEGEJ

• Oficir sa Malih Voda
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #49 poslato: 07, 05, 2011, 10:43:21 pre podne »
Da ne otvaram novu temu....

interesuje me kako izvesti otvor za ispustanje sadrzaja WC solje, po uslovom da ne postoji fekalni tank.

Zanimaju me tri stvari:

1.  da li otvor treba da bude sa bocne strane u visini vodene linije?

2.  ili ispod camca, tako da nema vazdusnog prostora?

3.  i kako ovaj otvor zastititi od moguceg ulaska nepozvanog gosta u vidu pacova ili zmije?

Koja su vasa iskustva?

Prednosti i mane oba nacina "izvoda" spoljne cevi.

Neznam kako sam prevideo tvoje pitanje  :suicide: Dobro  nije ni bitno evo pokusao sam dati neki  odgovor u postu iznad. Velika je razlika u ceni brodskog WC- a  i Baltik , medjutim praktican je i bezbedan ako se dobro izvede taj odvod.
Nadalje bez obzira na razne sisteme i drobilice ovi koji imaju orginal brodske WC moraju voditi racuna da prilikom kupovine provijanta(hrane) za brod ne kupuju   nista samo pastetu eventualno jogurt(dovoljno i previse za fi 20) :lol: Dok vlasnici WC-a  sa tipa"Baltik" pozeljno da koriste kulen i sremsku kobasicu, ustvari nema ogranicenja,  fi 100 je zakon. Gledao sam vise puta kada kapetani -vlasnici orginal  "tipa brodski" strahuju od zapusenja koje se po pravilu desavaju  kad je neko od gostiju nepravilno koristio jelovnik. :taunt: Zato ako imas uslove za Baltik ne razmisljaj,  a  kada dodju bolja vremena i zavedu reda, stavis plombu i kupis jedan hemijski mozes i u EU,   a sa ovim moras imati i fekalni tank i neznam sta sve jos  dodatnih troskova.  :drinks: :hi:
PS:
Sve ovo odnosi se na metalne camce i brodove koji su u vecini na nasim rekama i sluze za duzi boravak na vodi.
Plasticni sem onih skupih ni nisu za neku duzu turu vec za "svrckanja" u lokalu, a njima  WC ni netreba ionako koriste  splavove vise nego camce. :suicide:

Van mreže deda

• Administrator
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
« Odgovor #50 poslato: 07, 05, 2011, 11:15:33 pre podne »
Ukoliko se montira obicna Baltik solja voditi racuna da se pred zimu izvuce sva voda iz nje ili je , bas , napuniti antifrizom!!Ima obicaj da pukne ako ostane voda u njoj i zaledi se!!
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže zorter

« Odgovor #51 poslato: 07, 05, 2011, 11:24:35 pre podne »
Begej, bas je tako kako si rekao. Ja se raspitujem za iskustva jer tek treba da postavim WC solju na metalno korito pa ne bih da prepravljam ako pogresno postavim.

Solja ide Baltic, to sam siguran i to sa vodokotlicem i el. pumpom koja ce ga puniti.

Jedino mi je muka oko te izlazne cevi sa klapnom kao na slici. I ja bih je postavio na vodenoj liniji jer mi je mnogo ruzno ako se vidi kako izlazi sadrzaj iz nje, a vrlo cesto ostaju tragovi na brodu, sto je jos ruznije a i tesko je za pranje.

Ja na Savi nemam leda koji dolazi sa reke. Pamtim da je Sava samo dve godine imala leda i to samo uz obalu. Na recnom toku, .....NIKAD.
A najverovatnije camac zimi i nece biti u Savi vec na nekoj prikolici u nekom dvoristu, posto nemamo marinu. Tako da me ne brine problem leda u odvodnoj cevi. Brinu me zmije i pacovi koji ce se uvuci u camac kad nisam tu a ne bih da provedem pola dana trazeci dokaz da li je nezvani posetilac usao u camac i ako jeste, gde se sakrio.

Ako jos neko ima slike svojih resenja odvoda otpadnih voda, molio bih da postavi da nadjem nabolje resenje.

Van mreže deda

• Administrator
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
« Odgovor #52 poslato: 07, 05, 2011, 12:42:30 posle podne »
Nije u pitanju led u reci nego led u solji!!Zar mislis da ces na spoljnih -5 stepeni imati plus u kabini!Oces ako ugradis parno grejanje!! :taunt:
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže BEGEJ

• Oficir sa Malih Voda
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #53 poslato: 07, 05, 2011, 12:53:06 posle podne »
Ukoliko se montira obicna Baltik solja voditi racuna da se pred zimu izvuce sva voda iz nje ili je , bas , napuniti antifrizom!!Ima obicaj da pukne ako ostane voda u njoj i zaledi se!!

Ispravno 100% ,najbolje lepo na kraju sezone oprati solju i ostaviti suvu ko "barut"

@Zorter,  vodokotlic i pumpa obavezno to se podrazumeva.  Ako nije kotlic visoko moze i kaljuzna potapajuca sa crevom koja se vadi i podigne iznad vode  zimi zbog toga da nesto ne zamrzne.
Ukoliko  napravis klapnu kao na slici nikada nemoze da ti prlja korito,  zato sto je koso odrezano (moze i krace i manje da ti ne smeta) nema pranja i odrzavanja.
Za zmije i pacove ne brini ovde nemogu da udju, iz iskustva ti pricam,  ako si podigao kako sam rekao. Ako nisi  upamti da ce svaki pacov koji pliva u krugu od 200 metara  uci u tu rupu koja je na samoj povrsini vode ili u vodi, "pogadja bez greske"  :suicide:  ili ovo ili brodski treceg resenja nema, jedino "sistem gelender"  :lol:      :nono:  :drinks:   :hi:

« Poslednja izmena: 07, 05, 2011, 13:13:14 posle podne od strane BEGEJ »

Van mreže zorter

« Odgovor #54 poslato: 07, 05, 2011, 13:17:39 posle podne »
@deda

U pravu si za taj led. Imao sam prilike da to vidim kod shuraka na ladji. Potpuno je osusio kotlic i solju ali je ostavio otvorena vrata od WC-a.

I sta se deslilo....

Nakon dva dana kad smo isli da obidjemo, dno solje je otpalo. Zasto?

Pa od leda. Sunce je kroz prozor grejalo solu a posto je prostor u kabini hladan i naravno pun vlage, stvarao se kondez koji se slivao na dno solje. Za dva dana je napravio "baricu" debljine 1cm i naravno u toku noci na mrazu (od -10 stepeni), je solja pukla po obodu "barice".

Za to znam, ali sam razumeo da se govorilo o zamrzavanju odvoda i potapanju ladje jer je, secas se, na slican nacin prosle godine potonuo splav na Savi ili Dunavu, ne secam se tacno gde je bio.

@Begej,

slazem se s tobom da na onaj nacin nece moci pacov da udje jer je vislje od vodene linije a pacov ne skace u vis. Zmija bi mozda usla ali pacov ne moze. Posto imas iskustva onda verujem da ni prljanje nije moguce mada sam mislio da ce do prljanja doci usled talasanja a ne direktno curenjem preko korita.

Samo mi molim te reci kako si postavio visinsku razliku dna solje i izlazne cevi. Sistem sifona mi je poznat ali sifon vec postoji u samoj solji. Ako je visina izliva 400mm, na kojoj je onda visini dno solje? Zar to vec ne predstavlja problem upotrebne visine WC-a. Slazem se da i muskarci treba da sede bez obzira koju nuzdu vrse, ali koja je onda visina WC kabine i koja je visina solje?

Sve su to pitanja koja deluju bezazlena i nevazna ali kad pocne da se radi i pravi WC, onda se dodje do raznih potpitanja tipa...... Sta sad?

Eto to su uglavnom "sitnice" koje me trenutno muce.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #55 poslato: 07, 05, 2011, 13:34:09 posle podne »
zorter meni je ispust ravan sa camcem .... nikada se nista nije "zalepilo" na brod .... ujedno talasici stalno ispiraju sve to tako da nema sanse da se ista zalepi ...

Van mreže zorter

« Odgovor #56 poslato: 07, 05, 2011, 13:36:21 posle podne »
zorter meni je ispust ravan sa camcem .... nikada se nista nije "zalepilo" na brod .... ujedno talasici stalno ispiraju sve to tako da nema sanse da se ista zalepi ...

Ovo je dobra informacija. :good:

Ajd jos reci na kojoj je visini od vodene linije?

Van mreže BEGEJ

• Oficir sa Malih Voda
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #57 poslato: 07, 05, 2011, 13:44:49 posle podne »
Citat
zorter::
Pa od leda. Sunce je kroz prozor grejalo solu a posto je prostor u kabini hladan i naravno pun vlage, stvarao se kondez koji se slivao na dno solje. Za dva dana je napravio "baricu" debljine 1cm i naravno u toku noci na mrazu (od -10 stepeni), je solja pukla po obodu "barice".
Reci surakou da zbog toga solja nije pukla neki drugi razklog je bio.

Sto se tice postavljanja visinske razlike, u nivou je (a moze i 5mm solja vise) rupa na solji i otvor sa klapnom. Za WC solju moras napraviti postolje od profila i parceta  blazujke,  na koju stavljas gumu i stezes  normalno kao i u kuci,  ako jos neko koristi u kuci Baltik, medjutim ima gde je to jedini moguci nacin kao sto su stare instalacije itd,   itd da ne smaram.
 U pravu si da nije tako jednostavno i da treba naci dobro resenje pre pocetka radova i videti nekoliko i odabrati ovo sto ti predlazem.  :good:

Van mreže zoki novus

• Predsednik ф odeljenja
    • Nemo
  • Brod tip: Carver
  • Marina: Ada Ciganlija VK Partizan
  • Veličina: 33ft
« Odgovor #58 poslato: 07, 05, 2011, 13:47:17 posle podne »
nema problema sa montazom :)

Van mreže BEGEJ

• Oficir sa Malih Voda
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #59 poslato: 07, 05, 2011, 13:47:39 posle podne »
Prebrzi ste u odgovorima ne umem tako brzo da lupam po tastaturi :lol: Sta je sa tim smajlicima  smrzli se ko WC solja :lol: :suicide:  :good:    EVO